Naslovna / Zdravlje

Perimenopauza je uvod u menopauzu, koji znaci upozoravaju na nju

Piše: Marijana M.Rajić|8:52 - 11. 10. 2022.

Potrebno je otvoreno razgovarati o problemima koje žene imaju u ovom periodu života iako se veliki broj njih usteže i stidi da govori o njima. Zbog toga su često žrtve nerazumevanja okoline što im dodatno otežava, ističe prim.dr Ivan Bojović, specijalista ginekologije i akušerstva

perimenopauza prim.dr Ivan Bojović Prim.dr Ivan Bojović: Osim provere funkcije štitne žlezde, koja može da uticati na nivoe hormona, hormonske analize su retko potrebne za procenu potvrđivanja perimenopauze Foto. Privatna arhiva / Shutterstock

Perimenopauza označava fazu pre menopauze i odnosi se na vremenski period tokom kojeg žensko telo pravi prirodni prelaz u menopauzu. Označavajući kraj reproduktivnih godina, perimenopauza se takođe naziva i tranzicija menopauze.

Kada počinju perimenopauza i menopauza

Period menopauze kod žena počinje u različitim godinama. Jedan od znakova koji upozorava na dolazak i napredovanje menopauze je neregularnost menstrualnih ciklusa, i može da se javi i u 40-im godinama. Međutim, neke žene ovakve promene mogu da primete već u srednjim 30-im.

– Nivo glavnog ženskog hormona estrogena u telu tokom perimenopauze raste i pada neravnomerno. Menstrualni ciklusi pokazuju znake nepravilnosti, tako što mogu da se produže ili skrate. Neke žene će imati menstrualne cikluse u kojima jajnici ne ovuliraju (ne oslobađaju) jajne ćelije. Uz to, mogu da se pojave i simptomi karakteristični za  menopauzu, kao što su talasi vrućine (valunzi), problemi sa spavanjem, suvoća vagine. Kada prođe 12 uzastopnih meseci bez menstruacije, možemo da kažemo da je i zvanično došlo do menopauze. Samim tim, završen je i period perimenopauze – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal prim.dr Ivan Bojović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Kojim promenama nas perimenopauza upozorava na dolazak

Prema rečima sagovornika našeg portala, žensko telo tokom tranzicije menopauze reaguje različitim, nekim suptilnim, ali nekim i ne tako suptilnim promenama. Prim.dr Ivan Bojović ih opisuje, naglašavajući prvenstveno nepravilne (izmenjene) menstruacije:

– Kako ovulacija postaje sve nepredvidljivija, vreme između menstruacija može da postane duže ili kraće. Krvarenja su slabijeg intenziteta ili potpuno suprotno, obilnija. Nisu retkosti ni prekobrojni ciklusi, kao i njihovi izostanci. Podsećam da je svaka nepravilnost u ciklusima ipak signal da se žene jave ginekologu, koji će ustanoviti da li je reč o simptomima perimenopauze ili nečemu ozbiljnijem – naglašava prim.dr Bojović i dodaje:

Kako perimenopauza menja menstrualne cikluse

– Promene u dužini menstrualnog krvarenja u trajanju od 7 ili više dana mogu da ukažu na ranu menopauzu. Razmaci između ciklusa od 60 ili više dana pokazatelj su kasne perimenopauze. Talasi vrućine (valunzi) su uobičajeni tokom perimenopauze, a njihov intenzitet, dužina i učestalost variraju. Problemi sa spavanjem su često posledica talasa vrućine ili noćnog znojenja, ali ponekad su poteškoće sa snom prisutne i bez njih.

Perimenopauza utiče na promene raspoloženja i smanjenje plodnosti

Kada se nivoi estrogena smanje, vaginalna tkiva mogu da izgube osobinu prirodnog podmazivanja i elastičnost. To, kako kaže prim.dr Bojović, čini polne odnose neprijatnim, često i bolnim. Nizak nivo estrogena „krivac“ je i za sklonost ka urinarnim ili vaginalnim infekcijama. Takođe, gubitak tonusa tkiva može doprineti poremećaju statike karličnog dna, pa i urinarnoj inkontinenciji.

– Tokom perimenopauze, kod nekih žena dolazi do promene raspoloženja, razdražljivosti ili povećanog rizika od depresije. Sve navedeno mogu da uzrokuju i spomenuti problemi sa snom, uz valunge. Međutim, promene raspoloženja često su posledica faktora koji nisu povezani sa hormonskim promenama perimenopauze. Kako ovulacija postaje nepravilna, i sposobnost začeća se smanjuje. Važno je naglasiti da sve dok imate menstruaciju, trudnoća je i dalje moguća – kaže prim.dr Ivan Bojović i savetuje:

Promena seksualne funkcije

Žene koje žele da izbegnu trudnoću trebalo bi, uz konsultaciju ginekologa, da koriste kontracepciju sve dok menstruacija ne izostane kontinuirano 12 meseci. Tokom perimenopauze, seksualno uzbuđenje i želja takođe mogu da se promene, iako za žene koje su pre menopauze imale zadovoljavajuću seksualnu intimnost, to bi trebalo da se nastavi i dalje.

Gubitak koštane mase i nivo holesterola

– Sa opadanjem nivoa estrogena, brže dolazi i do gubitka koštane mase. Time se povećava i rizik od osteoporoze. Pad nivoa estrogena može dovesti do nepovoljnih promena u nivou holesterola u krvi, uključujući povećanje holesterola lipoproteina niske gustine (LDL) – „lošeg“ holesterola, što doprinosi povećanom riziku od srčanih oboljenja. U isto vreme, holesterol lipoproteina visoke gustine (HDL) — „dobar“ holesterol — opada kod mnogih žena kako stare, a  to je takođe faktor rizika za srčane bolesti – upozorava prim.dr Bojović.

Postoje li faktori rizika za raniji dolazak perimenopauze

I perimenopauza i menopauza su potpuno normalna faza u životu svake žene i ono što ih čeka. Tako ih, baš kao nešto sasvim normalno, treba i tretirati, ističe sagovornik našeg portala i kaže:

– Iako nisu uvek ubedljivi, neki dokazi sugerišu da određeni faktori mogu da povećaju verovatnoću za perimenopauzu u ranijoj životnoj dobi. To se odnosi i na tvrdnju da se početak menopauze javlja 1 do 2 godine ranije kod žena koje puše, u odnosu na žene koje ne konzumiraju duvan. Žene sa porodičnom istorijom rane menopauze mogu i same da dožive ranu menopauzu. I lečenje malignih bolesti hemoterapijom ili terapijom zračenjem karlice dovodi se u vezu sa ranom menopauzom.

Da li histerektomija dovodi do menopauze

– Histerektomija je operativna metoda kojim se uklanja materica. Ako se ne odstrane, odnosno ostaju jajnici, obično ne izaziva menopauzu. Ali, može da utiče na njen raniji dolazak. Takođe, ako je uklonjen jedan jajnik, prestanak rada preostalog jajnika realno je očekivati ranije nego što bi bio slučaj da do te situacije nije došlo – objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva.

Postoji li neki test koji može da potvrdi da je žena u perimenopauzi

Perimenopauza je, prema rečima prim.dr Ivana Bojovića, proces, odnosno postepena tranzicija. Tako nijedan test ili simptom nije dovoljan da utvrdi da li je neka žena ušla u perimenopauzu.

– Ginekolog uzima u obzir više faktora, uključujući godine, istoriju menstrualnih ciklusa, simptome i promene koje pacijentkinje osećaju. Ponekad je potrebno uraditi i testove za proveru nivoa hormona. Međutim, osim provere funkcije štitne žlezde, koja može da uticati na nivoe hormona, hormonske analize su retko potrebne ili korisne za procenu potvrđivanja perimenopauze. Važno je voditi što precizniji dnevnik menstrualnih ciklusa, sa tačnim datumima prvog i poslednjeg dana krvarenja, kao i intenzitetom. Trebalo bi obratiti pažnju i na nespecifične simptome, uz nivo stresa, lekove i suplemente koji se koriste – napominje prim.dr Ivan Bojović.

Perimenopauza može i da se iskomplikuje

Neredovne menstruacije su karakteristika perimenopauze, pa u većini slučajeva nema razloga za brigu. Postoje, međutim, situacije kada je neophodno obratiti se ginekologu.  – Ako je krvarenje izuzetno obilno, traje duže od sedam dana, javlja se i između menstruacija, možda je posredi problem sa reproduktivnim sistemom koji zahteva dijagnozu i lečenje – naglašava sagovornik eKlinika portala.

Žene treba da potraže pomoć lekara zbog perimenopauze, a ne da trpe

Mali broj žena potraži medicinsku pomoć zbog simptoma perimenopauze. Druge, nažalost, trpe, nekako tolerišu promene ili jednostavno ne doživljavaju simptome dovoljno jakim da bi pomoć potražile. Simptomi mogu da budu suptilni i pojavljuju se postepeno, pa žene često i ne shvataju da su svi povezane sa hormonskim fluktuacijama koje ukazuju na menopauzu. Svakako, savetuje prim.dr Bojović, ako promene remete svakodnevno funkcionisanje i utiču na promenu rutina i navika, treba potražiti pomoć ginekologa.

Multidisciplinarni pristup

– Ono što je jako važno napomenuti je neophodnost redovnih kontrola ginekologa, kako tokom reproduktivnog perioda žene, perimenopauze, tako i nakon potpunog prestanka ciklusa. Potrebno je otvoreno razgovarati o problemima koje žene imaju u ovom periodu života, iako se veliki broj njih stidi da o njima govori. Takođe bih istakao važnost multidisciplinarnog pristupa problematici perimenopauze u koji bi trebalo da budu uključeni lekar opšte prakse, ginekolog, endokrinolog, radiolog, fizijatar, psiholog pa i psihijatar, uz individualni pristup u lečenju svake pacijentkinje. Moramo saslušati žene kada govore o menopauzi, jer je ona neizbežna, a može drastično da utiče na život i psihofizičko zdravlje – naglasio je u razgovoru za eKlinika portal prim.dr Ivan Bojović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo