Naslovna / Zdravlje

Virusi mogu i zaobilaznim putem da napadnu srce, kako da se najbolje zaštitimo

Priredio/la: D. T.|15:00 - 17. 10. 2023.

Stručnjaci priznaju da se pacijenti nekada mogu izgubiti u svojevrsnom vrtlogu novih informacija, ali i dezinformacija o vakcinaciji. Virusi na različite način mogu da naškode zdravlju srca i krvnih sudova

ekg nalaz Stručnjaci preciziraju da su kod starijih muškaraca, skoro svi srčani udari uzrokovani aterosklerotskim blokadama u koronarnim arterijama Foto: Shutterstock

Virusi, bakterije i bolesti srca su u tesnoj vezi. Neka naizgled beznačajna infekcija može da dovede do srčanih problema.  Zamislite svoje srce kao kuću, koja ima zidove, kao što i srce ima zidove, vrata, koji su ventili, ali imate i vodovod i struju, a virus može da utiče na sve delove kuće, objašnjava dr Jorge Alvarez interventni kardiolog sa Methodist Cardiology Clinic u San Antoniju. Vakcinacija protiv virusa covid 19, gripa i drugih bolesti način je na koji pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima mogu da spreče moguće komplikacije.

Infekcija može da bude u nekim slučajevima i put do srčanog udara

Stručnjaci priznaju da se pacijenti nekada mogu izgubiti u svojevrsnom vrtlogu novih informacija, ali i dezinformacija o vakcinaciji. Virusi na različite način mogu da naškode zdravlju srca i krvnih sudova. Infekcija može dovesti do zapaljenja, objašnjava kardiolog dr Saate Shakil asistent na University of California u San Francisku.

Bolesti isprovocirane delovanjem virusa kao što su covid 19, virusi gripa, respiratornog sincicijalnog virusa, ali i bakterijske bolesti kao što je upala pluća mogu da deluju na zdravlje srca. U najtežim slučajevima, zapaljenje može dovesti do pucanja plaka, krvnog ugruška i srčanog ili moždanog udara, rekla je dr Shakil.

Kako na srce deluju virusi gripa i covid 19?

Istraživanje objavljena 2018. u časopisu the Journal of the American College of Cardiology navode da su kod 20 odsto odraslih pacijenta sa respiratornim sincicijalnim virusom, mogući problemi kao što su srčani udari i srčana insuficijencija.

Virus covid 19 dovodi se u vezu sa povećanim rizikom od nepravilnih otkucaja srca, srčane insuficijencije i koronarne bolesti. U studiji objavljenoj 2021. u  časopisu The Lancet, covid 19 se navodi kao faktor rizika za srčani i moždani udar.

Mogućnost od srčanog udara može da bude i do šest puta veća u nedeljama posle dijagnoze gripa, objašnjava studija iz 2018. godine objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine.

Virus ne mora dirketno da napadne srce

Doktori dodaju i da virus ne mora direktno da napada srce kako bi ugrozio njegov rad. Pacijenti sa upalom pluća mogu  da imaju probleme sa disanjem, da na taj način dodatno naprežu srce i remete njegovu pravilnu funkciju. Visoka telesna temperatura uzrokovana infekcijom, kod nekih bolesnika, može da dovede do nepravilnog srčanog ritma.

Kako da se zaštitimo do virusa i bakterija?

Vakcinacija je do sada u nauci jedini mogući način da se zaštitimo od delovanja virusa i bakterija. Istraživačko pismo objavljeno  u The Journal of the American College of Cardiology navodi, na osnovu uvida u zdravstveno stanje više od 1.9 miliona osoba zaraženih sa covid 19, da vakcinacija protiv ovog virusa smanjuje rizik od kardiovaskularnih komplikacija.

Analiza objavljena u Journal of the American Heart Association 2021. godine tvrdi da vakcinacija protiv gripa za 18 odsto smanjuje šanse od teških komplikacija kardiovaskularnih bolesti. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti upućuje sve pacijente koji pate od ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti, ili su pretrpeli moždani udar, da se posavetuju sa svojim izabranim doktorom o vakcinaciji protiv gripa, pneumokokne bolesti, covid 19.

Koristi i neželjeni efekti vakcinacije

Stručnjaci naglašavaju da trudnice, osobe sa oslabljenim imunim sistemom, pacijenti stariji od 50 godina ne bi trebalo da primaju vakcinu protiv gripa u obliku spreja za nos. To ne znači da ne treba da se vakcinišu, već pre svega, da je potrebno da prime vakcinu koja je prilagođena njihovom uzrastu i zdravstvenom stanju.

Lekari kažu da vakcine mogu da imaju neželjene efekte, ali i dodaju da koristi od vakcinacije ipak prevazilaze sve moguće nuspojave. Vakcina protiv delovanja covid 19, na primer, povezana je sa retkim slučajevima miokarditisa i perikarditisa. Stručnjaci preciziraju da je veoma bitno kada se govori o neželjenim reakcijama na vakcinu, sve posmatrati u određenom kontekstu.

– Rizici od vakcinacije su veoma retke i minorne u odnosu na korist i zaštitu koje pružaju vakcine, jer imunizacijom smanjujemo šanse od teških komplikacija bolesti, lečenja u bolnici i kardiovaskularnih problema – navodi dr Gregory Piazza sa Brigham and Women’s Hospital u Bostonu i vanredni profesor na Harvard Medical School medicine.

Kada je u pitanju učestalost neželjenih pojava, lekari ističu da je veći rizik da na putu od kuće do posla doživimo ne baš laku saobraćajnu nesreću, nego da posle vakcinacije dobijemo ozbiljne neželjene reakcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo