Naslovna / Zdravlje

Bol u kuku i nozi uzrokuje nekoliko bolesti kostiju i zglobova

Priredio/la: D. T.|17:00 - 02. 03. 2022.

Bol u kuku ili nozi može da ograniči pokrete i ometa dnevne aktivnosti, a ukoliko se ne leči, i da dovede do invaliditeta

bol u kuku Bol u kuku ili nozi može da ograniči pokrete i ometa dnevne aktivnosti Foto: Shutterstock

Bol u kuku i nozi može nekada se može pojaviti pri svakom koraku i ograničiti pokrete i dnevne aktivnosti. Ukoliko se stanje ne leči moguća je i pojava iscrpljujućih bolova, koji u najtežim slučajevima mogu dovesti do invaliditeta. Bolest kostiju i zglobova, kao što su  tenditis, artritis, dislokacija, burzitis, išijas … neki su od najčešćih uzroka ovog stanja.

Tendinitis

Tendinitis je upala tetiva ili njenih ovojnica. Posledica je opterećenja tetive ili je uzrokovana nekom povredom. Najčešće zahvata lakat, ručni zglob, prste, skočni zglob. Može se javiti u predelu kuka i izazvati bolove i otok. Stanje je praćeno nelagodnošću i kada osoba miruje. Osobe koje se bave sportom ili poslom čije obavljanje zahteva ponavljajuće pokrete, su u faktoru rizika od tenditisa. Tetive sa starenjem slabe, pa je stanje češće kod starijih osoba.

Stanje se leči medikamntika za umanjenje bolova i odmorom. Stručnjak može da savetuje R.I.C.E metodu lečenja, koja obuhvata odmor povređenog dela tela, primenu leda na povređeno mesto nekoliko puta dnevno, kompresiju, podizanje, na primer, otekle noge kako bi se umanjio otok.

Artritis

Artritis je zapaljenje zglobova, a dva najčešća oblika ovog stanja su osteoartritis i reumatoidni artritis.  Smatra se da postoji više od 100 različitih vrsta artritisa i sa njim povezanih stanja. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja nastaje kada imunološki sistem greškom napada najvažnije zglobove. Mekanu podlogu oko zglobova telo tumači kao pretnju, sličnu virusu ili bakteriji, i napada je. Usled toga dolazi do nakupljanja tečnosti i pojave otoka oko zgloba ruku, prstiju, ramena. Hrskavičavo tkivo koje normalno štiti zglobove se tokom procesa starenja istanjuje. Artritis je čest kod osoba starijih od 65 godina.

Blagi bol u kuku i nozi može biti znak artritisa. Ukočenost, otok, nelagodnost oko kuka širi se duž noge i isto može biti simptom bolesti. Osteoartritis često zahvata kukove. Nema leka za ovo stanje. Preparati koji sadrže aktivnu supstancu glukozamin mogu da ublaže bol i poboljšaju funkciju zahvaćenog zgloba, tvrde neki stručnjaci. Ulošci za cipele i neka druga pomagala, mogu biti od pomoći, kao i fizička aktivnost, kao što su aerobik i vežbe snage. Savetuje se i fizikalna terapija i gubitak kilograma.

Isčašenje zgloba

Iščašenje zgloba gubitak je kontakta dve zglobne površine. Obično je posledica povreda zgloba koje dovode do pomeranja krajeva kostiju iz svog uobičajenog položaja. Isčešenje kuka često je posledica saobraćajnih nesreća i jakog udarca kolenom u kontrolnu tablu vozila. Najučestalija su isčešenja ramena, prstiju, kolena.

Stručnjak će pokušati da vrati iščešen zglob u svoje ležište, u najtežim slučajevima biće potrebna operacija. Posle perioda mirovanja, počinje rehabilitacija čiji je cilj da vrati snagu i mobilnost povređenom mestu.

Burzitis

Burzitis je zapaljenje burze, male, zglobne kesice koja je ispunjena tečnošću. Burze se nalaze u predelu zglobova i tetiva. Burzitis kuka se naziva i trohanterični burzitis i posledica je upale burza  na spoljašnjoj strani kukova. Uzrok ovog stanja su povrede usled pada ili udara, može biti i posledica lošeg držanja tela, naprezanja zglobova. Burzitis kuka se češće sreće kod žena.

Blagi bol u kuku može tokom vremena uzrokovati jače i jake bolove i ometati svakodnevne aktivnosti, poput penjanja stepeništem. Lekar može savetovati izbegavate aktivnosti koje pogoršavaju simptome i preporučiti nesteroidne antiinflamatorne lekove – ibuprofen ili naproksen, injekcije kortikosteroida. Pacijentima se nekad preporučuje hodanje pomoću štake ili štapa.

Išijas

Išijas je skup tegoba usled pritiska išijadičnog nerva, koji je najduži i najdeblji živac u telu. Ovaj nerv je sastavljen od pet manjih nerava koji izlaze iz lumbosakralnom delu kičme i spuštaju se niz nogu na nerve nadkolenice, kolena, lista, stopala i prstiju. Išijas se često javlja kao rezultat hernije diska ili koštanog trna koji onda izaziva bol u donjem delu leđa i niz noge.

Bol može izazvati i bolove u kukovima i nogama. Blagi išijas može nekada da prođe sam od sebe. Ipak u nekim slučajevima potrebno je zatražiti lekarsku pomoć. Ukoliko je išijas poledica povrede, kod utrnulosti ili slabosti u nogama, ako osoba nije u stanju da kontroliše rad creva ili bešike, potrebno je obavezno se javiti doktoru. Lečenje išijasa je usmereno na umanjenje bolova i poboljšanje mobilnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ljubica
17:38, 05. 03. 2022.
Odgovori

Slabo mogu da nađem bilo šta o veštačkim kukovima več dvadesetak godina imam ugrađene .Bilo je nekih psfoba i bolova interesuje me sta dalje bez cementni su ugradjeni na ,,Banjici“

Miroslav Bozovic
16:16, 18. 07. 2023.
Odgovori

Od juče me voli desni zglob bol zahvata i debelomeso. Da li je moguće da sam prilikom spavanja legao nezgodno?

Ibrahim Mustajbegović
21:56, 14. 10. 2023.
Odgovori

Poštovani,
Prije 4 dana, prije spavanja radio sam vježbe „trbusnjake“, i ujutro kada sam ustao, osjetio sam bol u desnom kuku sa unutrašnje strane, od mjesta gdje se nalazi slijepo crijevo i osjetim bol na zadnju stranu zgloba kuka. Nemam problem u kretanju, jedini problem sto osjetim prilikom povija ja koljena, i tada osjetim bol na mjestu slijepog crijeva.
Hvala

Nebojsa
6:49, 16. 12. 2023.
Odgovori

Postovanje Vec mesec i vise me boli kuk najvise kad lezim (na, ledja) Taj bol se prenosi niz nogu tj preponama do kolena Ujutru tesko obuvam carapu na toj nozi tj tesko se savijam I poceo sam da hramljem na toj nozi kad hodam Molim za neki savet Sta mi valja ciniti Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo