Naslovna / Zdravlje

Menstrualne čašice mogu da smanje rizik od genitalnog herpesa, rezultati su istraživanja

Priredio/la: I. V. |13:00 - 20. 10. 2023.

Menstrualne čašice ne samo da štede novac, koji svakod meseca mora da se izdvaja za uloške i tampone, ima i zdravstvene koristi za žensku populaciju

menstrualne čašice Menstrualne čašice mogu da se koriste do 10 godina, smanjuju otpad i obezbeđuju finansijsku uštedu Foto: Shutterstock

Menstrualne čašice mogu da poboljšaju zdravlje vagine i smanje rizik od infekcije HSV-2, odnosno herpes simpleks virusa 2 koji u 80 odsto slučajeva izaziva genitalni herpes, pokazala su istraživanja. Istraživači iz Liverpool School of Tropical Medicine, u saradnji sa istraživačima u Keniji i SAD, istražuju mogućnosti za devojke i mlade žene u zemljama sa niskim i srednjim prihodima da poboljšaju zdravstvene rezultate i da lakše i dostojanstveno prođu kroz menstrualni ciklus.

Menstrualna čašica skuplja, ali ne apsorbuje krv tokom menstruacije. Postavlja se u vaginu, ali, za razliku od tampona, može ponovo da se koristi. Iako je proizvod sve popularniji, istraživanje je pokazalo da žene malo znaju o ovom proizvodu.

Menstrualna čašica je praktična i prihvatljiva za devojke

Istraživanje nazvano Cups or Cash for Girls (CCG) vodila je profesorka epidemiologije javnog zdravlja Penelope Phillips-Howard na Liverpool School of Tropical Medicine i to je prvo ispitivanje koje je procenilo uticaj menstrualne čašice na učestalost HSV-2 kod devojčica. Dva nova rada iz CCG ispitivanja dokazuju da je menstrualna čašica praktična i da može da bude prihvatljivo i dugotrajno rešenje za devojke koje imaju menstruaciju.

Kada koriste menstrualne čašice devojke imaju 33 odsto manje šanse da dobiju HSV-2 infekciju

Rezultati ispitivanja, koji su objavljeni u eClinicalMedicine, pokazali su da su devojčice koje su dobile čašice imale 33 odsto smanjenje HSV-2 infekcije u poređenju sa kontrolnom grupom. HSV-2, virus koji izaziva genitalni herpes, može da utrostruči rizik osobe da se zarazi HIV virusom.

– Bili smo zainteresovani da saznamo da li će devojke koristiti dugotrajno, održivo i higijensko rešenje za menstruaciju i da li će biti efikasno u poboljšanju njihovog školovanja, kao i za  seksualno i reproduktivno zdravlje. Naši rezultati pokazuju da su devojke dobro prihvatile menstrualne čašice, kao i da štite od infekcija, naglašavajući kako one mogu da budu odlična opcija za kontrolu menstrualne higijene, a istovremeno imaju značajan uticaj na zdravlje – istakla je dr Garazi Zulaika, naučnica sa Liverpool School of Tropical Medicine i glavni autor rada.

Menstrualne čašice smanjuju bakterijske vaginoze

U istraživanju je učestvovalo 4.137 učenica uzrasta od 16 do 18 godina u 96 srednjih škola u zapadnoj Keniji. Istraživači su pratili da li menstrualne čašice smanjuju stopu bakterijske vaginoze ili menjaju mikrobiom vagine. Zdrav vaginalni mikrobiom je neophodan za dugoročno zdravlje vagine, smanjuje rizik od infekcija i ima uticaj na dobre ishode kod majke i novorođenčeta.

Studija je otkrila da su devojčice koje su dobile menstrualne čašice imale 24 odsto smanjenje bakterijske vaginoze u poređenju sa kontrolnom populacijom. Pored toga, došlo je do relativnog povećanja Lactobacillus crispatus od 37 procenata, što ukazuje na to da čašicee mogu da poboljšaju ili održe zdrav vaginalni mikrobiom. Pored ovih zdravstvenih prednosti, istraživači navode da menstrualne čašice mogu da se koriste do 10 godina, smanjuju otpad i obezbeđuju finansijsku uštedu jer devojčice i žene više ne moraju svakog meseca da kupuju uloške ili tampone za jednokratnu upotrebu.

Kako se koriste menstrualne čašice

Kao što smo već rekli menstrualna čašica je higijenska pomoć i zamena za tampone i uloške. Kao i tampon, čašica se ubacuje u vaginu, ali krv se ne apsorbuje kao kod tampona i uložaka, već se sakuplja. Posle nekoliko sati, u zavisnosti od jačine krvarenja, čašica se prazni, očisti vodom, a zatim se ponovo umetne. Ako se pravilno odabere odgovorajući model, čašica se uopšte ne oseća tokom nošenja. Kako krv nije u kontaktu sa vazduhom, nema neprijatnih mirisa i gomilanja bakterija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor