Naslovna / Vesti

AstraZeneca saopštila da je njihov novi lek protiv covid 19 uspešno prošao test na ljudima

Priredio/la: I. V.|14:50 - 20. 08. 2021.

AstraZeneca lek AZD7442 mogao bi da se koristiti zajedno sa vakcinama, za one kojima je potrebna veća zaštita, pružajući do 12 meseci odbrane od virusa

AstraZeneca- novi leka protiv covid 19-, lek AZD7442 Posle pada na testiranjuu junu ove godine, novi AstraZeneca lek pokazao dobre rezultate Foto: Shutterstock

Farmaceutska kompanija AstraZeneca objavila je danas pozitivne rezultate ispitivanja terapije za simptome infekcije covid 19. Lek, napravljen od kombinacije dva antitela, prvobitno je razvijen za lečenje onih koji su već bili izloženi bolesti. Novo ispitivanje izvedeno na 5.197 učesnika, koji nisu bili izloženi, pokazalo je 77 odsto smanjeni rizik od razvoja simptomatske bolesti, bez zabeleženih teških slučajeva, navodi AstraZeneca u saopštenju.

Brzo i efikasno sprečavanje simptomatskog covid 19

Prethodno ispitivanje leka AZD7442 pokazalo je da je samo smanjio rizik od razvoja simptoma za 33 odsto, za koje je na testiranju u junu ove godine rečeno da nije statistički značajno.

Novi podaci pokazuju da bi jedna doza mogla brzo i efikasno da spreči simptomatski covid 19. Sa ovim uzbudljivim rezultatima, AZD7442 bi mogao biti važno oruđe u našem arsenalu za pomoć ljudima kojima je možda potrebno više od vakcine da se vrate u normalan život – izjavio je Miron Levin, glavni istraživač ispitivanja izrazivši nadu da bi „lek mogao da se koristiti zajedno sa vakcinama za one kojima je potrebna veća zaštita, pružajući do 12 meseci odbrane od virusa“.

U ispitivanju su učestvovali odrasli koji su slabo reagovali ili bili netolerantni na vakcine, ili koji su imali povećan rizik od infekcije zbog svojih zanimanja ili đivotnih okolnosti.

Američka vlada je finansirala razvoj AZD7442 i proizvodnju 700.000 doza. Kompanija AstraZeneca će sada slati podatke zdravstvenim vlastima radi potencijalnog odobrenja za hitnu upotrebu ili uslovnog odobrenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo