Naslovna / Vesti

Broj novih covid 19 slučajeva u svetu opao za 19 odsto prošle nedelje

Priredio/la: I. V. |13:24 - 16. 02. 2022.

SZO danas saopštila da je Omikron varijanta potisnula sve ostale jer od 400.000 sekvenci virusa učitanih u najveću svetsku bazu podataka o virusima prošle nedelje, više od 98 odsto sekvenci bilo je Omikron

Broj novih covid 19 slučajeva Prođle nedelje smanjen broj zaraženih za 19 odsto Foto: Shutterstock

Broj novih covid 19 slučajeva u svetu opao je za 19 odsto, dok se smrtni slučajevi ne smanjuju, već su „stabilni“, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija. Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija saopštila je u svom nedeljnom izveštaju o pandemiji da je prošle nedelje širom sveta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih covid 19 infekcija i oko 75.000 smrtnih slučajeva.

Najviše novoobolelih u Rusiji

Zapadni Pacifik bio je jedini region koji je prijavio porast novih nedeljnih slučajeva, povećanje od oko 19 odsto, jugoistočna Azija je prijavila pad od oko 37 procenata, što je najveći globalni pad. Broj smrtnih slučajeva porastao je za 38 odsto na Bliskom istoku i za oko jednu trećinu u zapadnom Pacifiku. Najveći broj novih covid 19 slučajeva zabeležen je u Rusiji. Slučajevi u Rusiji i drugim zemljama istočne Evrope udvostručili su se poslednjih nedelja, podstaknuti porastom veoma zarazne Omikron varijante.

Omikron istisnuo ostale sojeve – 98 odsto infekcija je od ove varijante

Prema saopštenju SZO, sve druge varijante korona virusa, uključujući Alfa, Beta i Delta, nastavljaju da opadaju na globalnom nivou jer ih Omikron istiskuje. Među više od 400.000 sekvenci virusa učitanih u najveću svetsku bazu podataka o virusima prošle nedelje, više od 98 odsto sekvenci je bilo Omikron.

SZO je saopštila da je Omikron BA.2 verzija ili stelt Omikron „u stalnom porastu“ i da je njena rasprostranjenost porasla u Južnoj Africi, Danskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.
Zdravstveni zvaničnici su, međutim, primetili da Omikron izaziva blažu bolest od prethodnih varijanti korona virusa i da u zemljama sa visokom stopom vakcinacije, hospitalizacija i stope smrtnosti nisu značajno porasle, čak i sa širenjem Omikron soja.

„Pandemija nije govota“

Direktor SZO za Afriku, dr Matshidiso Moeti, rekao je prošle nedelje da je „svetlo na kraju tunela“ za kontinent i da čak i uprkos niskim stopama vakcinacije, Afrika prelazi iz akutne pandemijske faze covid 19. Taj optimizam je u oštroj suprotnosti sa upozorenjima generalnog direktora SZO  Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, koji je više puta ponavljao da pandemija nije gotova i da je preuranjeno da zemlje pomisle da bi kraj mogao biti neminovan.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo