Naslovna / Zdravlje

Bolni kožni čirevi prate akne inversa koje često narušavaju kvalitet života

Priredio/la: D. T.|17:00 - 11. 09. 2023.

Dešava se da se čirevi povuku ili da puknu, posle čega se u blizini javljaju nove lezije. Upalne lezije su bolne, a zbog čestih ruptura i curenja gnoja, moguć je neugodan miris

akne inversa Nije posledica loše higijene, niti je zarazna bolest. Foto: Shutterstock

Bolni kožni čirevi najočitiji su simptomi bolesti hidradenitis suppurativa, poznate kao i akne inversa. Oboljenje je hronično, onesposobljavajuće i može da bude i psihološki problem za pacijenta. Stručnjaci navode da akne inversa nisu retke, ali da nekada dugo ostaju neprepoznate, jer liče na jednostavnija oboljenja kože, kao što su retki kožni čirevi – furunkuli. Hidradenitis suppurativa je uporno i benigno oboljenje i razvija se zbog upale apokrinih žlezda. Stanje nije posledica loše higijene, nije zarazna bolest.

Pacijenti se povlače u sebe

Bolni kožni čirevi su neprijatni, pacijenti nastoje da ih prekriju odećom, ali nekada i to nije moguće. Dešava da osobe počinju da pate, povlače se u sebe, postaju depresivne. Stručnjaci naglašavaju da je bitno na vreme postaviti tačnu dijagnozu i početi terapiju. Hidradenitis suppurativa leči se lekovima, nekada hirurški, a pacijentima je dostupna i biološka terapija koja može u bitnoj meri da poboljša kvalitet života.

Bolni kožni čirevi se javljaju na pojedinim delovima tela

Hidradenitis suppurativa je bolno, dugotrajno stanje kože koje uzrokuje pojavu ožiljaka i apscesa, to jest čireva ispunjenih gnojem. Nije poznato kako i zašto nastaje hidradenitis suppurativa. Promene i kožni čirevi javljaju se u blizini folikula dlake, na delovima tela gde ima znojnih žlezda kao što su pazuh, prepone. Smatra se da bolest pogađa jednu od od 100 osoba, nešto češće se javlja kod žena.

Upalne lezije su bolne

Simptomi hidradenitis suppurativa variraju od blagih do teških. Moguća je pojava kožnih čireva, mitesera, cista, ožiljaka, gnojnih kanala. Kožne promene su najčešće veličine od oko jednog centimetra. Na početnom stadijumu uočavaju se uglavnom miteseri, fleke ispunjene gnojem i čvrste kvržice veličine graška koje se razvijaju na jednom mestu. Dešava se da se čirevi povuku ili da puknu, posle čega se u blizini javljaju nove lezije. Upalne lezije su bolne, a zbog čestih ruptura i curenja gnoja, moguć je neugodan miris koji jako narušava kvalitet života.

Stanje se pogoršava ako se ne leči, javljaju se višestruke lezije tako da na delu tela zahvaćenog bolešću nema prostora za zdravu kožu.

Moguće su sekundarne infekcije

Hidradenitis suppurativa može biti veoma bolno stanje, lezije se osim prepona i pazuha, mogu javiti oko genitalija, anusa, ispod dojki, na potiljku, unutrašnjoj strani butina. Moguća je pojava sekundarne infekcije i prodora bakterija posle rupture – pucanja lezija.

Tačan uzrok hidradenitisa suppurativa nije poznat, s tim da su kožne promene posledica blokade folikula dlake. Smatra se se da su pušenje i gojaznost snažno povezani sa ovom bolešću, koja se uglavnom javlja u pubertetu, ali moguća je i u kasnijem životnom dobu. Kod pacijenata se uočavaju i akne i hirzutizam, pojačana maljavost. U retkim slučajevima, hidradenitis suppurativa je bolest koja može da se poveže sa Kronovom bolešću, posebno ako se razvije oko prepona i blizu anusa.

Nije zarazna bolest

Hidradenitis suppurativa češće se javlja u nekim porodicama. Nije zarazna bolest i ne može se dovesti u vezu sa lošom higijenom. Ne postoji poseban test kojom se dijagnostikuje bolest. Lekar najčešće uzima bris kože što može biti od pomoći u postavljanju dijagnoze. Stanje, ipak, nije izazvano bakterijama koje izazivaju infekcije kože. Dešava se da bolest ne bude dugo prepoznata, pa se smatra da su u pitanju kožni čirevi, akne, urasle dlačice.

Kako se leči hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa se nekada teško leči, ali moguće je da dođe i do spontanog povlačenja simptoma i prestanka primene terapije. Bitno je prepoznati stanje u ranim fazama, kako ne bi došlo do komplikacija. U početu bolesti simptomi se mogu kontrolisati lekovima. Hirurška intervencija nekada je potrebna kod izrazito teških slučajeva. Stanje se  kontroliše tokom jedne ili dve nedelje antibioticima, ako dođe do razvoja bakterijske infekcije. Ukoliko nema bakterijske infekcije smatra se da male doze antibiotika mogu da spreče razvoj upale.

Moguće je da se stanje leči i antibioticima u obliku kreme ili tableta tokom tri meseca. Za ličnu higijenu savetuje se primena antiseptika, na primer 4 postotni hlorheksidin, koji se svakodnevno primenjuje na delove tela zahvaćene lezijama.

Biološka terapija

Retinoidi lekovi zasnovani na vitaminu A mogu da budu od pomoći kod nekih osoba sa hidradenitisom suppurativa. Retinoide uvek propisuje dermatolog, ovi medikamenti moraju da se oprezno koriste, ne mogu ih upotrebljavati trudnice.

Imunosupresivni tretmani monoklonskim antititelima infliksimab i adalimumab, savetuju se u teškim slučajevima hidradenitisa suppurativa. Ovi lekovi deluju na imuni sistem, pa postoje i rizici od primene, propisuje ih samo dermatolog, ako drugi načini lečenja ne pomognu. Infliksimab i adalimumab se daju injekcijom u redovnim intervalima kod kuće ili u bolnici.

Biološka terapija monoklonskim antitelom adalimumabom savetuje se u srednje teškim do teškim oblicima bolesti, ako odgovor na antibiotike nije dobar. Biološka terapija brzo deluje, dolazi do smanjivanja upalnih lezija, bola i mnogo se poboljšava kvalitet života pacijenata.

Bolest može da traje više godina

Hirurgija se razmatra ako ni jedan način lečenja ne urodi plodom. Lekari savetuju promene načina života, u slučaju gojaznosti dobro je da se reguliše telesna težina, prestane s pušenjem. Bolest nekada može da traje i više godina i jako da utiče i na psihičko zdravlje pacijenta. U nekim slučajevima pacijenti se stalno presvlače, a život sa bolom i stalnom nelagodom može da dovede i do depresivnog raspoloženja. Bitno je zato da se bolest prepozna i da lečenje počne na vreme.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo