Naslovna / Vesti

Vakcina protiv gripa u spreju trebalo bi da bude odobrena 2024. godine

Priredio/la: I. V. |13:00 - 06. 11. 2023.

Vakcina protiv gripa u vidu spreja za nos mogla bi da se koristi kod kuće, bez prisustva medicinskog radnika, a posebno će biti pogodna za sve ljude koji pate od tripanofobije

vakcina protiv gripa u spreju nazalna Nazalna vakcina protiv gripa u spreju mogla bi da bude dostupna već sledeće sezone Foto: Shutterstock

Vakcina protiv gripa u spreju FluMist, za kućnu upotrebu, trebalo bi da bude odobrena sledeće, 2024. godine, najavio je proizvođač ove vakcine. Prema saopštenju proizvođača, američka Uprava za hranu i lekove FDA trenutno razmatra odobravanje opcije vakcine bez igle za kućnu upotrebu koja bi trebalo da se čuva u frižideru i šalje u izolovanoj ambalaži do domova ljudi.

Vakcina protiv gripa u spreju postoji već 20 godina

Ukoliko se odobri, nazalna vakcina protiv gripa u spreju mogla bi da bude dostupna već sledeće sezone. FluMist postoji više od dve decenije i odobren je za osobe od 2. do 49 godina. Tokom godina je pala u zaborav iako je bila viđena kao poželjna vakcina protiv gripa za decu, ali i zbog toga što je dovedena u pitanje njena efikasnost te je to iziskivalo da se lek preformuliše.

AstraZeneca očekuje da FDA do proleća 2024. odlučiti da li će FluMist nazalna vakcina za kućnu upotrebu moći da se pusti u upotrebu. Pogodnost „samodavanja“ vakcine mogla bi da poveća broj ljudi koji dobiju vakcinu protiv gripa, smatra dr Ravi Jhaveri, šef odeljenja za zarazne bolesti u Odeljenju pedijatrije na Northwestern University’s Feinberg School of Medicine.

Vakcina u vidu spreja povećala bi broj vakcinisanih

– Stope vakcinacije za decu i odrasle mlađe od 50 godina opale su u sezoni gripa 2022-2023, naglašavajući potrebu za pristupačnijim rešenjima. Mogućnost pojedinaca i roditelja da odaberu gde će primeniti vakcinu protiv gripa, bez injekcije, mogla bi da pomogne u povećanju broja korisnika vakcine, a samim tim i povećanje stope vakcinacije. Od velike koristi bila bi onima koji su najviše pogođeni ovom ozbiljnom i zaraznom respiratornom bolešću – istakao je dr Jhaveri.  Takođe, na ovaj način zaštitu od gripa mogu da dobiju i sve osobe koje se plaše šprica i igala, odnosno pate od tripanofobije. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo