Naslovna / Vesti

JAZAS organizuje besplatno testiranje na HIV virus

Priredio/la: M. M.|10:00 - 30. 11. 2021.

Osim 1. decembra, testiranje na HIV može uvek besplatno da se uradi tokom godine u JAZAS asocijaciji

jazas Prisustvo virusa može se utvrditi isključivo testiranjem Foto: Shutterstock

JAZAS, Asocijacija za borbu protiv side, u sredu, 1. decembra 2021. godine, kada se obeležava  Svetski dan borbe protiv side, organizuje besplatno testiranje na HIV virus. Međunarodni dan borbe protiv side je prvi put zvanično odeležen 1988. Ono što je interesantno je da je to jedan od prvih ikada obeleženih globalnih dana zdravlja. Prvi decembar, kao i svi svetski dani zdravlja, ima svoj simbol, a to je crvena tračica, koju tog dana nose i aktivisti i poznate ličnosti u znak podrške i solidarnosti sa obolelima od HIV infekcije.

U sardnji sa drugim organizacijama JAZAS organizuje besplatnu akciju testiranja

U sredu, 1. decembra 2021. godine, Asocijacija za borbu protiv side – JAZAS, u saradnji sa ZZZZ Studenata Beograd i Centrom za edukaciju i istraživanje zdravlja Beograd, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zvezdara i drugim partnerima, organizuje akciju besplatnog savetovanja i testiranja na HIV. Ohrabrujemo sve studente i sve građane i građanke koji razmišljaju ili brinu da su možda nekada bili u riziku da dobiju HIV infekciju, da nas posete 1. decembra i da se testiraju na HIV, navodi se u pozivu organizacije JAZAS. Kako se navodi – to je prilika za sve. Posebno za mlade ljude, da razreše nedoumice i dileme u vezi sa HIV infekcijom i pokažu da su odgovorni i prema sebi i prema drugima.

Kad i gde se može testirati

Testiranje HIV virus može se obaviti na trgu ispred Gradske opštine Zvezdara u periodu od 12 do 15 časova u JAZAS mobilnoj medicinskoj jedinici.

Udružena akcija ZZZZ Studenata Beograd i JAZAS u trminu od 16 do 21 sat testiranje, uz topao čaj i kafu, obaviće se u Studentskoj Poliklinici. Kombi JAZAS asocijacije biće na parkingu ispred zgrade Studentske poliklinike, u Krunskoj 57.

U akciji učestvuju i partneri – Institut za epidemiologiju MFUB, studenti medicine iz IFMSA, i Studentski parlament Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Projekat „Uloga zajednice u prevenciji HIV infekcije, primena Pariske deklaracije” se realizuje uz finansijsku podršku Gradske opštine Zvezdara. To je opšti konkurs za sufinansiranje programa/projekata udruženja za 2021. godinu.

Testiranje na HIV virus:

  • se obavlja uz savetovanje, poverljivo je, besplatno, dobrovoljno
  • može biti anonimno
  • je jedini način da se utvrdi da li je osoba inficirana HIV virusom ili ne
  • nije bolno i ne oduzima mnogo vremena, a rezultati se dobijaju za 10 minuta.

Saznajte zašto se treba testirati

  • Osoba može da bude inficirana čak i kada nema nikakve znake i simptome bolesti. Procenjuje se da u Srbiji 30 procenata od ukupnog broja osoba koje žive sa HIV infekcijom ne zna da je inficirano
  • Testiranjem na HIV ponašate se odgovorno: prema sebi – smanjujete mogućnost da se HIV otkrije kasno što može da dovede do prerane smrti, ali i prema drugima, jer smanjujete mogućnost daljeg prenošenja virusa na druge (lečenjem – terapijom sprečava se dalji prenos infekcije)
  • Ako na vreme (što ranije) dijagnostikujete HIV infekciju i počnete da primenjujete terapiju, imate velike šanse da živite dugo i kvalitetno. Danas je dužina života osoba sa HIV infekcijom izjednačena sa dužinom života osoba koje nemaju HIV, ukoliko se infekcija otkrije na vreme i terapija započne odmah
  • Ukoliko je Vaš rezultat negativan (a brinuli ste zbog nekog rizika koji ste imali) imaćete ogromno rasterećenje i olakšanje, a razgovor sa savetnikom za DPST će Vam pomoći da donesete dobre odluke kako biste i dalje ostali negativni na HIV
  • Testiranje na HIV pomaže smanjenju stigme i diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV infekcijom
  • Ne propustite priliku da se testirate, jer osobe kod kojih je infekcija uzrokovana HIV virusom dijagnostikovana kasnije, kada je imunološki sistem značajno narušen/oštećen, čak i kada nemaju simptome bolesti, suočene su sa brojnim zdravstvenim komplikacijama i preranom smrću.

JAZAS podseća: Ne postoje rizične grupe, postoji samo rizično ponašanje

Riziku od HIV infekcije izložena je većina ljudi. Ali, podaci ukazuju da su u povećanom riziku osobe koje imaju nezaštićene seksualne odnose (posebno analne) i osobe koje razmenjuju (ne koriste sterilan) pribor za uzimanje droga. S obzirom na izuzetno visoke rizike za prenos HIV virusa, ove grupe ljudi bi trebalo da se redovno testiraju na HIV.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo