Naslovna / Vesti

SZO najavila da će oralne i intranazalne covid 19 vakcine biti što pre odobrene

Priredio/la: S. M.|14:00 - 10. 11. 2021.

Takve vakcine mogle bi da imaju prednost u odnosu na dosadašnje jer bi ih bilo lakše primenjivati nego klasične injekcije, a mogle bi čak i samostalno da se daju

nazalna covid 19 vakcina Stiže druga generacija covid 19 vakcina Foto: Shutterstock

Glavni naučnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dr Soumya Swaminathan izjavila je da se raduje „drugoj generaciji“ vakcina protiv covid 19, koje bi mogle da uključuju sprejeve za nos i oralne verzije. Dr Swaminathan je rekla da bi takve vakcine mogle imati prednosti u odnosu na dosadašnje jer bi ih bilo lakše primenjivati nego injekcije, a mogle bi se čak i samostalno da se daju. Zbog toga SZO sarađuje sa naučnicima, proizvođačima vakcina i regulatronim telima, kako bi obezbedila da nove modifikovane vakcine budu što pre odobrene.

Lakša primena nego klasične injekcije

Dr Soumya Swaminathan je rekla da postoji 129 različitih vakcina koje su došle do kliničkih ispitivanja, odnosno koje su testirane na ljudima, dok  se još 194 ispituju u laboratorijama.

– Još su u razvoju. Sigurna sam da će se neke od njih pokazati kao veoma bezbedne i efikasne, dok druge možda neće. Jasno je da ako imate oralnu vakcinu ili intranazalnu vakcinu, da je to lakše primeniti nego klasičnu injekciju. Na kraju ćemo moći da izaberemo one koje su najprikladnije. Ako ne za covid, koristićemo ove platforme za druge infekcije u budućnosti – rekla je dr Swaminathan.

Prednosti nazalne upotrebe

Doktorka Swaminathan objasnila je prednosti vakcine koja se prska direktno u nos, kao što se dešava u nekim zemljama sa vakcinama protiv gripa.

Ako postoji lokalni imuni odgovor, onda će se on pobrinuti za virus pre nego što on stigne do pluća, tamo se proširi i počne da izaziva problem – objasnila je dr Swaminathan.

Hitna upotreba za sedam vakcina

Svetska zdravstvena organizacija je dala odobrenje za hitnu upotrebu samo za 7 vakcina protiv covid 19 – onih koje su kreirali Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac i prošle nedelje Bharat Biotech.

– Nijedna od vakcina nije 100 odsto sigurna i to niko nikada nije tvrdio. Međutim, 90 odsto je zadivljujuća količina zaštite u poređenju sa nulom. Do sada, sa vakcinama koje smo odobrili, nije bilo nikakvog signala koji bi bio toliko zabrinjavajući da bismo morali da kažemo, da moramo ponovo da razmislimo o ovoj vakcini – istakla je dr Soumya Swaminathan i podsetila da je širom sveta dato više od 7,25 milijardi doza vakcine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo