Naslovna / Zdravlje

Ove neistine pacijenti često govore svom lekaru, a zašto ne bi trebalo

Priredio/la: V.St|15:00 - 09. 10. 2023.

Lekarima je veoma važno da pacijenti budi iskreni i otvoreni u vezu svog zdravlja i medicinskih tretmana iz više razloga. Pored postavljanja tačne dijagnoze i lečenja tu je i praćenje napretka lečenja i još nekoliko stvari

lekar i pacijent Lekar je tu da vam pomogne i pruži stručnu medicinsku podršku, pa je važno da budete otvoreni i transparentni u vezi vašeg zdravstvenog stanja Foto: Shutterstock

Ako postoji mesto na kojem treba biti iskren u vezi svojih navika i zdravlja, to je lekarska ordinacija. Zaboravite na stid — vaš lekar je tu da vam pomogne, i što više informacija im pružite, više će moći da urade. Evo koje stvari pacijenti najčešće govore svom lekaru a nisu istinite:

„Nikada ne preterujem s pićem”

Ako ne želite svom lekaru da kažete koliko često konzumirate alkohol, morate znati da prekomerno korišćenje alkohola može da pokaže netačne rezultate testova i dovede lekara na pogrešan trag ako imate zdravstvene probleme.

„Prestao/prestala sam da pušim cigarete”

Možda se mnogima čini da je to bezazlen način da se izbegne „predavanje” o štetnosti duvana, ali vaš lekar treba da zna ako pušite. Duvan može uticati na efikasnost određenih lekova i može objasniti simptome koje možda imate. Takođe, ukoliko zaista želite da prestane sa pušenjem cigareta, lekar je taj koji vam može pomoći da se oslobodite ove navike uz predlog za primenu određenih terapija.

„Uglavnom jedem zdravu hranu”… osim kad su krofne u blizini

Ako izostavite ovu poslednju rečenicu dok vam višak kilograma ili „loš” holesterol raste, vaša priča može dovesti do manje efikasnog tretmana. Niste prva osoba sa slabošću preme krofnama ili uopšte slatkišima, zato budite iskreni – lekar vas može uputiti kod nutricioniste gde ćete dobiti prema vašem zdravstvenom stanju preporuke za način ishrane.

„Svakodnevno trčim”

Budite iskreni prema svom lekaru o svojim navikama vezanim za fizičku aktivnost. Ako niste tip oosobe koji ide u teretanu svaki dan, to je sasvim u redu. Postoji mnogo načina da se ima aktivan stil života: baštovanstvo, igra sa psom ili brza šetnja, sasvim su u redu.

„Imao/imala sam seks sa jednom osobom ove godine”

Poseta lekru nije test morala. Ako imate seks sa više partnera, možete biti izloženi određenim bolestima, a to može pomoći pri objašnjenju nekih medicinskih stanja. Vaš lekar nije tu da sudi, već da pomogne.

„Nemam ni jednu polno prenosivu bolest”

Ako sumnjate da imate neku infekciju, znate da je imate ili ste je imali u prošlosti, obavestite svog lekara. Možda će biti neprijatno, ali neke polno prenosive infekcije mogu biti opasne ako se ne leče. Takođe, zaraze su. Jedan neprijatan tretnuka sa vašim lekarom sada, može vam uštedete neugodne trenutke sa seksulanim partnerima kasnije.

„Moj seksualni život je odličan”

Ako imate problema u spavaćoj sobi – nisku seksulanu želu ili erektilnu disfunkciju (ED) – to može biti znak bolesti i vaš lekar treba da zna za to. Posebno ako ste mladi i inače zdravi. To će biti značajna informacija za lekara, a on će znati kako da vam pomogne, da vaš seksualni život zaista bude odličan.

„Osećam se odlično”

Ne ignorišite male probleme koji vas možda muče – oni mogu biti dragoceni simptomi za vašeg lekara. Da li vas zaboli glava kada vežbate? To se možda ne čini kao veliki problem, ali to nekada može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

„Ne koristim dodatke ishrani”

Bolje je da kažete ovu malu laž, nego da započnete razgovor sa svojim lekarom o vitaminima i dodacima koja kupujete u slobodnoj prodaji. Međutim, nije tako vaš lekar bi trabalo da bude upoznat šta koristite. Neki suplementi mogu biti, uslovno rečeno opasni, ako ih koristite zajedno sa drugim lekovima ili ako imate određene medicinske probleme.

„Svoju terapiju koristim redovno”

Otprilike polovina ljudi koji su hronično bolesti ne uzma svoje lekove onako kako treba. Ako ih preskočite zbog straha od neželjenih dejstava ili vam se ne sviđa način na koji ga koristite, obavestite svog lekara. On vam može prilagoditi terapiju. 

„Ne koristim bezreceptne lekove”

Važno je obavestiti lekara o svim lekovima koje uzimate. Mogu uticati na efikasnost i bezbednost lekova koje vam je propisao lekar. Zato se setite i recite ako uzimate neke lekova, na primer protiv bolova, kad sledeći put posetite svog izbaranog lekara.

U krajnjem slučaju, iskrenost prema lekaru je u vašem najboljem interesu jer će vam pomoći da dobijete tačnu dijagnozu, pravilan tretman i najbolji savet za očuvanje zdravlja. Lekar je tu da vam pomogne i pruži stručnu medicinsku podršku, pa je važno da budete otvoreni i transparentni u vezi vašeg zdravstvenog stanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo