Naslovna / Vesti

Multipli mijelom može da bude dobro kontrolisano hronično stanje, potrebna inovativna terapija

Priredio/la: Ma.R.|19:41 - 18. 03. 2023.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ za 2020. godinu, u Srbiji je registrovano 480 novodijagnostikovanih pacijenata sa multiplim mijelomom, što odgovara evropskom proseku

Multipli mijelom Lečenje multiplog mijeloma nije kratak sprint, već maraton Foto: Shutterstock

Zajedničkim naporima lekara i pacijenata, multipli mijelom može da bude dobro kontrolisano hronično stanje. Мeđutim, neophodno je uvođenje inovativnih lekova nove generacije, zaključak je panela „Mijelom u Srbiji, izazovi i mogućnosti lečenja“ održanog u okviru godišnjeg sastanka Udruženja obolelih od multiplog mijeloma.

Brojne aktivnosti Udruženja obolelih od multiplog mijeloma i dobra saradnja sa medicinskim centrima

Na ovom događaju okupili su se pacijenti, lekari i predstavnici udruženja iz regiona. Lekari iz Hrvatske i Slovenije su onlajn učešćem upoznali skup o tome kako se ova bolest tretira u njihovim zdravstvenim sistemima. Posebno je bilo reči o položaju pacijenata i načinima da im se život uz bolest učini što funkcionalnijim. Novoizabrana predsednica Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Snežana Doder predstavila je novi vizuelni identitet (logo) udruženja, kao i slogan „Koračajmo zajedno!“

– Imamo plodonosnu saradnju sa kliničko-bolničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Planirana je i saradnja sa manjim zdravstvenim centrima sa ciljem skraćenja perioda za dijagnostiku bolesti, koji danas iznosi u proseku godinu dana. To je napredak u odnosu na ranije godine kada je proces trajao tri godine – rekla je Doder. Takođe, najavljen je i regionalni dokumentarni film „Moj mijelom: spremni za nove korake“, koji će biti premijerno prikazan na Prvom regionalnom sastanku udruženja pacijenata obolelih od multiplog mijeloma.

Multipli mijelom Snežana Doder

Snežana Doder Foto: Olivera Ilić

Prof.dr Jelena Bila: Multipli mijelom je sada bolest dobro kontrolisanog hroničnog stanja

Prof. dr Jelena Bila, predsedavajuća Aktiva za za multipli mijelom Srpskog lekarskog društva rekla je da prema poslednjim podacima Batuta za 2020. godinu u Srbiji registrovano 480 novodijagnostikovanih pacijenata, što odgovara evropskom proseku.

– Uvođenjem lekova inovativnog mehanizma delovanja u potpunosti se izmenila slika obolelih od mijeloma, tako da je ova bolest poprimila karakteristike dobro kontrolisanog hroničnog stanja – rekla je Bila.

Predsedavajuća Aktiva za za multipli mijelom Srpskog lekarskog društva zahvalila se članovima užeg odbora Srpske mijelomske grupe, kolegama iz KBC Zvezdara, Zemun i Kragujevac, kao i rukovodiocu Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Davorinu Radosavljeviću, što su podržali skup.

Lečenje multiplog mijeloma nije sprint već maraton, oboleva radno sposobni deo populacije

Doc. dr Olivera Marković iz KBC „Bežanijska Kosa“, istakla je važnost što ranijeg postavljanja dijagnoze, kako bi prognoza bila što bolja.

– Lečenje multiplog mijeloma nije kratak sprint, već maraton, koji zahteva dobru komunikaciju lekara i pacijenta, veliku strpljivost pacijenta i davanje prave terapije u pravo vreme -rekla je Marković.

Dr Zorica Cvetković, načelnica Službe hematologije Klinike za internu medicinu KBC Zemun naglasila je da je 40 odsto obolelih mlađe od 65 godina, odnosno da je reč o radno-sposobnom delu stanovništva.

– Posao lekara i Udruženja je da pokažu da su oboleli aktivni članovi društva – rekao je Dr Zoran Milojević, načelnik Odeljenje za hematologiju i onkologiju KBC Zvezdara i dodao da je lečenje uznapredovalo u poslednjim decenijama.

Multipli mijelom zajednička

Učesnici panela o multiplom mijelomu: pacijenti, lekari i članovi regionalnih udruženja Foto: Olivera Ilić

Doder: Nadamo se podršci institucija neophodnoj za bolje uslove lečenja

Na panelu su učestvovali i dr Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i podpredsednik centralne RFZO komisije za lekove, kao i Jelena Gogić, farmakoekonom iz Sektora za lekove RFZO. Novoizabrana predsednica Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Snežana Doder takođe je govorila o neophodnoj većoj podršci institucija:

– U prethodnom periodu uspostavljena je saradnja sa Ministarstvom zdravlja i RFZO. Zahvalni smo na njihovoj zainteresovanosti za ovo pitanje. Podrška institucija je neophodna za poboljšanje uslova lečenja i nadamo se da ona neće izostati ni u narednom periodu – rekla je Doder.

Doder, kojoj je pre godinu dana dijagnostikovan mijelom, najavila je i modernizovanu verziju sajta Udruženja, mestu gde će oni koji tragaju za odgovorima moći da se informišu o mijelomu i povežu sa drugim pacijentima. Pored sajta, informacije su dostupne i na društvenim mrežama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo