Naslovna / Zdravlje

Šta je osteomalacija i kako se leči ovo stanje

Priredio/la: I. V. |15:00 - 11. 10. 2023.

Nizak nivo vitamina D, pogotovo onaj uzrokovan nedostatkom sunčeve svetlosti može da dovede čoveka u fazu teškog invaliditeta

osteomalacija Osteomalacija, poznatija kao „meke kosti“ je bolest koja slabi kosti i može da prouzrokuje njihovo lakše lomljenje Foto: Shutterstock

Osteomalacija ili „meke kosti“ nastaje zbog nedostatka vitamina D u organizmu zbog čega kosti postaju slabije i lako lomljive. Ovo stanje javlja se kod odraslih, dok kod dece, neadekvatne koncentracije vitamina D mogu da izazovu rahitis.

Šta je osteomalacija i zbog čega nastaje?

Osteomalacija, poznatija kao „meke kosti“ je bolest koja slabi kosti i može da prouzrokuje njihovo lakše lomljenje. Reč je o poremećaju smanjene mineralizacije, što dovodi do toga da se kost razlaže brže nego što može ponovo da se formira.

Osteomalacija se najčešće razvija zbog nedostatka vitamina D (najčešće zbog nedovoljno sunčeve svetlosti), ili ređe, zbog probavnog ili bubrežnog poremećaja. Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma i za održavanje zdravlja kostiju, a ovi poremećaji mogu da ometaju  sposobnost tela da apsorbuje vitamine. Postoje i retki genetski uslovi koji mogu da izazovu osteomalaciju.

Koji su simptomi osteomalacije i kako se postavlja dijagnoza?

Najčešći simptomi osteomalacije su bolovi u kostima i kukovima, prelomi kostiju i slabost mišića. Pacijenti takođe mogu da imaju poteškoće u hodanju. Kako bi se utvrdilo postojanje osetomalacije neophodno je uraditi određene testove za postavljanje dijagnoze. Postoje različiti testovi koji se mogu uraditi kako bi se utvrdilo da li neko ima osteomalaciju.

Najvažniji indikator je nizak nivo vitamina D, ali nizak nivo kalcijuma ili značajan pad nivoa fosfata takođe može da ukaže na osteomalaciju. Rendgenski snimci mogu da se urade kako bi se videlo da li postoje dokazi o osteomalaciji. Skeniranje mineralne gustine kostiju može biti od pomoći u proceni količine kalcijuma i drugih minerala prisutnih u segmentu kosti pacijenta. Ovi pregledi nisu potrebni za postavljanje dijagnoze osteomalacije, međutim, oni lekaru mogu da daju važne informacije o zdravlju kostiju pacijenta. Retko, lekar može da uradi biopsiju kosti, u kojoj se uzima i ispituje uzorak koštanog tkiva.

Kako se leči osteomalacija?

Pacijenti koji imaju osteomalaciju mogu da uzimaju suplemente vitamina D, kalcijuma ili fosfata, u zavisnosti od pojedinačnog slučaja. Na primer, ljudi sa intestinalnom malapsorpcijom (creva ne mogu pravilno da apsorbuju hranljive materije ili vitamine) možda će morati da uzimaju veće količine vitamina D i kalcijuma.

Drugi tretmani za ublažavanje ili uklanjanje simptoma osteomalacije mogu da budu:

  • Nošenje proteza za smanjenje ili sprečavanje nepravilnosti kostiju
  • Hirurgija za ispravljanje deformiteta kostiju (u teškim slučajevima)
  • Adekvatna izloženost sunčevoj svetlosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo