Naslovna / Zdravlje

Mogu li česte menstruacije da ukažu na neki problem

Priredio/la: D. T.|13:30 - 22. 01. 2023.

Česte menstruacije mogu biti ogledalo zdravstvenog stanja i nekada su povod za obavezan ginekološki pregled

česte menstruacije Česte menstruacije nisu uvek razlog za brigu u nekim slučajevima one mogu biti reakcija na promenu životne sredine, posledica stresa Foto: Shutterstock

Česte menstruacije nisu uvek razlog za brigu u nekim slučajevima one mogu biti reakcija na promenu životne sredine, posledica stresa, putovanja. Kod žena u reproduktivnom periodu normalno menstrualno krvarenje traje 4 do 5 dana na svakih mesec dana. Česte menstruacije mogu biti ogledalo zdravstvenog stanja i nekada povod za obavezan ginekološki pregled.

Bitno je pratiti menstrualni ciklus

Normalan menstrualni ciklus traje između 21 i 35 dana, moguće je da se nekada menstrualno krvarenje javi na samom početku meseca, pa potom na kraju istog meseca i u ovom slučaju nema razloga za brigu, ako je tipičan menstrualni ciklus nešto kraći. Smatra se da 14 do 25 odsto žena ima neredovne menstruacije. Ginekolozi savetuju da se prati menstrualni ciklus i da se registruju sva odstupanja od onog što je uobičajeno.

Česte menstruacije kao posledica hormonske neravnoteže

Moguće je da ranije krvarenje ili sitno krvarenje između dve menstruacije bude samo jednokratna nepravilnost. Ipak, ako je ovo često savet je da se konsultujemo sa stručnjakom. Preuranjena menstruacija može ukazivati na hormonski disbalans u lučenju estrogena, progesterona ili testosterona.

Sindrom policističnih jajnika čest je povod za neregularno krvarenje. Sindrom policističnih jajnika pogađa žene u reproduktivnom periodu i nekada može biti faktor rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska.

Menstruacija i tokom trudnoće

Trudnoća je mogući uzrok dva krvarenja u jednom mesecu. Doktori kažu da je moguće da ovo bude i znak da se radi o trudnoći. Česte menstruacije kod nekih žena su uobičajenije i iza njih ne mora uvek da se krije patološko stanje.

Neredovne menstruacije u pubertetu i perimenopauzi

Neredovne ili česte menstruacije su uobičajene i tokom puberteta, u prvim godinama posle pojave prve epizode krvarenja (menarhe). Tipičan menstrualni ciklus tinejdžerke je između 21 i 45 dana, a stanje se posle izvesnog vremena reguliše.

Česte menstruacije su i znak perimenopauze koja se može javiti posle 40. godine. Ovo je period neredovnih menstruacija i priprema za menopauzu. Veoma je moguće da će žena u perimenopauzi imati dva puta u toku jednog meseca menstruaciju.

Kako štitna žlezda utiče na ciklus?

U nekim slučajevima učestale menstruacije mogu ukazivati i na poremećaj rada štitaste žlezde. Ova mala žlezda na prednjoj strani vrata reguliše celokupni metabolizam. U slučaju hipertireoze – prekomerne sekrecije hormona štitaste žlezde ili hipotireoze kada je usporen rad, oslabljena funkcija štitaste žlezde i nedovoljna sekrecija hormona, može doći do neredovnih menstruacija.

Česte menstruacije mogu biti posledica polipa materice u nekim slučajevima moguće je da se jave kao posledica upotrebe spirale ili hormonskih pilula za kontrolu rađanja.

Ne dobijaju sve žene menstruaciju na svakih 28 dana

Ukoliko uočite neke nepravilnosti najbolje je da se javite ginekologu. Česte menstruacije mogu biti posledica stresa, promena u načinu ishrane, putovanja, fizičkog vežbanja. Stručnjak će najbolje reći o čemu se radi, pitaće nas da li je stanje praćeno bolnim grčevima, moguće je da će biti potrebne i analize krvi i ultrazvuk koji može ukazati da li se iza svega krije neka nepravilnost.

Česte menstruacije su uobičajene posle prve menstruacije, ali i u periodu pre menopauze. Neće kod svih žena menstrualni ciklus trajati 28, 29 dana. Mala odstupanja nisu razlog za brigu, ali bitno je da svaka žena prati svoje telo i da ako uoči nešto što odstupa od uobičajenog poseti lekara. Ginekolog će najbolje znati o čemu se tačno radi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo