Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Za vikend u Subotici akcija prijavljivanja davalaca matičnih ćelija hematopoeze

Priredio/la: Ma.R.
13:00 - 26. 08. 2022.

U subotu, 27. avgusta od 16 časova na Trgu slobode u Subotici, svi zainteresovani će imati priliku da se infomišu o značaju postojanja nesrodnih davalaca, kao i da pristupe nacionalnom Registru davalaca matičnih ćelija hematopoeze, najavila je dr Glorija Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije

Matične ćelije dr Glorija Blagojević Dr Glorija Blagojević: Što veći broj davalaca u nacionalnom Registru davalaca matičnih ćelija hematopoeze povećaće šansu za spas velikog broja obolelih od leukemije, aplastične anemije i još nekih bolesti Foto: Jakov Simović / Shutterstock

Transplantacija matičnih ćelija je često jedini put ka izlečenju bolesti kao što su akutna leukemija, aplastična anemija, imuna deficijencija, urođeni poremećaji metabolizma… Međutim, svega 30 odsto bolesnika ima podudarnog davaoca u okviru svoje porodice, pa nesrodni davaoci upisani u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze preostaju kao jedina mogućnost da se nekome spasi život.

Akcija „Osloni se na mene“ ima za cilj što veći broj upisanih davalaca u nacionalni Registar

Upravo iz tog razloga, Institut za transfuziju krvi Srbije, u okviru kojeg se i nalazi Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, pokrenuo je nacionalnu kampanju “Osloni se na mene”. Cilj je povećani broj upisanih davalaca u Registar i podizanje svesti u javnosti o značaju postojanja samog Registra.

Da bi se za što veći broj naših bolesnika pronašao odgovarajući davalac, potrebno je najmanje 100.000 prijavljenih davalaca u nacionalnom registru. Trenutno je taj broj oko 11.500 upisanih, a od početka akcije, uvećao se za 1.500.

Matične ćelije Registar

Inače, studija urađena u Nemačkoj nedvosmisleno je dokazala da se šansa za uspešnost transplantacije matičnih ćelija povećava za 30 odsto ukoliko je donor sa istog geografskog područja.

Akcija za vikend u Subotici u okviru „Takmičarskog sajma“ i polumaratona „Trči kroz istoriju“

Dr Glorija Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije podseća da pored Beograda, predstavnici Instituta sprovode kampanju i u ostalim gradovima širom Srbije. Sutra je na redu Subotica, a svi zainteresovani (i učesnici trke i posetioci), moći će da se informišu i upišu u Registar i u nedelju.

– U subotu 27. avgusta od 16 časova na Trgu slobode u Subotici, u okviru “Takmičarskog sajma”, svi Subotičani će imati priliku da se infomišu o značaju postojanja nesrodnih davalaca, kao i da pristupe Registru davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Akcija je podržana i od strane sportskog udruženja “Horizont”, koji je ujedno i organizator 5. Subotičkog polumaratona – „Trči kroz istoriju”, koji se održava dan kasnije. Takođe, i u nedelju 28. avgusta, na sam dan održavanja trke, učesnici polumaratona, kao i svi drugi prisutni građani, moći će da se upišu u Registar – objasnila je dr Glorija Blagojević.

Kako izgleda procedura upisa u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze

Sam čin pristupanja Registru iziskuje svega 5 minuta vremena i jednu malu epruvetu krvi uzetu iz periferne vene. Inače, traženje nesrodnog davaoca u inostranstvu, preko Svetskog registra, dodatno usporava proces izlečenja, čime se i umanjuju šansa za preživljavanje pacijenta. Na žalost, za jedan broj obolelih davalac se nikada ne pronađe, pa samim tim, šanse za njihovo preživljavanje ne postoje.

Registru mogu da pristupe zdrave osobe koje imaju između 18 i 45 godina, koje ne boluju od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih oboljenja, a davanje matičnih ćelija je potpuno bezbedno i bezbolno.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor