Naslovna / Vesti

Ako ste vakcinisani 8 puta je manja šansa da se razbolite od covid 19

14:47 - 21. 04. 2021.

Dom zdravlja Kragujevac sproveo je tromesečno istraživanje kojim je obuhvaćeno 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana

covid 19 -korona virus- vakcina Dom zdravlja Kragujevac sproveo tromesečno istraživanje Foto: Canva

Dom zdravlja Kragujevac sproveo je istraživanje kojim je obuhvaćeno 28.630 vakcinisanih protiv covid 19 i više od 100.000 nevakcinisanih građana, u periodu od 1. januara do 31. marta, a rezultati pokazuju da je verovatnoća da vakcinisani dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obe doze covid 19 vakcine – i 15 puta manja.

Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu i to jednu dozu, ima 4 puta manje šanse da oboli od covid 19, a osobe koje su primile dve doze, odnosno koje su revakcinisane, imaju 8 puta manje verovatnoće da se razbole – objasnio je prof. dr Dejan Baskić, rukovodilac istraživanja u Domu zdravlja u Kragujevcu.

Velika je razlika u kliničkoj slici između vakcinisanih i nevakcinisanih – ako se razbole, vakcinisani imaju blaže simptome, pokazalo je istraživanje Doma zdravlja Kragujevac. Među obolelima najmanje je onih koji su dobili Pfizer vakcinu, zatim Astra-Zeneca i Sputnik V covid 19 vakcinu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo