Naslovna / Vesti

Ankilozirajući spondilitis se kontroliše sveobuhvatnom terapijom koja uklanja osećaj bola i ukočenosti

Priredio/la: D. T.|16:08 - 19. 05. 2023.

Kašnjenje u postavljanju dijagnoze najveći je izazov u lečenju ove bolesti. Lekari opšte medicine često ne prepoznaju simptome, pa pacijenta šalju kod neurologa, fizijatra ili ortopeda. Neretko, se pacijentima pogrešno postavi dijagnoza na primer išijalgije ili fibromijalgije

Ankilozirajući_spondilitis Lekari skreću pažnju da bol u donjem delu leđa, koji neprekidno traje duže od tri meseca ne ignorišemo Foto: Birač Communication

Ankilozirajući spondilitis je reumatska zapaljenska bolest kičme i karlice. Reč je o progresivnom oboljenju koje ako se na vreme ne prepozna i ne leči može u najtežim slučajevima dovesti do invaliditeta. Udruženje pacijenata obolelih od reumatskih bolesti Srbije, obeležilo je Svetski dan ankilozirajućeg spondilitisa na Kalemegdanu u Beogradu izložbom fotografija i pod sloganom „Pokreni se“. Cilj kampanje jeste da skrene pažnju na postojanje ove teške degenerativne bolesti.

Bol u donjem delu leđa jutrajnja ukočenost

Tačan uzrok bolesti nije do kraja poznat, zna se da muškarci češće obolevaju od žena. Ankilozirajući spondilitis je hronična i progresivna bolest kičme i karlice. Simptomi se javljaju kod mladih osoba pre 45. godine. Najčešći simptom je jutarnji bol u donjem delu leđa i ukočenost posle buđenja koja traje duže od 30 minuta. Pacijenti ove simptome često povezuju sa povredama ili nekim drugim uzrocima. Kada se jave lekaru opšte prakse bolest se retko kada na vreme prepozna, pa prođe i nekoliko godina pre nego što pacijent dobije dijagnozu.

Kašnjenje u postavljanju dijagnoze najveći je izazov u lečenju ove bolesti. Lekari opšte medicine često ne prepoznaju simptome, pa pacijenta šalju kod neurologa, fizijatra ili ortopeda. Neretko, se pacijentima pogrešno postavi dijagnoza na primer išijalgije ili fibromijalgije, zbog sličnih simptoma bolesti – rekla je prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja pacijenata obolelih od reumatskih bolesti Srbije.

spondilititis

Foto: Shutterstock

Ne ignorišite stalni bol koji traje duže od tri meseca

Lekari skreću pažnju da bol u donjem delu leđa, koji neprekidno traje duže od tri meseca ne ignorišemo. Bol prestaje pri fizičkoj aktivnosti, ali to ne znači da bolest ne postoji. Bolest je progresivne prirode i može u bitnoj meri narušiti radnu sposobnost i kvalitet života.

Ankilozirajući spondilitis leči se u prvoj liniji terapije nesteroidnim antiinflamatornim lekovima NASAIL, koji mogu pomoći pacijentu uz fizikalnu terapiju i svakodnevno vežbanje. Ipak, ako dođe do promena na kičmenom stubu one se mogu zaustaviti samo biološkom terapijom koja je dostupna i pacijentima u Srbiji. Zlatni standard je sveobuhvatni pristup koji uključuje i redovno vežbanje. Na taj način pacijentima je omogućena pokretljivost, fleksibilnost pokreta, bolja kontrola bolova, manje je ukočenosti i osećaja umora.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo