Naslovna / Zdravlje

Da li je rak endometrijuma izlečiv i koji simptomi mogu da upozore na njega

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 06. 09. 2023.

Jedan od potencijalnih uzroka raka endometrijuma je produženo dejstvo estrogena, koje dovodi do promene građe, rasta i zadebljanja endometrijuma

Rak endometrijuma Rak endometrijuma spada u hormonski zavisne tumore Foto: Shutterstock

Rak endometrijuma se javlja većinski kod starijih ženskih osoba, mada od njega mogu da obole i mlađe žene. Ono što je najvažnije jeste otkriti ga u ranim fazama bolesti, što omogućava dobre prognoze za pacijentkinju.

Šta je rak endometrijuma

Rak endometrijuma je tumorska promena unutrašnjeg sloja odnosno sluznice materice, poznatog još po imenu endometrijum. Rak endometrijuma nije jedini karcinom koji može da se formira u ovom organu, tu su i neke druge vrste, poput sarkoma. Na sreću, to su izuzetno retke vrste tumora.

Koji simptomi upozoravaju na moguće maligne promene

Karcinom endometrijuma se veoma često otkriva u odmakloj fazi jer je u ranim stadijumima uglavnom asimptomatski. Kada se simptomi pojave, to mogu da budu:

Rak endometrijuma: Koji su mogući uzroci za pojavu ovog tipa maligniteta

Tačan razlog pojave i razvoja karcinoma endometrijuma nije razjašnjen. Kao i kod drugih malignih procesa, normalne, zdrave ćelije alterišu u maligne, odnosno patološki izmenjene. Nagomilavanje ovakvih ćelija formira tumorsku masu. Ćelije primarnog tumora mogu da se prošire i na druga mesta u telu, odnosno da daju metastaze.

Rak endometrijuma spada u hormonski zavisne tumore,  a deli na one koji su reaktivni na promene u nivou estrogena, i one koji nisu.

Faktori rizika za rak endometrijuma

Jedan od potencijalnih uzroka raka endometrijuma je produženo dejstvo estrogena, koje dovodi do promena građe, rasta i zadebljanja endometrijuma. Ostali faktori koji povećavaju rizik od raka endometrijuma su:

  • druge promene u nivou polnih hormona (i estrogena i progesterona)
  • bolesti koje utiču samo na nivo estrogena (ne progesterona)
  • sindrom policističnih jajnika
  • gojaznost
  • dijabetes
  • korišćenje hormonskih preperata nakon menopauze koji sadrže samo estrogen, ali ne i progesteron
  • tumori jajnika koja luče estrogen
  • duži reproduktivni period (ranija menstruacija, pre 12.godine i kasnija menopauza)
  • osobe koje nisu rađale su u povećanom riziku
  • godine života – starija životna dob
  • hormonska terapija za karcinom dojke
  • Linčov sindrom (nasledni sindrom raka debelog creva).

Postavljanje dijagnoze

Rak endometrijuma se dijagnostikuje nekom od sledećih metoda:

  • ginekološki pregled
  • ultrazvuk karlice i abdomena
  • histeroskopija
  • biopsija endometrijuma.

Lečenje raka endometrijuma

Lečenje ovog karcinoma najčešće se sprovodi hirurškom intervencijom uklanjanja materice, jajovoda i jajnika. Druga mogućnost je zračna terapija, a medikamenti podrazumevaju hemoterapiju i hormonsku terapiju koja će delovati kao hormonski blokator.

Ostale opcije su ciljana terapija i imunoterapija, najsavremeniji vid lečenja karcinoma.

Hirurgija uključuje operaciju uklanjanja materice (histerektomija), kao i odstranjivanje jajovoda i jajnika (salpingo-ooforektomija). Važno je znati da će žene koje nisu prirodno ušle u menopauzu, ako im hirurg ukloni jajnike, naglo ući u ovaj životni period. Pri operaciji se proverava i da li se rak endometrijuma proširio na druge delove tela, a ponekad se uklanjaju i okolni limfni čvorovi.

Radioterapija primenjuje jonizujuće zrake za „ubijanje“, odnosno uklanjanje ćelija karcinoma. Kod nekih pacijentkinja propisuje se zračenje zbog smanjenog rizika od recidiva nakon operativne metode. Ponekad se zračenje sprovodi i pre intervencije, kako mi se tumor smanjio.

Hemoterapija uz pomoć citotoksičnih lekova utiče na maligne ćelije, a po protokolu se često kombinuju. I hemoterapija se ponekad propisuje nakon operacije, ako je prisutan veći rizik da se karcinom vrati, kao i pre intervencije, kako bi se smanjeni tumor lakše uklonio. Hemoterapija je efikasna i kod uznapredovalih ili rekurentnih karcinoma endometrijuma, koji su metastazirali van materice.

Hormonska terapija utiče na tumorsko tkivo tako što određenim hormonima sprečava njegovo širenje. Koristi se kod metastatskih karcinoma endometrijuma u odmakloj fazi.

Imunoterapija je inovativna terapijska opcija koja je potpora imunološkom sistemu za borbu protiv malignih bolesti. Kod raka endometrijuma, imunoterapija je opcija za uznapredovale karcinome koji nisu reagovali na druge terapijske opcije.

Šta je najbolja prevencija raka endometrijuma

Pre svega, to je redovna provera hormonskog statusa posebno kod žena koje su u menopauzi ili su izašle iz nje. U korišćenju hormonske terapije u menopauzi i posle nje treba racionalno proceniti rizike i dobitak.

Ako vam materica nije odstranjena, terapija estrogenom može da pojača rizik. Međutim, kombinacija estrogena i progesterona dobar je vid prevencije.

Korišćenje oralnih kontraceptivnih sredstava u periodu od najmanje godinu dana može da smanji rizik od raka endometrijuma. Međutim, i oni imaju svoje neželjene efekte, pa treba biti oprezan.

Održavanje normalne telesne težine je važan deo prevencije, jer gojaznost povećava rizik od raka endometrijuma. Budite fizički aktivni imajte što zdravije životne navike.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo