Naslovna / Fitness

RICE najbrži način oporavka posle sportske povrede

Priredio/la: D. T.|19:00 - 17. 03. 2021.

I pored svih osporavanja i dalje je jedna od najboljih metoda prve pomoći posle sportskih povreda, otkrivamo šta je RICE

Zlatni standard medicine za smanjenje otoka i bola Foto: Pixabay

Većina ljudi nije čula za RICE metodu, ali za odmor, led, kompresiju i podizanje ili izdizanje povređene noge, posle neke sportske povrede svi znaju. Ova procedura se, i pored oprečnih mišljenja, već decenijama primenjuje kao najčešće korišćena metoda pomoći u akutnim stanjima povrede mekih struktura zgloba ligamenata.

Grupa stručnjaka osoporava ovaj metod tvrdnjom da dodatno uskraćuje cirkulaciju tkivima u akutnom stadijumu povrede, dok druga grupa smatra da je RICE zlatni standard medicine za smanjenje otoka i bola kod povreda.

RICE procedura prvi put opisana je 1978. godine od strane sportskog lekara dr Gabe Mirkina. Jedna od najrasprostranjenijih metoda lečenja i potiče od engleske skraćenice RICE od R – rest (odmor), I – ice (led), C – compression (kompresija) i E – elevation (podizanje-izdizanje). Ovo su četiri ključna elementa koja će pomoći da na efikasan način ublažite ili čak otklonite neke blaže povrede.

Led da ili ne?

U poslednjih par godina sve je popularnija teorija, prema kojoj led treba izbegavati kao sredstvo prve pomoći kod eliminacije povreda. Zagovornici ove tvrdnje, smatraju da led usporava telo da se imunološki bori protiv upala i bola i da samim tim oporavak posle povede duže traje.

Jedan deo stručnjaka tvrdi da stara led metoda, koja se primenjuje u više od 80 odsto slučajeva sportskih povreda, jeste i dalje najbolji način da se zaustavi bol i spreči otok.

Savetuje se upotrebu leda na svaka dva do tri sata, tokom tri ili četiri dana. Led ne treba nikao stavljati na kožu nego preko tanke tkanine, kao što je jastučnica na primer. Led bi najduže trebalo držati na mestu povrede 20 minuta, piše Health.

Led se koristiti kod uganuća zgloba, nagnječenja prsta, istegnuća mišića, otoka, za hronične povrede kao što su bolovi u potkolenici ili kolenu. Led je dobro sredstvo za izbegavanje modrica.

Koliko je odmora dovoljno?

Odmor je potreban nakon svake povrede, s tim da dužina odmora zavisi od stepena povrede. Odmor podrazumeva privremeno ustezanje od treninga kojem se izlažemo, a koji je doveo do povrede. Stručnjaci smatraju, da je odmor prvi i ključni faktor, bez kojega ne možemo pristupiti daljem lečenju povrede. Ukoliko smo prilikom trčanja uganuli zglob, savet je da se nekoliko dana uzdržite od hodanja, dok god osećate bol.

Ravnoteža između pokreta i odmora je ipak ključna kada je u pitanju kvalitetan oporavak. U nekim slučajevima ako se preteruje sa odmorom može doći do pojave ukočenosti, ako želite da sprečite ovo stanje i bol, savet je da se par dana posle povrede pokušate barem malo da pomičete povređenu nogu ili ruku. Pokreti podstiču cirkulaciju i pomažu na taj način proces izlečenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo