Naslovna / Zdravlje

Šta je uretritis i zašto se simptomi razlikuju kod žena i muškaraca

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 24. 07. 2023.

Ukoliko se upala uretre ne leči posebno ako je u kombinaciji sa nekom polno prenosivom infekcijom, posledice po urogenitalni trakta mogu da budu ozbiljne ali i životno ugrožavajuće

Uretritis Uretra (mokraćna cev) je kraća kod žena nego kod muškaraca Foto: Shutterstock

Uretra je mokraćna cev kroz koju teče mokraća iz bešike u spoljašnju sredinu. Kada je zahvati upala nastaje stanje poznato kao uretritis. Zbog različite anatomije genitalija kod žena i muškaraca, postoje značajne razlike u učestalosti pojave, razlozima zbog kojih se uretritis pojavljuje, kao i simptomima.

Šta izaziva uretritis

Najveći broj uretritisa izazivaju infekcije bakterijama ili virusima. Kako se bakterije normalno nalaze u genitalnoj regiji, mogu lako padom imuniteta ili zbog nekih drugih uzroka da dospeju u mokraćnu cev i izazovu upalno stanje. Najčešći izazivači su bakterije:

  • Neisseria gonorrhoeae (izaziva triper ili gonoreju)
  • Chlamydia trachomatis
  • Mycoplasma genitalium.

I neki virusi takođe su mogući izazivači uretritisa. To su:

  • humani papiloma virus (HPV)
  • herpes simplex virus (HSV)
  • citomegalovirus (CMV).

Inače, bilo koje začepljenje urinarnog sistema uključujući bubrege, bešiku, mokraćne kanale i mokraćnu cev može da poveća pritisak unutar njega i da uspori protok mokraće. Pored infekcija, može da dovede do stvaranja kamenaca i smanjene bubrežne funkcije.

Razlika u polovima i uretritis

Razlike u kliničkoj slici i simptomima odnose se prvenstveno na to gde se uretra nalazi kod žena a gde kod mukaraca. Kod „jačeg pola“ je spoljašnji otvor uretre na samom penisu, a kod žena između otvora vagine i klitorisa. Kroz mokraćnu cev kod muškaraca pored urina prolazi i sperma kada dođe do ekajulacije.

Međutim, žene su u daleko većem riziku da dobiju uretritis pre svega zbog dužine uretre. Uretra je kraća kod pripadnica lepšeg pola i nema krivine za razliku od muške. Bakterije i drugi patogeni lakše i brže prodiru do nje, pa je i mogućnost upale veća.

Uretritis i mogući simptomi

Kod žena, najčešći simptomi su:

  • učestalo mokrenje
  • osećaj nelagode i pritiska pri mokrenju
  • pojava sekreta iz vagine
  • crvenilo kože oko spoljašnjeg otvora uretre.

Neki simptomi kod muškaraca su isti ili slični, ali ima i onih koji se razlikuju. To su:

  • peckanje pri mokrenju
  • krv u urinu ili spermi
  • sluz ili gnoj iz penisa
  • svrab na vrhu penisa.

I paraziti kao poput Trichomonas vaginalis-a mogu da izazovu upalu uretre.

Neke osobe neće osetiti nikakve simptome uretritisa. Najčešće su to žene. Kod muškaraca uretritis takođe može biti asimptomatski, osim u slučajevima polnih infekcija bakterijom Chlamydia trachomatis ili ili parazitom Trichomonas vaginalis.

Da li je uretritis isto što i urinarna infeksija

Iako se ova dva stanja često mešaju, uretritis i urinarna infekcija nisu ista. Takođe, ponekad se uretritis pomeša i sa polnim infekcijama, a zapravo može biti jedna od kliničkih manifestacija. Zbog opasnosti koju sa sobom nose i nelečene upale i polne infekcije, neophodno je javiti se lekaru kada neko ima bilo koji od ovih simptoma.

Lečenje je potpuno različito pa je to još jedan razlog da se simptomi ne zanemaruju iako se ova stanja ponekad „maskiraju“ jedna u druga.

Dijagnostika, lečenje i komplikacije ako se ne leči

Analiza urina može da potvrdi postojanje uretritisa ali ako je uvezan sa nekom polno prenosivom infekcijom, biće potrebni i brisevi iz uretre ili vaginalne regije kod žena, a penisa kod muškaraca. Ako lekar posumnja na AIDS ili sifilis, zatražiće dodatne pretrage, analize na viruse ili parazite. Važno je znati da ukoliko imate partnera a radi se o polno prenosivoj infekciji i on mora da se podvrgne pregledima i lečenju.

Za lečenje uretritisa najčešće se koriste antibiotici ili antivirusni lekovi. Ukoliko su izraženi simptomi, nestaće nakon nekoliko dana ali terapiju nemojte ni dozirati ni prekidati na svoju ruku. Preporučuje se i seksualna apstinencija za vreme terapije i nedelju dana nakon pestanka.

Nelečena infekcija i upala uretre može da se proširi na ceo urogenitalni sistem (bešika, ureteri bubrezi). Posledica može da bude i ozbiljnije oštećenje organa u kojima su se razvile. U retkim slučajevima opasne bakterije mogu da se prošire kroz krv dalje i izazovu i septični šok.

Nelečene polne infekcije rezultiraju sterilitetom i kod muškaraca i kod žena, a ako se uretritis zapusti kod muškaraca može da ošteti prostatu.

Kako da smanjimo šanse za ovo stanje i koje su metode prevencije

Najčešće bakterije koje izazivaju uretritis prenose se seksualnim putem, odnosno nezaštićenim odnosom. Evo nekih načina da se zaštitimo:

  • izbegavanje česte promene partnera
  • korišćenje kondoma
  • testiranje na polno prenosive infekcije
  • obavestiti osobe sa kojima smo imali intimne odnose ako se potvrdi da imamo neku od polno prenosivih infekcija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo