Naslovna / Vesti

Dojenje sužava struk mame

4:00 - 17. 09. 2020.

Mame koje su dojile više od šest meseci imale su tanji struk skoro četiri centimetara u poređenju sa strukom onih koje su prestale da doje posle šest meseci ili čak i ranije

Majke koje doje lakše skidaju kilograme Foto: Shutterstock

Izvor: https://miss7mama.24sata.hr

Dojenje je jedan od najizazovnijih aspekata novopečenih mama, ali ono svakako ima i svoje prednosti. Majčino mleko ima sve esencijalne hranljive materije i antitela, što ga čini bebinom odbranom od virusa i bakterija koje uzrokuju bolesti.

Stručnjaci tvrde da je dojenje dobro ne samo za bebe, nego i za majke. Jedna od neposrednih povlastica dojenja za mame koje su upravo rodile je da pomaže smanjenju materice na izvornu veličinu, pa stoga ne čudi da to može imati trajni učinak na ženski struk.

Istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu i Državnog univerziteta Mičigen pratili su su gotovo 700 žena koje su učestvovale u studiji „Ishodi trudnoće i zdravlje u zajednici“ i to sedam do 15 godina nakon što su rodile. Objavljeni rezultati pokazali su da su mame koje su dojile više od šest meseci imale tanji struk skoro četiri centimetra u poređenju sa strukom mama koje su prestale da doje posle šest mesecii ili čak i ranije. Mame koje su duže dojile imale su i manji opseg kukova. Istraživači su uzeli u obzir starost, rasu ili etničku pripadnost, komplikacije u trudnoći, socioekonomski status i faktore zdravog načina života. Studija je takođe otkrila da su mame koje su dojile svoje bebe imale manji indeks telesne mase i sistolički i dijastolički krvni pritisak. Istraživači su sugerisali da su mame koje doje više svesne zdravlja, jer veruju da ono što konzumiraju prenose na svoje dete kroz majčino mleko.

Promene na telu u trudnoći utiču na nakupljanje masnog tkiva u trbuhu, što može dovesti do kardiometaboličkih problema u kasnijem životu.

– Postoje kratkoročne koristi za majku – kilogrami nakon trudnoće najviše brinu žene, a postoje i dugoročne koristi za zdravlje majke – rekla je Dženet Katov, profesor ginekologije na Univerzitetu u Pitsburgu. – Međutim, sve mame moraju da zapamte da istraživanje ne garantuje da ako dojite bebu punih šest meseci i duže, da ćete imati struk 60 cm. Postoje i drugi činioci za upravljanje telesnom težinom posle porođaja, od ishrane do vežbanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo