Naslovna / Zdravlje

Ako ste preležali koronu, radite vežbe za popravljanje kapaciteta pluća

4:00 - 17. 09. 2020.

Kojim vežbama da ojačate pluća posle preležanog kovida-19, savetuje Predrag Radnić, strukovni fizioterapeut Vojnomedicinske akademije

Jednostavnim vežbama povećajte vitalni kapacitet pluća Foto: Shutterstock

Izvor: Novosti

Oporavak od kovida-19 čak, ako je i lakša klinička slika, može da traje i nekoliko nedelja. Zato lekari preporučuju da se osoba u periodu oporavka što više odmara, hrani zdravo i uzima suplemente vitamina D, C, cinka i magnezijuma. Osim toga, savetuju se i vežbe koje imaju za cilj da poboljšaju kapacitet pluća, kako bi disanje postalo što laganije i dublje.

– Ovo je mali set vežbi za povećanje vitalnog kapaciteta pluća – kaže Radnić. – Svaku vežbu potrebno je ponoviti nekoliko puta, više puta u toku dana ili onoliko puta koliko to opšte stanje organizma dozvoli. Prestanite sa vežbanjem ako ono dovede do vrtoglavica, kratkog daha, bola u grudima, hladnog znoja, prekomernog zamaranja i aritmija.

Navedene vežbe se mogu da se rade u ležećem, sedećem ili stojećem položaju.

Podizanje ruku

Podižite opružene ruke iznad glave i u isto vreme vršite dubok udah. Zadržite položaj nekoliko sekundi i zatim uz lagani izdisaj spustite ruke pored tela.

Kruženje

Sa opruženim rukama pravite kružne pokrete u zglobu ramena, tako da udisaj prati podizanje ruku, a izdisaj spuštanje.

Prekrštanje preko grudi

Široko raširite ruke u visini ramena uz dubok udah, zadržite ih tako nekoliko sekundi. Zatim ruke uz izdah prekrstite preko grudi.

Širenje laktova

Ispreplićite prste iza vrata, a zatim uz udah polako širite laktove, a uz izdah ih lagano sastavljajte ispred lica.

Osluškivanje

Postavite jednu šaku na grudi, a drugu na trbuh. Lagano udišite vazduh tako da osetite kako vam se trbuh i grudi u isto vreme odižu/šire.

Vazduh u trbuh

Lezite na leđa nogu savijenih u kolenima. Stavite šake na trbuh ili ih oko njega obmotajte. Zatvorite usta i postavite jezik na nepce. Udišite vazduh kroz nos i uvlačite vazduh u trbuh tako da osetite kako se puni. Zatim polako izdišite kroz nos.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo