Naslovna / Zdravlje

Grčevi i bol u ruci život mogu da pretvore u pakao, a dr Vesna Stefanović Nikolić savetuje kako da ih otklonite

Priredio/la: eKlinika
13:00 - 29. 10. 2020.

Trnjenje i bolovi u rukama mogu da budu posledica neuroloških bolesti. U fizikalnoj medicini postoje mnogobrojne tehnike koje se bave rehabilitacijom perifernih nerava, kaže dr Vesna Stefanović Nikolić

grcevi Postoje trikovi koji mogu da vam pomognu ukoliko imate bolove u ruci Foto: Shutterstock

Grč u ruci je ne samo iritantan, nego možda zahteva i ozbiljnije lečenje, koje može biti i operativno. Možete da isprobate i nekoliko jednostavnih tehnika, koje stručnjaci predlažu, a koje bi trebalo da značajno poboljšaju vaše stanje.

Bol, ukočenost i trnjenje ruku mogu biti znak osteoartitisa, degenarativnog oboljenja zglobova, ali uzrok može da bude i posledica različitih nervnih stanja organizma ili tendinitisa, upalnog procesa tkiva između mišića i kostiju.

“Pojava trnjenje šaka ili delova ruku mogu biti posledica neuroloških bolesti”, kaže za eKlinika portal dr Vesna Stefanović Nikolić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Ona navodi da pored osećaja krutosti u rukama, grčeva i stezanja koji mogu biti posledice neuroze postoje i druge tegobe koje mogu zbunjivati i zabrinuti pacijenata.

Fizikalna terapija

Diskus hernija ukoliko aktivno pritiska nerv izaziva bolove, trnjenja u delovima ruke ili duž ruke. Ukoliko je u pitanju hronična iritacija nervnog korena posledice mogu biti i povremena treperenja u mišićima. Ovi simptomi se mogu otkloniti medikamentoznom ili fizikalnom terapijom. U fizikalnoj medicini postoje mnogobrojne tehnike koje se bave rehabilitacijom perifernih nerava − navodi dr Stefanović Nikolić, dodajući da će biti korisna svaka terapija koja utiče na bolje prokrvljavanje i hranjenje nerva.

I vežbe mogu da pomognu

Ipak, za lakša stanja možete da isprobate i vežbe. Tetivama najviše prija konstantno istezanje. Fizioterapeuti će vam uvek preporučiti određene pokrete kojima ćete vratiti funkciju ruke, ojačati mišiće i živeti bez tegoba.

Uložak

Nošenje steznika, uloška, fiksatora koji će držati vaš prst ili zglob u jednom stabilnom i optimalnom položaju.

− Nosite fiksator nekoliko nedelja ako artritis bukne, da bi se upalni proces smirio − savetuje dr Filip Blazar, ortoped i profesor na Univerzitetu Harvard. 

Injekcije kortikosteroida

Injekcije drastično smanjuju bol. 

− Olakšanje koje ćete osetiti upotrebom kortikosterioda može trajati godinama − kaže dr Blazar.

Terapija ibuprufenom

Terapija koja isključuje steroide već svoje antiupalno dejstvo bazira na smanjenju bola tako što blokira enzime za dr Blazara nije uvek dugoročno rešenje. Dejstvo ibuprofena, koji spada u ovu vrstu prve pomoći je oročeno i  može da izazove i neke druge tegobe, povezan je sa unutrašnjim krvarenjima, čak i moždanim udarima.

Toplo-hladno je spas

Tople obloge mogu da opuste mišiće i otklone „krutost“ ruku. Dr Blazar savetuje da topao tuš može da vam bude odličan saveznik u ovakvom načinu lečenja. S druge strane, hladne obloge su delotvorne kod bolova koje izaziva preterana aktivnost zgolba, kao što je igranje tenisa.

„Nanesite hladne obloge od gela koji je bio u frižideru ili zamrzivaču, ili vrećice graška ili kukuruza“ savetuje dr Blazar.

Urgentna stanja

Dr Vesna Stefanović Nikolić ističe da jedino ako grčevi u mišićima obe ruke ne popuštaju ni na terapiju lekova tzv. miorelaksanse mogu indikovati da su uzrokovani mijelopatijom odnosno pritiskom hernije na produženu moždinu. U tom slučaju stanje se smatra za urgentno i mora da se rešava hiruškim putem.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo