Naslovna / Vesti

EU patentirala poseban PCR test za detekciju Omikron soja

Priredio/la: Ma.R.|16:43 - 22. 12. 2021.

Naučnici kažu da nova metoda PCR testa pokazuje visoku efikasnost u detektovanju Omikron varijante korona virusa

EU omikron EU razvila test za Omikron soj virusa Foto: SHutterstock

Zajednički istraživački centar Evropske komisije odobrio je danas korišćenje testa koji će moći da detektuje Omikron soj korona virusa a time će se izbeći dugotrajne laboratorijske analize, bez potrebe za dugotrajnim sekvenciranjem.

Modifikovani reagensi efikasni u otkrivanju Omikron soja

Relevantnost ove nove metode danas je potvrdio Zajednički istraživački centar Evropske unije u Briselu. Procedura nije komplikovana, i trebalo bi da bude brzo dostupna svakoj laboratoriji koja je već koristi standardnu PCR tehnologiju. Ono što je važno jeste visoka senzitivnost modifikovanih reagensa na Omikron varijantu virusa SARS-CoV-2. Time se praktično skraćuje vreme za neophodno sekvencioniranje trenutno dominantnog soja virusa.

Brže otkrivanje i lakše izolovanje Omikrona doprineće manjem širenju

U sedištu EU u Briselu kažu da brzo širenje novih varijanti virusa naglašava potrebu za razvojem što preciznijih digajnostičkih metoda.

– Ovaj novi način metodologije testiranja značajno će doprineti pre svega bržem otkrivanju Omikron varijante. To će pomoći i da se umanje opterećenja u procesu laboratorijskih analiza, ali i neprekidni pritisak na zdravstvene sisteme zemalja. I same karakteristike Omikron soja moći će da budu bolje ispitane, što će doprineti jasnijem razumevanju širenja ove varijante virusa SARS-CoV- 2- izjavila je dr Stella Kyriakides, evropska komesarka za zdravlje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo