Naslovna / Zdravlje

Sve što treba znati o vakcini protiv gripa

Vesna Stanimirović|18:00 - 28. 11. 2023.

–  Vakcinacija je postupak kojim unosimo oslabljeni organizam koji izaziva određenu bolest ili neki njegov deo i na taj način podstaknemo naš imunološki sistem da proizvodi specifična antitela  i tako zaštitimo organizam – kaže dr Dragana Đukić na početku današnjeg ePodcasta

Grip je akutna, zarazna bolest disajnih puteva, prouzrokovana virusom gripa. Sezonskog je karaktera, najčešće se javlja u zimskim mesecima, u periodu između decembra i marta. Svake godine više miliona ljudi oboli od ove bolesti u svetu. Upravo o vakcini protiv gripa razgovaramo u današnjem ePodcastu.

Na početku našeg razgovora, htela bih da spomenem par pojmova koji su nama u principu poznati ali na njih treba podsetiti, a to je šta je imunizacija. Imunizacija je proces kojim naš imunološki sistem se poboljšava i učvršćuje pomoću dodatnog agensa koji nazivamo imunogen. Imunizacija može biti pasivna, to je kada u organizam unosimo već gotove elemente koji su potrebni našem organizmu za zaštitu od pojedinih bolesti i umesto da naš organizam njih sam stvara, mi danas pričamo o aktivnoj imunizaciji, odnosno vakcinaciji. Vakcinacija je jednostavan, jeftin, najbezbedniji i najsigurniji metod zaštite od infektivnih bolesti, a pored toga i dobar način stvaranja imuniteta kako kolektivnog tako i individualnog protiv određenih zaraznih bolesti – kaže dr Dragana Đukić, lekar opšte prakse. 

U prošlom ePodcastu razgovarali smo o Ulozi anesteziologa u terapiji bola

Dr Draganu Đukić smo pitali kada je najbolje vreme da se primi vakcina protiv gripa?

Vakcinu protiv gripa trebalo bi primiti mesec dana pre uobičajene pojave virusa gripa u opštoj populaciji. Po našim dostupnim podacima, neko uobičajeno vreme kada virus gripa najčešće prisutan je decembar i januar mesec. Važno je znati da se maksimalan efekat, odnosno ispoljavanje efikasnosti samog virusa, negde se stiče u januaru, februaru i martu, tako da je najbolji period za vakcinaciju početak oktobra, novembra i decembra. Znači našem imunom sistemu nakon vakcinacije je potrebno dve do tri nedelje da stvori specifični imunitet, odnosno specifična antitela koja su zaslužna za zaštitu našeg organizma protiv infekcije virusom gripa – odgovorila je dr Dragana Đukić.

Na šta je potrebno posebno obratiti pažnju pre nego što primimo vakcinu protiv gripa i može li se primiti i vakcina protiv Covid 19 virusa?

Ako pacijent dobije povišenu temperaturu ili bilo kakvu akutnu infekciju, preporučeno je da se ipak vakcinacija odloži do potpunog ozdravljenja. Vakcina protiv gripa može da se kombinuje sa drugim vakcinama, može se dati istovremeno ili u bilo kom vremenskom periodu, samo što se tada daje u drugi ruku – objašnjava dr Dragana Đukić.

Koji pregledi se rade pre davanja vakcine protiv gripa?

Obavezan je razgovor sa osobom, a zatim naravno i fizički pregled gde moramo da poslušamo pluća, da jednostavno vidimo da ne postoji eventualno u tom trenutku neka infekcija koja bi za jedan vremenski period odložila primenu vakcine – kaže dr Dragana Đukić.

Na kraju ePodcsta dr Dragana Đukić nam je odgovorila i na pitanja da li vakcina protiv gripa štiti od svih sojeva virusa, koliko je ova vakcina bezbedna, vreme za koje nas štiti  i možemo li se razboleti od gripa ako dobijemo vakcinu. Ako želite da saznate odgovore na ova pitanja pogledajte ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dragana Đukić, lekar opšte prakse u Domu zdravlja Vračar.  Nakon završenog Medicinskog fakulteta volontirala je na Klinici za urgentnu medicinu na Vojno medicinskoj akadamiji a nakon toga na Internom odeljenju Doma zdravlja Vračar. Prvo je bila zaposlena kao medicinska sestra u Domu zdravlja Vračar a nakon toga, već punih 10 godina radi kao doktor medicine (izabrani lekar) u ovom Domu zdravlja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo