Naslovna / Zdravlje

Peckanje pri mokrenju obično je simptom urinarne infekcije, ali ne uvek, poručuje dr Đorđe Aleksić

Piše: Marijana M.Rajić|8:57 - 03. 11. 2021.

Peckanje pri mokrenju nekada može biti toliko intenzivno da se ponekad opisuje kao osećaj da nam „žilet prolazi kroz mokraćni kanal“

Dr Đorđe Aleksić, peckanje, mokrenje Dr Đorđe Aleksić: Ako se zanemari, urinarna infekcija se širi ka bubrezima Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Osećaj peckanja pri mokrenju javlja se u svima starosnim grupama, problemu su podložna oba pola, a ova pojava je prilično česta, posebno tokom hladnijih meseci. Može biti različitog intenziteta, od blage neugodnosti do jakih bolova, koji se mogu ublažiti samo analgeticima. Najčešći uzrok su urinarne infekcije, ali postoje i drugi razlozi koji mogu biti upozorenje da se radi o ozbiljnijim oboljenjima.

Najčešći uzroci peckanja

Pojava peckanja u toku uriniranja je najčešće znak neke urinarne infekcije, ali se može javiti i kod drugih bolesti urogenitalnog sistema.

– Urinarne infekcije se češće javljaju kod osoba ženskog pola i uzrokovane su crevnim bakterijama. Osećaj peckanja se može javiti i kod pacijenata koji imaju suženje mokraćne cevi. Kod njih se uz peckanje i neugodnost javlja i mokrenje u tankom mlazu.  Takođe, peckanje je simptom i polno prenosivih bolesti, a javlja se i kod muškaraca koji imaju upalu prostate. Pesak ili kamen koji se spušta iz gornjih mokraćnih puteva takođe može uzrokovati pojavu peckanja pri mokrenju – kaže za eKlinika portal dr Đorđe Aleksić, specijalista urologije.

Menopauza i tumori mokraćnih puteva

Doktor Aleksić navodi da žene u menopauzi, kao i one sa hormonskim poremećajima usled atrofije tkiva oko mokraćne cevi, često osećaju peckanje u mokraćnom kanalu.

Najozbiljniji razlog koji može dovesti do peckanja pri mokrenju su, po rečima sagovornika eKlinika portala, tumori mokraćnih puteva, što predstavlja dodatni alarm kada se ovaj simptom javi. Peckanje kod svih uzroka, objašnjava doktor Đorđe Aleksić, može biti toliko intenzivno da se opisuje kao osećaj prolaza žileta kroz mokraćni kanal.

Kako se leči upala prostate

– Upala prostate javlja se kod muškaraca, bez obzira na godine života, a simptomi su peckanje, učestalo, urgentno i otežano mokrenje, uz visoku temperaturu. Kod mlađih muškaraca, razlog je najčešće infekcija uzrokovana nezaštićenim seksualnim odnosima, a jaka prehlada je često uzročnik i kod starijih, i kod mlađih pacijenata. Dijagnoza se postavlja nakon detaljne anamneze, rektalnog pregleda, laboratorijskih nalaza krvi i urina, a lečenje uglavnom traje od 4 do 6 sedmica, produženom antibiotskom terapijom – naglašava dr Aleksić.

Peckanje zbog urinarne infekcije uz terapiju prestaje relativno brzo

S obzirom na to da je urinarna infekcija najčešći uzrok peckanja pri mokrenju, doktor Aleksić savetuje prvenstveno povećan unos tečnosti, kako bi se tegobe primirile. Potrebno je, navodi, dati urin na pregled kako bi se preciznije utvrdilo o čemu se radi. Ukoliko se tegobe ne umire u roku od dva do tri dana, neophodno je javiti se lekaru.

– Terapija urinarnih infekcija može biti kratkotrajna i dugotrajna. Obično se nekomplikovane urinarne infekcije leče antibioticima u trajanju 3 do 7 dana, ali postoje i situacije kada je samo jedna doza antibiotika dovoljna. Infekcije bubrega se,na primer, leče 10 do 15 dana – objašnjava za eKlinika portal dr Đorđe Aleksić.

Ako zanemarimo simptome, komplikacije mogu biti fatalne

Doktor Aleksić upozorava da, ukoliko se simptom peckanja ignoriše i zapusti, može doći do ozbiljnih komplikacija.

– Urinarna infekcija na početku zahvata samo regiju mokraćne bešike, i tada se može brzo i lako izlečiti. Ali, ako se zanemari, infekcija se širi ka bubrezima, gde izaziva ozbiljne upale praćene temperaturom i lošim opštim stanjem. Ovo je stanje koje može preći u sepsu i tada je život pacijenta ozbiljno ugrožen. Nelečene polne bolesti mogu dovesti do suženja mokraćne cevi i steriliteta, a na vreme neprepoznati tumori mokraćnih puteva koji ponekad kao jedini simptom daju peckanje pri mokrenju, mogu nastaviti sa svojim širenjem i dovesti do fatalnog ishoda – upozorava dr Aleksić.

Kako sačuvati urinarni trakt i sprečiti pojavu infekcija

Prevencija urinarnih infekcija i boljeg zdravlja urinarnog trakta sprovodi se najpre adekvatnim unosom tečnosti, objašnjava sagovornik eKlinika portala dr Aleksić.

– Takođe, važno je redovno mokrenje bez preteranog uzdržavanja i odlaganja, mokrenje nakon seksualnog odnosa, promena vlažnog kupaćeg kostima nakon plivanja, a može da pomogne i povremena upotreba fitopreparata, posebno kod osoba sklonih infekcijama – savetuje specijalista urologije dr Đorđe Aleksić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo