Naslovna / Zdravlje

Denga groznica je infekcija koju prenose komarci i nekada može biti izuzetno opasna – kako se zaštititi

Priredio/la: D. T.|17:00 - 10. 06. 2022.

Trenutno ne postoje vakcine protiv ove bolesti, najbolji način prevencije je izbegavanje ujeda komaraca. Denga groznicu prenose komarci Aedes aegipti i Aedes albopictus

denga groznica Moguće je imati denga groznicu više puta s tim da druga infekcija nosi veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti Foto: Shutterstock

Denga groznica je infekcija koju uzrokuju četiri različita virusa koje prenose komarci Aedes. Klinička slika je slična gripu, ali bolest ne mora u svim slučajevima da se manifestuje simptomima. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da će se svaka četvrta zaražena osoba razboleti. Teški simptomi su sindrom denga šoka i denga hemoragična groznica, koja zahteva hospitalizaciju.

Denga groznica je endemska bolest u najmanje 100 zemalja

Trenutno ne postoje vakcine protiv ove bolesti, najbolji način prevencije je izbegavanje ujeda komaraca. Denga groznicu prenose komarci Aedes aegipti i Aedes albopictus. Virus denga groznice šire komaraci Aedes, isti rod komaraca koji prenosi virus Zika i virus koji izaziva žutu groznicu.

Oko 2,5 milijarde ljudi, ili 40 odsto svetske populacije, živi u oblastima gde postoji rizik od prenošenja denga groznice. Denga je endemska u najmanje 100 zemalja u Aziji, Pacifiku, Americi, Africi i Karibima. Simptomi obično počinju 4 do 7 dana posle ujeda komarca i traju 3 do 10 dana. Efikasno lečenje moguće je ukoliko se bolest na vreme dijagnostikuje. 

Simptomi bolesti

Simptomi se razlikuju u odnosu na težinu bolesti. Blaga denga groznica može se manifestovati simptomima i do 7 dana posle ujeda komarca. Pacijenti se žale na bolove u mišićima i zglobovima može se javiti i osip na telu, visoka temperatura, intenzivna glavobolja, bol u predelu očiju, povraćanje i osećaj mučnine. Simptomi nestaju posle nedelju dana, retke su ozbiljnije komplikacije.

Denga hemoragična groznica

Simptomi denga hemoragične groznice mogu biti blagi, ali postepeno se pogoršavaju u roku od nekoliko dana. Pored blagih simptoma denga groznice, mogu se javiti i znaci unutrašnjeg krvarenja.

Moguće je krvarenja iz usta, desni ili nosa, koža je vlažna, moguće je oštećenje limfnih i krvnih sudova, ali i  unutrašnje krvarenje, smanjen je broj trombocita, stomak je osetljiv, primetne su male krvne mrlje ispod kože, puls je slab. U slučaju da se ne leči na vreme denga hemoragična groznica može biti i fatalna.

Sindrom denga šoka

Sindrom denga šoka težak je oblik denga groznice, koji može biti fatalan. Mogući simptomi su intenzivan bol u stomaku, dezorijentacija, iznenadan i brz pad krvnog pritiska, teško krvarenje, povraćanje, ukoliko se ne leči ovaj oblik bolesti može biti smrtan.

Načini lečenja

Ne postoji poseban lek ili tretman denga virsua, u svakom slučaju postoje mere koje mogu da pomognu u zavisnosti od težine bolesti. Kod blažih oblika bitno je sprečiti dehidraciju, koja može biti posledica povraćanja i visoke telesne temperature. Pacijent bi trebalo da pije čistu vodu. Koriste se i lekovi protiv bolova koji mogu da snize temperaturu i olakšaju bolove.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi aspirin ili ibuprofen, se ne savetuju, jer mogu povećati rizik od unutrašnjeg krvarenja. Kod težih oblika denga groznice pacijentu se daje infuzija, a savetuje se i bolničko lečenje u slučaju pravovremene reakcije ako se simptomi pogoršaju.

Denga groznica je moguća više od jednog puta

Postoje četiri podtipa (serotipova) denga groznice. Svakim serotipom možemo da se zarazimo samo jednom, s tim da infekcija jednim serotipom ne obezbeđuje imunitet od ostalih serotipova. 

Virus se prenosi sa zaraženog komarca na čoveka. Moguće je imati denga groznicu više puta s tim da druga infekcija nosi veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti.

Denga groznica češća je u suptropskim i tropskim oblastima, kao što su Centralna i Južna Amerika, delovi Afrike, delovi Azije, Karibi i Pacifik. Za razliku od malarije, denga groznice može se javiti i u urbanim i u ruralnim područjima, ali istraživanje objavljeno 2011. godine naglašava da je bolest češća u ruralnim područjima.

Postavljanje dijagnoze

Znaci i simptomi denga groznice slični su nekim drugim bolestima, kao što su trbušni tifus i malarija, što nekada može otežati dijagnostiku. Lekar procenjuje simptome, proverava gde je osoba putvovala.

Kako sprečiti pojavu denga groznice

Ne postoji vakcina koja bi mogla da nas zaštiti od denga groznice. Bolest se sprečava izbegavanjem rizičnog ponašanja i primenom zaštite protiv komaraca. U slučaju boravka u tropskom regionu savetuje se primena mrežica protiv komaraca i insekticida. Potrebno je da se zaštitimo od ujeda komaraca adekvatnom odećom koja će da prekriva telo, savetuje se uvlačenje pantalona u čarape, nošenje šešira.

Potrebno je izbegavati mirise koji privlače komarce, izbegavajte boravak napolju  u ranim jutarnjim i večernjim satima. Vrsta komaraca koja prenosi bolest razmnožava se u čistoj, stajaćoj vodi. Kante sa vodom moraju da budu poklopljene, preporuka je i da se uklanja višak vode iz saksija sa biljkama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo