Naslovna / Vesti

U Indiji se pojavila bolest na koju su posebno osetljiva deca, šta je paradajz grip i da li je opasan

Priredio/la: D. T.|13:00 - 23. 08. 2022.

Stručnjaci veruju da bi ovaj virus mogao da bude nova varijanta bolesti ruku, nogu i usta, uobičajene zarazne bolesti kojoj su najpodložnija deca mlađa od pet godina i odrasle osobe sa oslabljenim imunitetom

paradajz grip Paradajz grip“ je naziv novog virusa koji se širi među decom u tri regiona u Indiji Foto: Shutterstock

„Paradajz grip“ je naziv novog virusa koji se širi među decom u tri regiona u Indiji. „Paradajz grip“ prvi put identifikovan 6. maja je u okrugu Kolam u Kerali, do sada je zaraženo 82 dece mlađe od 5 godina. Časopis „Lanset“ (The Lancet) piše da je u pitanju retka virusna infekcija u fazi endemije koja nije opasna po život. Deca su najugroženija jer se virus prenosi bliskim kontaktom. Naziv paradajz grip potiče od velikih crvenih plikova koji se pojavljuju posle zaraze na telu.

Simptomi „paradajz gripa“

Stručnjaci navode da su simptomi „paradajz gripa“ plikovi u predelu šaka, stopala i oko usne duplje, temperatura, umor, bol u zglobovima, mišićima, kostima. Stanje je praćeno i povraćanjem, dijarejom.

Pojčana higijena najbolja preventiva

Za „paradajz grip“ nema leka, a kako se navodi u časopisu „Lanset“ ovo je veoma zarazno oboljenje slično bolesti ruku, nogu i usta. Stanje se leči odmorom i unosom većih količina tečnosti.

Ukoliko se žarište ne bude držalo pod kontrolom, rizikujemo da širenje virusa i na odraslu populaciju, što bi moglo da ima ozbiljne posledice – naglašava časopis „Lanset“.

U slučaju zaraze preporučuje se izolacija. Medicinski stručnjaci navode da je najbolje rešenje za prevenciju higijena. Savet je da se ne dele igračke među decom, odeća ili harana.

Sličnosti sa covid 19

Stručnjaci veruju da bi ovaj virus mogao da bude nova varijanta bolesti ruku, nogu i usta, uobičajene zarazne bolesti kojoj su najpodložnija deca mlađa od pet godina i odrasle osobe sa oslabljenim imunitetom.

Navodi se i da „paradajz grip“ pokazuje simptome slične onima kod covid 19 poput groznice, umora i bolova u telu. Ipak, nije nije utvrđeno da je virus povezan sa SARS-CoV-2. Stručnjaci sumnjaju da bi „paradajz grip“ mogao biti posledica čikungunje groznice koju prenose komarci ili denga groznice. Studije o ovoj novoj epidemiji su u toku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo