Naslovna / Vesti

Lek za srčani udar uspeo da regeneriše oštećene ćelije srca, saopštili naučnici

Priredio/la: I. V. |10:30 - 19. 05. 2022.

Najnovija inovacija – potencijalni lek za srčani udar uspeo je da stimuliše nove ćelije da zamene one mrtve i umesto da se formira ožiljak, pacijent  dobija novo srčano mišićno tkivo

lek za srčani udar Potencijalni lek za srčani udar regerisao srčane ćelije kod svinja Foto: Pixabay

Lek za srčani udar, koji se bazira na mikroRNK tehnologiji, istoj onoj korišćenoj za covid 19 vakcine, pokrenuo je regeneraciju srčanih ćelija u oštećenom srcu svinje, saopštili su istraživači sa King College London u Londonu. Potencijalni lek za stanje koje se do sada nije moglo lečiti medikamentima, nastao je po ugledu na „oksfordsku“, odnosno AstraZeneca covid 19 vakcinu. Prvobitno koristeći virusne vektore, slične AstraZeneca vakcini, naučnici su isporučili RNK (molekule ribonukleinske kiseline) oštećenim srcima svinja, što je izazvalo stvaranje novih ćelija srčanog mišića nakon srčanog udara. Podsećamo da se srčani mišić ne regeneriše nakon srčanog udara, već zauvek ostaje ožiljno tkivo.

Potencijalni lek za srčani udar inspirisan Pfizer i Moderna vakcinama

Inspirisani uspehom Pfizer i Moderna covid 19 vakcina, naučnici su počeli da koriste lipidne nanočestice, korišćene u ove dve zaštitne vakcine, kako bi se lek što bezbednije i efikasnije ubrizgao u srce.

– Koristimo potpuno istu tehnologiju, kao Pfizer i Moderna covid 19 vakcine, za ubrizgavanje mikro RNK u srce, koja pronalazi preživele srčane ćelije i podstiče njihovu proliferaciju (množenje pojedinih sastojaka ćelijskog tkiva). Nove ćelije bi zamenile mrtve i umesto da formiraju ožiljak, pacijent bi dobio novo mišićno tkivo – objasnio je vođa ovog istraživanja Mauro Giacca.

Nanočestice mogu da pokrenu srčane ćelije da se obnavljaju

Kako naučnici navode, ovaj tretman koristi mikroRNK, koja pomaže da se reguliše ekspresija gena u ćelijama. Kroz složenu kaskadu domina unutar ćelije, nanočestice mogu da pokrenu srčane ćelije da se obnavljaju i umnožavaju na način koji je moguć samo u ranom životnom dobu. U eksperimentu sa svinjama (čije je srce najsličnije ljudskom), RNK tretman je stimulisao nove srčane ćelije da se obnavljaju nakon srčanog udara, regenerišući oštećena tkiva i stvarajući nove, funkcionalne mišiće, a ne ožiljak na srcu. Prethodni eksperiment na miševima i pacovima pokazao je sličnu regeneraciju srca.

U roku od dve godine lek za srčani udar biće testiran na ljudima

Najnovija inovacija koristi istu tehnologiju, kao u vakcinama Pfizer i Moderna, za efikasniju  isporuku mikroRNK do srčanih ćelija, uz minimiziranje sigurnosnih rizika tradicionalnih genskih terapija, koje koriste reprogramirane viruse. Korišćenje RNK kao terapeutika se takođe istražuje za stvaranje vakcina za patogene kao što su HIV, ebola i malarija, kao i za lečenje ili prevenciju raka i autoimunih i genetskih bolesti

Potencijalni lek za srčani udar do sada je bio uspešno testiran samo na oštećenim srcima glodara i svinja, a, kako je najavio tim naučnika, klinička ispitivanja na ljudima započeće u roku od dve godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo