Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Može li vakcina protiv gripa da se primi dva puta tokom jedne sezone

Priredio/la: I. V.
13:00 - 10. 11. 2022.

Postoji tačna preporuka kada se treba vakcinisati, jer, što se više udaljavamo od datuma kada smo primili vakcinu protiv gripa, to smo manje zaštićeni i više podložniji da se razbolimo

vakcina protiv gripa Opšta preporuka je da se vakcina primi do kraja oktobra, ili početkom novembra Foto: Shutterstock

Vakcina protiv gripa daje se kako bi se sprečio sezonski grip, teška bolest, opasne respiratorne komplikacije, kao i hospitalizacija. S obzirom na to da se ove godine očekuje duža i teža sezona prehlade i gripa, mnogi se pitaju da li će jedna doza vakcine protiv gripa biti dovoljna kako bi se čovek spasio od potencijalnih zdravstvenih problema ili čak i fatalnog ishoda.

Da li vakcina protiv gripa može da se primi dva ili više puta tokom iste sezone?

Sve češće je pitanje da li bi dve vakcine protiv gripa pružile veću zaštitu ili je čak moguće dobiti više od jedne vakcine protiv gripa u istoj sezoni. Stručnjaci podsećaju da se godišnje preporučuje, a i dovoljna je samo jedna vakcina protiv gripa za većinu ljudi, ali postoje izuzeci – na primer, deca koja prvi put dobijaju tu vakcinu. Deci uzrasta od 6 meseci do 8 godina, koja prethodno nisu primila ukupno dve ili više doza, kako navode lekari, potrebne su dve doze vakcine protiv gripa, i između te dve doze mora da prođe najmanje četiri nedelje.

Opšta preporuka je da se vakcina primi do kraja oktobra, ili početkom novembra, kako bi obezbedila najbolju zaštitu. Nakon toga potrebno je oko dve nedelje kako bi bila „aktivirana“ potpuna zaštita od gripa.

Koliko je efikasna jedna vakcina protiv gripa tokom jesenje-zimske sezone?

Po pravilu, svakog februara zdravstveni sistemi država, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) rade na određivanju formulacije vakcine protiv gripa za predstojeću sezonu gripa. Cilj je da se blisko podudaraju sa istim virusima koji trenutno kruže i izazivaju bolest.

Vakcine protiv gripa štite od virusa tipa A i B. To podrazumeva virus gripa A(H1), virus gripa A(H3), virus loze gripa B/Iamagata i virus loze gripa B/Victoria. Komponente vakcine protiv gripa se određuju na osnovu aktuelnih međunarodnih podataka, uključujući:

  • Koji virusi gripa trenutno utiču na oboljevanje ljudi
  • Koliko brzo se virusi šire
  • Efikasnost vakcina iz prethodne sezone protiv virusa
  • Sposobnost vakcine da pruži unakrsnu zaštitu od više tipova virusa gripa.

Poznato je da će tokom nekih sezona vakcine protiv gripa raditi prilično dobro, a u drugim i ne toliko. Na efikasnost vakcine protiv gripa utiču brojni faktori:

  • Starost i zdravlje osobe koja se vakciniše
  • Koji soj virusa gripa se širi – na primer, vakcine nude najveću zaštitu od virusa gripa B i A (H1N1), a manje od virusa gripa A (H3N2).

Da li se dve vakcine protiv gripa ikada preporučuju odraslima?

Dok deca imaju koristi od dve vakcine protiv gripa, nema dovoljno dokaza koji bi pokazali da bi bilo kojoj drugoj grupi bilo od pomoći da dobiju i drugu dozu. Neke studije na odraslima sa kompromitovanim imunološkim sistemom (kao što su ljudi sa transplantiranim organima) razmatraju da li bi dobijanje druge vakcine protiv gripa moglo da bude od pomoći, ali je potrebno više istraživanja pre nego što se preporuka promeni.

Trenutno, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), na primer, navode da, što se tiče odraslih, „studije nisu pokazale korist od dobijanja više od jedne doze vakcine tokom iste sezone gripa, čak i među starijim osobama sa oslabljenim imunološkim sistemom“.

Šta ako neko greškom dobijem dve vakcine?

Ako čovek slučajno, greškom dobije dve vakcine protiv gripa – ne treba paničiti, kažu lekaru.  Dobijanje duple doze nije opasno, ali takođe neće biti ni efikasnije od jedne, redovne doze.

Koliko dugo vakcina protiv gripa pruža zaštitu od bolesti?

Vakcinisanje protiv gripa ključno je za borbu protiv teške sezone gripa, ali dužina imuniteta koju obezbeđuje svaka godišnja doza je još jedan ključni aspekt. Prema rečima stručnjaka, imunitet vakcine protiv gripa vremenom slabi, ali obično pruža zaštitu 5 do 6 meseci. Međutim, ovaj vremenski okvir zavisi od različitih faktora kao što su starost osobe i soj virusa gripa koji se širi. Poznato je da efikasnost vakcine opada tokom sezone, a ima procena da svakog meseca nakon vakcinacije gubimo približno 5 odsto efikasnosti. To znači da što se više udaljavamo od datuma kada smo primili vakcinu protiv gripa, to smo manje zaštićeni i više podložniji da se razbolimo od virusa gripa.

Uprkos opadanju imuniteta tokom vremena, zvaničnici podsećaju da je jedna vakcina protiv gripa dovoljna kako bi opšta populacija prošla kroz celu sezonu gripa. Zbog toga se savetuje da se stariji vakcinišu upravo tokom oktobra, a ne u julu ili avgustu. Stručnjaci ističu da je jasno da vakcinacija u jesen štiti decu tokom sezone gripa, čak i kada ona traje do kasnog proleća.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor