Naslovna / Zdravlje

Kreiran test otiska prstiju koji iz znoja otkriva prisustvo antipsihotika kod pacijenata

Priredio/la: I. V. |13:00 - 05. 09. 2023.

Antipsihotici leče neverovatno ranjive pacijente i lekarima je vrlo teško da prate da li oni uopšte uzimaju svoju terapiju. Međutim, novi test u vidu otiska prsta dolazi kao olakšavajuća okolnost za obe strane

test prstiju Test znoja sa prstiju je tačno otkrio prisustvo antipsihotika kod svakog pacijenta koji ih je uzimao Foto: Shutterstock

Naučnici su razvili test prstiju koji preko znoja otkriva da li u krvi pacijenata ima antipsihotika. Antipsihotici leče neverovatno ranjive pacijente. Međutim, održavanje režima lečenja je teško za mnoge pacijente, a s druge strane, neuzimanje lekova se dovodi u vezu sa većim rizikom od loših zdravstvenih ishoda. Ovi lekovi su takođe veoma moćni, sa jakim neželjenim efektima, a testovi krvi se često koriste za utvrđivanje pacijentove doze i potvrdu da uzimaju preporučenu dozu.

Test prstiju je mnogo prijatniji od testa krvi

Testovi krvi su za brojne pacijente dosta invazivni i potencijalno neprijatni. Međutim, naučnici su sada otkrili način da testiraju nivo uobičajenih antipsihotika u znoju iz otisaka prstiju pacijenata, nudeći tako bržu, udobniju i pogodniju alternativu vađenju krvi kako bi pratili zdravstveno stanje pacijenata.

– Naš test nudi pacijentima brz i dostojanstven način da budu posvećeni antipsihotičkom lečenju, a ovaj neinvazivni pristup se takođe može prilagoditi drugim terapijskim režimima – objasnila je autorka studije Katherine Longman sa University of Surrey. 

Poznato je da neki lekovi mogu da se otkriju u znoju

Naučnici su već znali da neki lekovi mogu da se otkriju u znoju sa vrha prsta, bez potrebe za specijalističkim osobljem i uz lakše skladištenje i transport. Uzorci znoja prstiju, za razliku od krvi, mogu da se transportuju na sobnoj, odnosno temperaturi iz okruženja.

Kako bi testirali da li antipsihotici takođe mogu da se otkriju u znoju, naučnici su ispitovali 60 pacijenata koji su primali klozapin, kvetiapin ili olanzapin, kao i 30 osoba u kontrolnoh grupi. Pacijenti koji su uzimali klozapin, tačnije njih 11, složilo se da daju uzorke krvi kako bi mogla da se testira korelacija između indikatora znojenja prstiju i indikatora krvi. Od pacijenata je traženo da prijave svoju dozu i poslednju dozu koju su uzeli.

Test prstiju precizniji je ako se ruke prvo operu

Zatim su istraživači prikupljali uzorke pre i posle pranja ruku, jer se smatra da oprane ruke daju bolju sliku ekrinog znoja, koji dolazi iz vrhova prstiju. Pacijenti su u trajanju od 30 sekundi pritiskali vrhovima prstiju specijalni papir. Ovi uzorci su zatim sakupljeni i analizirani korišćenjem masene spektrometrije tečne hromatografije.

Takođe je proveravano i da li test znoja iz pristiju isto reaguje na osobe koje uzimaju antipsihotike, kao i na onima koji su samo dodirivali lekove. Ova kontrola je proveravala da li bi test mogao da bude kompromitovan ako pacijenti dodiruju lek, na primer. Naučnici su uspeli da potvrde pouzdanost metode i da naprave razliku između prisustva lekova u pacijentovom znoju i prisustva leka na njegovim rukama.

Test prstiju je toliko precizan da ne samo da otkriva lek, već i određuje njegovu količinu u krvi

Test znoja sa prstiju je tačno otkrio prisustvo antipsihotika kod svakog pacijenta koji ih je uzimao. Najefikasniji je bio za klozapin, gde je pilot analiza grupe pacijenata otkrila da su nivoi metabolita klozapina u znoju prstiju u korelaciji sa nivoima pronađenim u krvi. Ovo, kažu istraživači, otvara mogućnost da će test na kraju biti u stanju da odredi tačnu količinu nivoa antipsihotika u pacijentovom znoju umesto da ih samo otkrije. Tim naučnika trenutno istražuje metode za kvantifikaciju nivoa leka u otisku prsta, kao i da li se otisci prstiju mogu koristiti za dijagnozu bolesti, na primer.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo