Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

7 saveta kako da laganim vežbama oporavite zglobove

Priredio/la: P.Ž.
11:12 - 15. 12. 2020.

Možda ćete morati da promenite neke životne navike kako problem ne bi postao još veći

Muškarca boli koleno

Na vreme počnite da vodite računa o zglobovima Foto: Shutterstock

Ukoliko patite od artritisa ili se oporavljate od neke povrede zgloba, „Harvard medical school“ savetuje na koje načine sve možete da zaštite svoje zglobove i kukove.

Krenite sa laganim vežbama: Ljudi sa artritisom ili nekom povredom bi trebalo da odaberu lagane vežbe kako bi ostali u formi i smanjili bolove , ali svako ko trči ili se bavi invenzivnijim sportovima takođe može da ima koristi od naizmeničnih laganih vežbi. Preporučene lagane aerobne akivnosti od lakših do težih uljučuju:

  • plivanje;
  • vožnja trenažnog bicikla ili običnog, ali po ravnom;
  • korišćenje eliptičnog trenažera, ali sa manjim otporom;
  • hodanje po ravnom;
  • veslanje.

Potražite stručnu pomoć ukoliko imate bol u zglobovima. Običaj kod vežbača da se „zapne još više kad se oseti bol“ obično nije dobra za zglobove. Odmarajte zglobove posle vežbanja, a ukoliko se bol nastavi potražite pomoć doktora.

Radite u teretani vežbe sa manjim opterećenjem. Snažni mišići štite zglobove. Ali umesto da odaberete najveću moguću težinu prilikom izvođenja vežbi za donji deo tela, odaberite onu koja će vam omogućiti  veći broj ponavljanja Na taj način poboljšaćete svoju izdržljivost i snagu uz manje stresa na zglobovima.

Razmislite da li treba da se posavetujete sa fizioterapeutom. Fizoterapeuti mogu da preporuče određena istezanja i vežbe za probleme sa zglobovima i postaraće se da ih bezbedno izvodite.

Ne slušajte lične trenere ili instruktore vežbanja koji vam zadaju previše naporne vežbe. Nažalost, treneri nisu uvek upućeni u anatomiju i preveniranje povreda. Nikada ne izvodite pokrete koji vam zadaju bol.

Ne radite mrtva dizanja, duboke iskorake ili duboke čučnjeve ako imate problema sa zglobovima. Ove uobičajene vežbe u teretani stvaraju ogroman stres na kolena, kukove i donji deo leđa. Umesto njih koristite mašine kao što su presa za noge (izbegavajte opterećivanje  kolena kada ispružite noge).

Ne budite lenji! Kratkotrajne povrede zahtevaju odmor, ali ako imate posla sa hroničnim bolovima u zglobovima, nemojte da podlegnete iskušenju da ostanete na kauču. Neaktivnost može da pogorša probleme sa kolenom i kukovima smanjenjem fleksibilnosti i slabljenjem mišića koji pomažu i štite zglobove.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend