Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Novi slučaj ebole otkriven u Kongu, zvaničnici zabrinuti zbog sudara sa covid 19

Priredio/la: I. V.
13:16 - 08. 02. 2021.

Od 1976. do danas ebola se 12 puta pojavila u državi Kongo, a zvaničnici strahuju da bi nova epidemija uništila već prenapregnut zdravstveni sistem

ebola Epidemija ebole 2018. u Kongu bila je druga smrtonosna na svetu Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja Demokratske Republike Kongo saopštilo je juče da je novi slučaj ebole otkriven u Butembu, gradu u provinciji North Kivu, gde je prethodna epidemija proglašena u junu 2020.

Epicentar prethodnog izbijanja ebole

Ogranak Butemba Nacionalnog instituta za biomedicinska istraživanja (INRB) potvrdio je ebolu u uzorcima uzetim od pacijenta sa simptomima sličnim eboli, koji je lečenje potražio u lokalnom zdravstvenom centru. Žena je bila supruga preživelog od ebole, ali je preminula. Bila je iz obližnjeg sela Biena i pozlilo joj je nekoliko dana pre nego što je bila testirana u tamošnjoj klinici. Zatim je otišla u bolnicu u Butembu, ali je umrla pre nego što je dobila rezultate. Grad Butembo bio je jedan od epicentara prethodnog izbijanja ebole u ​​istočnom Kongu, a prema saopštenju Svetske zdravstvene organizacije, nije neobično da se sporadični slučajevi dogode nakon velike epidemije.

Od 1976. do danas ebola se 12 puta pojavila u Kongu

Ovo je 12. put da se ebola pojavljuje u Kongu otkako je virus prvi put otkriven u zemlji 1976. godine. Izbijanje epidemije ebole 2018. godine u Istočnom Kongu bila je druga smrtonosna na svetu, usmrtivši 2.299 ljudi, pre nego što se završila u junu. Ta epidemija trajala je skoro dve godine i suočavala se sa neviđenim izazovima, uključujući sukob između oružanih grupa, najveću epidemiju morbila na svetu, kao i širenje covid 19 pandemije. Zdravstveni zvaničnici zabrinuti su da bi nova epidemija ebole mogla loše da utiče na krhki zdravstveni sistem u državi, posebno jer se suočava sa ponovnim talasom inefkcije covid 19.

Identifikovano više od 70 kontakata

Zbog ogromnih lokalnih kapaciteta izgrađenih u prethodnoj epidemiji, zdravstvene vlasti provincije North Kivu, drže pod nadzorom trenutnu situaciju, uz podršku Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije. SZO je obezbedila obuku za laboratorijske tehničare, osobe za traženje kontakata, lokalne timove za vakcinaciju i obratila se lokalnim zajednicama radi podizanja svesti o eboli, kao i uspostavljanja programa za preživljavanje ebole. Epidemiolozi SZO su na terenu koji istražuju slučaj, pružaju podršku lokalnim i nacionalnim zdravstvenim vlastima da brzo pronađu, identifikuju i tretiraju kontakte kako bi umanjili dalje širenje virusa. Već je identifikovano više od 70 kontakata. U toku je dezinfekcija mesta koja je pacijent posetio a uzorci potvrđenog pacijenta sa ebolom poslati su glavnoj laboratoriji Nacionalnog instituta za biomedicinska istraživanja u Kinšasi, radi sekvenciranja genoma, kako bi se identifikovao soj ebole i utvrdila veza sa prethodnim izbijanjem.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor