Naslovna / Zdravlje

Kada se pojavi erektilna disfunkcija, ignorisanje problema nije rešenje

Piše: Vesna Stanimirović|9:00 - 24. 05. 2022.

Muškarci koji imaju erektilnu disfunkciju (ED) imaju smanjen dotok krvi u polni organ, što može biti uzrokovano mnogim stvarima: od neželjenih efekata lekova, do stresa ili visokog krvnog pritiska, objašnjava doc. dr Aleksandar Janičić, urolog

erektilna disfunkcija Doc. dr Aleksandar Janičić: Erektilna disfunkcija (ED) označava nemogućnost postizanja i održavanja adekvatne erekcije za zadovoljavajući seksualni odnos Foto: Shutterstock/print screen youtube/N1

Erektilna disfunkcija (ED) je nemogućnost postizanja i održavanja erekcije koja je dovoljna za zadovoljavajući intimni odnos. Procenjuje se da 1 od 5 muškaraca preko 40 godina doživi erektilnu disfunkciju u nekom trenutku života, pokazuje istraživanje Klinike Klivlend. Prema predviđanjima International Journal of Impotence Research, očekivanja su da će se rasprostranjenost erektilne disfunkcije širom sveta povećati na 322 miliona muškaraca do 2025. godine

Zašto dolazi do erektilne disfunkcije

Muškarci stariji od 40 godina imaju tri puta veću verovatnoću da dožive potpunu erektilnu disfunkciju u odnosu na mlađe muškarce. Međutim, novija istraživanja pokazuju da se problem erektilne disfunkcije povećava i kod mladih muškaraca. Ranije se verovalo da samo 5 do 10 odsto muškaraca mlađih od 40 godina ima ED. Jedna novija studija Boston University School of Medicine kaže da ED preovladava kod 26 odsto muškaraca mlađih od 40 godina.

– Razlozi nastanka erektilne disfunkcije mogu biti psihičke i organske prirode. Psihički razlozi češće se javljaju kod mlađih muškaraca, dok je organski faktor zastupljeniji kod sredovečnih i starijih muškaraca. Na prvom mestu, mnogi od njih se stide svog problema. Mnogi misle i da lekar njihove seksualne probleme neće shvatiti ozbiljno – kaže za portal eKlinika doc dr Aleksandar Janičić, urolog na Klinici za urologiju UKCS u Beogradu.

Erektilna disfunkcija nije normalan deo starenja

Erekcija je kompleksan proces koji uključuje promene u mišićima, nervima i krvnim sudovima muškog polnog organa. To znači da do disfunkcije dolazi zato što u njega ne ulazi ili u njemu ne ostaje dovoljno krvi da bi održao erekciju.

– Erektilna disfunkcija nije normalan deo starenja, kao što mnogi misle. Čak i u zrelim godinama muškarci bi trebalo da su sposobni da imaju erekciju. Dakle, ako ne postoje ozbiljan zdravstveni problemi, parovi bi trebalo da uživaju u svom seksualnom životu i u zrelim godinama. Doktori često kažu da je muški polni organ „toplomer“ za opšte stanje muškog zdravlja. U 80-90 odsto slučajeva erektilna disfunkcija je u vezi sa fizičkim ili zdravstvenim stanjem, dok je samo u 10-20 odsto slučajeva psihološke prirode – objašnjava dr Janičić.

Najlešći simptomi erektilne disfunkcije

Na osnovu prisustva simptoma:

– poteškoće u dobijanju erekcije
– poteškoće u održavanju erekcije
– smanjenog interesа za seksualnu aktivnost
– niskog samopoštovanja

lekar može postaviti dijagnozu erektilne disfunkcije. Nakon uzimanja anamnestičkih podataka i fizičkog pregleda, ponekad budu potrebne i neke dodatne laboratorijske analize.

– Naime, erektilna disfunkcija je često prvi signal kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Rezultati istraživanja su pоkazаli da 31 odsto muškaraca s kardiovaskularnim bolestima (koje se manifestuju, na primer, nedostatkom daha ili bolom u grudima) takođe doživljava i erektilnu disfunkciju. Kako je visok krvni pritisak povezan sa otežanim protokom krvi kroz krvne sudove, studije pokazuju da 68 odsto muškaraca s visokim krvnim pritiskom ima i erektilnu disfunkciju (prosečna starost ispitanika bila je 56 godina) – kaže dr Janičić.

Lečenje pod nadzorom lekara

Erektilna disfunkcija može biti izlečena u 95 odsto slučajeva. Važno je da pacijenti prepoznaju problem i pravovremeno se obrate urologu, kako bi se donela ispravna odluka o terapiji.

Na žalost, problem ED predstavlja i dalje tabu temu za većinu muškaraca u Srbiji. Oni zbog stida odlažu posetu lekaru i posežu za samolečenjem, koristeći preparate koji se nude na crnom tržištu, ili ih nabavljaju preko interneta. Kada muškarac poveri svoj problem lekaru, slede pitanja o opštem zdravstvenom stanju, kao što su krvni pritisak, nivo holesterola i nivo šećera u krvi. Zaključak brojnih studija je da osoba koja ima probleme sa erektilnom disfunkcijom može uslovno da se smatra kardiološkim bolesnikom sve dok se ne dokaže suprotno. Kod više od 50 odsto pacijenata sa erektilnom disfunkcijom, dve do tri godine nakon prvih simptoma, može se „očekivati“ neki kardiovaskularni događaj – ističe dr Janičić.

Dijabetes je još jedan od razloga erektilne disfunkcije

Polovina muškaraca koji dugo boluju od dijabetesa ima povremeni ili redovni problem sa erekcijom. Potvrđeno je da dijabetičari imaju četiri puta veću šansu da dožive erektilnu disfunkciju, a ona se kod njih javlja i 5-10 godina ranije nego kod zdravih muškaraca.

Postoji više razloga. Najvažniji su povezani sa efektima povišenog šećera u krvi: oštećenje nerava, erektilnog tkiva i malih krvnih sudova, ali i oštećenja na drugim tkivima u telu. Stručnjaci procenjuju da je u samo 10-20 odsto slučajeva erektilna disfunkcija uzrokovana psihološkim faktorima i da je to čest problem sredovečnih i mlađih muškaraca. Takođe, muškarci koji imaju taj problem zbog drugih bolesti, mogu takođe imati psihološku reakciju na nju. Oni ulaze u začarani krug i njihova uznemirenost postaje sve veća. Obično je praćena i osećajem sramote, koji je u najvećem broju slučajeva potisnut u podsvest – objašnjava doc. dr Aleksandar Janičić u razgovoru za portal eKlinika.

Zdrav život najbolja prevencija

Promena životnog stila je veliki korak koji muškarci mogu da načine ka boljem seksualnom životu. Jedna studija je pokazala da su samo gubitak težine i vežbanje poboljšali erektilnu funkciju kod skoro 33 odsto ispitanika.

– Najvažnije promene životnog stila koje će imati uticaj na seksualno i opšte zdravstveno stanje jesu spuštanje na normalnu telesnu težinu i prestanak pušenja. Zdrava ishrana, smanjenje stresa i fizička aktivnost takođe su korisni za zdravlje. Zato o ovom problemu ne treba ćutati i kriti, jer rešenje uvek postoji – naglavašava dr Janičić.

Iskustvo iz lekarske ordinacije

– U moju ordinaciju su došli Ivana (32) i Milan (36). U vezi su već deset meseci, ali čim dođe trenutak da vode ljubav, on ne može da postigne erekciju. U početku je imao razne izgovore, opterećenje poslom, umor, stres, depresija, a onda je počeo da krivicu prebacuje na Ivanu: da ne izgleda dovoljno privlačno, da izlazi sa drugim muškarcima, da ga ne voli dovoljno.
Iz iskustva znam da ovo nije usamljen slučaj. Nemojte mučiti jedno drugo, potražite pomoć lekara i ne zaboravite: u 95 odsto slučajeva erektilna disfunkcija je izlečiva – poručuje naš sagovornik doc. dr Aleksandar Janičić, urolog.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo