Naslovna / Vesti

Gvineja proglasila epidemiju ebole, preminule tri osobe

Priredio/la: M.R. |17:54 - 14. 02. 2021.

Vlada Gvineje zvanično je danas proglasila novu epidemiju ebole, nakon što su najmanje tri osobe preminule od posledica zaraze tim virusom

ebola Vest su pod oznakom „Hitno“ prenele svetske agencije Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja Gvineje saopštilo je da su na jugoistoku još četiri osobe zarazene ebolom, što su prvi slučajevi nakon što su se tri zemlje u zapadnoj Africi pre pet godina izborile sa jednom od najsmrtonosnijih epidemija, prenosi AP.

Svih sedam zaraženih osoba prisustvovalo je 1. februara sahrani medicinske sestre u gradu Goueke, nakon čega su dobili simptome bolesti.

– Rano jutros u laboratoriji u Konakriju potvrđeno je prisustvo virusa ebole – rekao je direktor Agencije za nacionalnu zdravstvenu bezbednost Sakoba Keita, prenosi Gardijan.

Istovremeno, Demokratska Republika Kongo danas je potvrdila četvrti slučaj ebole u provinciji Severni Kivu, gde je prvi slučaj detektovan 7. februara.

Ovo je prvo pojavljivanje virusa ebole u zapadnoj Africi nakon teške epidemije od 2013. do 2016. godine, tokom koje je preminulo više od 11.300 ljudi u tom regionu.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da će brzo poslati pomoć.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo