Naslovna / Zdravlje

Srčana slabost manifestuje se umorom, da li se i na koji način može kontrolisati

Priredio/la: D. T.|15:00 - 01. 09. 2023.

U situacijama poodmakle srčane slabosti bolesnik može da ima tegobe i u stanju mirovanja

srčana slabost Nezdrave masti, slično kao i so, mogu da stvore dodatni pritisak na srce i dovedu do nakupljanja tečnosti u organizmu. Foto: Shutterstock

Srčana slabost posledica je poremećaja strukture i funkcije srca, koje u ovom stanju nije u mogućnosti da telu obezbedi dovoljne količine krvi. Zbog toga se javlja zadržavanje tečnosti, pacijenti se često žale na oticanje nogu, a usled umanjene kontrakcije srca, dolazi do poremećaja cirkulacije. Lekari navode da je bitno da odmah zatražimo stručnu pomoć ako osetimo ubrzan rad srca, otoke tela, nedostatak daha.

Srčana slabost uglavnom se javlja u osmoj deceniji života

Srčana slabost je ozbiljna bolest koja zahteva od pacijenta disciplinovano ponašanje zasnovano na zdravim životnim navikama. Stručnjaci navode da oko dva odsto populacije boluje od srčane slabosti. Učestalost u Srbiji iznosi oko 2,3 odsto, a bolest je prisutnija kod osoba starijih od 70 godina.

Upoznajte se sa srčanom slabošću

Kvalitetne informacije o prirodi srčane slabosti od velike su važnosti za dobru kontrolu bolesti. U slučaju mogućih nedoumica konsultujte se sa lekarem i ne plašite se da postavljate pitanja. Povežite se sa osobama ili udruženjima koja okupljaju pacijente sa srčanom slabošću. Zajedno i uz pravu podršku sve je lakše.

Pazite na unos soli

Velike količine slanih namirnica dovode do zadržavanja vode u organizmu. Na ovaj način dolazi do dodatnog pritiska na već oslabljeno srce i krvne sudove. Izbegavajte industrijske upakovane obroke, slane grickalice kao što je čips. Birate namirnice bez soli. Čitajte etikete i izbegavajte namirnice sa velikim količinama soli i natrijuma.

Kontrolišite telesnu težinu

Svakodnevno proveravajte telesnu težinu na istoj vagi za merenje. Beležite telesnu težinu u kalendar. Savet je da merimo telesnu težinu uvek u isto vreme u toku dana. Iznenadan dobitak na telesnoj težini može da znači da je došlo do komplikacija bolesti.

Uzimajte redovno lekove

Lekar može da prepiše diuretike, lekove koji nam pomažu da se oslobodimo viška tečnosti u telu. Srčana insuficijencija se kontroliše i lekovima iz grupe beta blokatora i inhibitora enzima koji konvertuje angiotenzin (ACE).  Ovi medikamenti mogu da smanje opterećenje srca i spreče pogoršanje slabosti srca. Savet je da razgovaramo sa lekarima i o mogućim neželjenim efektima primene leka.

Fizička aktivnost uz lekarski nadzor

Jedan od simptoma srčane insuficijencije je umor. Možda ne izgleda logično, ali vežbanje može biti odličan saveznik u borbi protiv umora. Dobro osmišljena fizička aktivnost može da nam pomogne da ojačamo najjači mišić u našem telu – srce. Na ovaj način bolji je i kapacitet pluća.  Savetuju se vežbe istezanja, opsega pokreta, fleksibilnosti. Dobar izbor su i aerobne vežbe hodanje ili aerobik u vodi. Savet je da obavezno razgovaramo sa lekarom, pre bilo kakvog oblika fizičke aktivnosti.

Moguće je da pacijent sa blažim oblicima srčane slabosti nema ograničenja fizičke aktivnosti, to jest da obična fizička aktivnost ne dovodi do ubrzanog lupanja srca, umora, gušenja. Sa druge strane, u situacijama poodmakle srčane slabosti bolesnik može da ima tegobe i u stanju mirovanja, koje se pogoršavaju i pri najmanjem fizičkom naporu.

Vodite računa o unosu masnoća

Ishrana sa malo zasićenih i trans masti savetuje se svima, a naročito osobama koje imaju neko kardiovaskularno oboljenje. Nezdrave masti, slično kao i so, mogu sa stvore dodatni pritisak na srce i dovedu do nakupljanja tečnosti u organizmu. Pod delovanjem masnoća stvara se plak, koji  u najtežim situacijama može dovesti do srčanog udara.

Unosite dovoljne količine vitamina i minerala

Ishrana bi trebalo da bude zasnovana na povrću i voću, namirnicama sa dovoljnim količinama vitamina i minerala. Sveže voće i povrće obezbediće dovoljno kalijuma. Pojedini lekovi za srčanu insuficijenciju mogu uticati na kalijum, male količine kalijuma mogu dovesti do nepravilnog rada srca.  Dobri izvori ovog minerala su banane, pasulj, suvo grožđe, krompir, cvekla. Imajte na umu i da velike količine kalijuma mogu takođe dovesti do problema.

Oslobodite se suvišnih kilograma

Ukoliko smo gojazni ili imamo višak kilograma srce mora napornije da radi. Najbolji način da se oslobodite suvišnih kilograma su fizička aktivnost i dobro kontrolisan način ishrane. Čak i male promene mogu veoma blagotvorno da deluju na kardiovaskularni sistem. Napomena je da se o svim nedoumicama oko načina ishrane posavetujemo sa stručnjakom.

Izbegavajte duvanski dim i alkohol

Pušenje je štetno za ceo organizam, pa i srce koje će pod uticajem nikotina i duvanskog dima morati da radi jače i brže kako bi upumpalo dovoljne količine krvi u sve delove tela.  Savet je da prestanemo da pušimo i da potražimo, ako je potrebno stručnu pomoć.  Grupe za odvikavanje od pušenja koje vode stručna lica mogu da nam budu velika podrška kada je u pitanju proces odvikavanja od pušenja. Alkoholna pića mogu dodatno da oslabe rad srca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo