Naslovna / Vesti

Odluka o četvrtoj dozi covid 19 vakcine biće uskoro doneta

Priredio/la: D. T.|11:27 - 03. 02. 2022.

Domaći stručnjaci trenutno prikupljaju iskustva država sa visokim procentom vakcinisanih, a nakon toga će biti doneta odluka o primeni 4. doze

četvrta doza Odluka o 4. dozi biće doneta za 10 do 15 dana Foto: Shutterstock

Odluka o četvrtoj dozi covid 19 vakcine biće doneta u roku od 10 do 15 dana, najavio je danas gostujući na RTS državni sekretar u ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović. Broj zaraženih je u stalnom porastu, bolnički kapaciteti su skoro popunjeni i očekuje se da će u narednih nekoliko dana broj zaraženih nastaviti da raste, upozoravaju čelnici Ministarstva zdravlja Srbije.

Tek se očekuje najveći broj zaraženih

Ukoliko se donese odluka o četvrtoj dozi, vakcina neće biti masovna, već će se samo preporučiti hroničnim bolesnicima i imunokompromitovanim pacijentima, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović za N1.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović, nešto ranije najavio je i da će uskoro biti doneta odluka o četvrtoj dozi covid 19 vakcine. Kako je izjavio, stručnjaci prikupljaju iskustva država sa visokim procentom vakcinisanih. Državni sekretar očekuje da će pred praznik Sretenje biti najviše zaraženih, tada se očekuje „plato zaražavanja“, pa potom, kako smatra blagi pad krajem ovog meseca.

Gde su oni koji nisu testirani?

Prema podacima Ministarstva zdravlja Srbije, kapaciteti u Batajnici su skoro popunjeni. Sazdanović smatra da su brojke novozaraženih veće od 18.000 do 20.000 dnevno.

To znači i povećanje broja onih u intenzivnoj nezi i, nažalost, onih koji će preminuti. Dnevno beležimo 50 odsto zaraženih među testiranima, a gde su oni koji nisu testirani – zapitao se  Sazdanović.

Omikron je teško kraj pandemije

Sve više zaraženih, od 20 do 25 odsto, je među zdravstvenim radnicima, prema podacima resornog Ministarstva. Podvarijanta Omikron soja se pojavila u susedstvu,a Sazdanović ne veruje da nam se bliži kraj pandemije. Omikron soj teško može da znači kraj pandemije, smatra Sazdanović i naglašava da sve dok se ne vakcinišemo dopuštamo virusu da mutira.

Ključno je da znamo četiri stvari – virus postoji, virus ubija, vakcina štiti od teških slučajeva i kao četvrto vakcina nikoga nije ubila, naprotiv u intenzivnim negama su uglavnom nevakcinisani – naglašava Sazdanović.

KBC „Dr Dragiša Mišović“ se u petak u potpunosti vraća u covid sistem, jer je sve manje slobodnih mesta u bolnicama. U ovim uslovima zdravstveni radnici moraju da brinu i o pacijentima bolesnim od covid 19, ali i o onkološkim bolesnicima i onima kojima je neophodna hitna medicinska intervencija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo