Naslovna / Vesti

Omikron BA.2 podvarijanta otkrivena u 57 zemalja, saopštila SZO

Priredio/la: I. V. |15:19 - 02. 02. 2022.

U delovima Evrope i Azije, prema podacima SZO, podvarijanta BA.2 počela je da se širi brže od originalnog Omikron soja

omikron BA.2 Podvarijanta Omikron soja BA.2 registrovana u 57 zemalja Foto: Shutterstock

Omikron BA.2 podvarijanta otkrivena je u 57 zemalja, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija. Zdravstvena agencija UN navela je da početni podaci pokazuju da je BA.2 podvarijanta malo zaraznija od ranijih verzija Omikron soja. U delovima Evrope i Azije, prema podacima SZO, BA.2 je počeo da se širi brže od BA.1, odnosno originalnog Omikron soja.

Omikron BA.2 podvarijanta, po nekim studijama, zarazniji od originalnog soja

U svom nedeljnom epidemiološkom izveštaju, zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija je juče primetila da u nekim zemljama podvarijanta BA.2 sada čini više od polovine svih sekvenciranih slučajeva Omikron infekcije. Rečeno je da se još uvek malo zna o razlikama između podvarijanti, ali nekoliko studija je ukazalo da je BA.2, takođe poznat kao „stelt Omikron“ bio zarazniji od originalnog soja.

Maria Van Kerkhove, epidemiolog i tehnički rukovodilac SZO za pandemiju korona virusa, rekla je novinarima da početni podaci pokazuju da je BA.2 imao „blago povećanje stope rasta u odnosu na BA.1“, odnosno prvu verziju Omikron varijante. Takođe, kako je izjavila, „nema naznaka da postoji promena u ozbiljnosti” u podvarijanti BA.2.

Omikron infekcije trenutno čine 93 odsto

Opšte je poznato da visoko prenosivi Omikron soj izaziva manje teške bolesti od prethodnih varijanti korona virusa, kao što je Delta. SZO je saopštila da Omikron, koji čini više od 93 odsto svih uzoraka korona virusa prikupljenih u proteklom mesecu, ima nekoliko pod-linija: BA.1, BA.1.1, BA.2 i BA.3. Prve verzije identifikovane kao BA.1 i BA.1.1 i dalje čine više od 96 procenata svih Omikron slučajeva podnetih GISAID, dodaje se u saopštenju SZO, pozivajući se na javnu bazu podataka za praćenje virusa, s tim da u delovima Evrope i Azije BA.2 je počeo da se širi brže od BA.1.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo