Naslovna / Zdravlje

Valunzi i noćno znojenje – kako izbeći i ublažiti ove simptome menopauze

Priredio/la: I. V. |17:00 - 01. 10. 2022.

Četiri od 5 žena, koje prolaze kroz menopauzu, imaju vazomotorne simptome – česte valunge i noćno znojenje, koje remete i svakodnevnicu, ali i san

valunzi Valunzi obično traju minut ili dva, a mogu da potraju i do 5 minuta Foto: Shutterstock

Valunzi ili talasi vrućine i noćno znojenje spadaju u takozvane vazomotorne simptome, koji su najčešći znaci menopauze. Otprilike 4 od 5 žena, koje prolaze kroz menopauzu, imaju ove simptome. Vrući talasi ili valunzi izgledaju kao iznenadni bljesak toplote u gornjem delu grudi, na licu i drugim delovima tela. Žena počinje da se znoji, koža postaje crvena i na njoj se stvaraju fleke/pečati. Otkucaji srca se ubrzavaju, javlja se anksioznost, vrtoglavica, a posle vrelog talasa može doći i hladan. Ili, umesto vrućine, neke žene mogu da osete samo hladnoću.

Valunzi i noćno znojenje mogu biti pokrenuti raznim dnevnim aktivnostima

Valunzi obično traju minut ili dva, a mogu da potraju i do 5 minuta. S druge strane, noćno znojenje su talasi vrućine koji se dešavaju noću. Mogu se kombinovati sa intenzivnim znojenjem, koje podrazumeva menjanje spavaćice i posteljine, što odmah znači da se tako remeti i  san. Naravno, na vazomotorne simptome svaka osoba reaguje drugačije.

Toplota

Toplota je čest pokretač vazomotornih simptoma. Tokom menopauze, niži nivoi estrogena čine termostat vašeg tela, odnosno hipotalamus, izuzetno osetljivim na promene temperature. Kada se  telo zagreje, hipotalamus stvara vrući talas kako bi se telo ohladilo. Ovaj ciklus vrućih talasa se može zaustaviti kada se telo održava hladnim, to znači neka je termostat na rashladnim uređajima na niskoj temperaturi, kada je vruće treba ostati u kući, ne treba se pretopljavati već nositi laganu, prozračnu odeću i piti rashlađena pića.

Začinjena hrana

Jednostavna stvar koju možete da uradite kako bi zaustavili talase vrućine je da pratite koliko podiže temperaturu tela ono što jedete. Začinjena hrana je, na primer, čest krivac pa se valja kloniti  ljutih, začinjenih sosova, ljutih papričica i žestokog pića. I nije samo začinjena hrana ono što može da izazove valunge i znojenje, već se mogu javiti i zbog vrele hrane ili vrelih napitaka.

Cigarete i duvan

Ako pušite cigarete ili koristite duvan talasi vrućine mogu da budu jači i češći. Istraživanja pokazuju da je pušenje povezano sa vazomotornim simptomima. Što žena duže puši i što ranije počne da konzumira cigarete, može da ima više simptoma u tokom menopauze. Zato je savet, prestanite da pušite!  Studije navode da prestanak pušenja može da ublaži simptome kasnije tokom života. Ostavljanje cigareta takođe smanjuje rizik od drugih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, moždani udar i rak.

Kafa i kofeinska pića

Ta jutarnja šolja zadovoljstva može da nam da energiju, ali kafa i kofeinski napici takođe mogu da izazovu talase vrućine. Možete da smanjite unos tako što ćete smanjiti broj kafa koje dnevno unosite, količine čaja, gaziranih i energetskih pića. Ne zaboravite da se kofein krije i u čokoladi tako da 28 g crne čokolade sadrži oko 24 miligrama, skoro upola manje od šolje crnog čaja.

Alkoholna pića

Konzumiranje alkohola takođe može da izazove vazomotorne simptome. Studije pokazuju različite rezultate, ali neki stručnjaci kažu da je najbolje izbegavati alkohol kako bi se smanjili talasi vrućine. Kada pijete, krvni sudovi se šire i povećavaju protok krvi, što može da pogorša  stvari. Pokušajte da smanjite unos alkohola i umesto koktela ili čaše vina, popijte gaziranu vodu sa kriškama voća ili pivo sa malim procentom alkohola.

Stresne situacije

Osćate se preopterećeno, uznemireno ili pod stresom? Stručnjaci kažu da stresne situacije mogu da izazovu valunge. Kako biste ublažili vazomotorne simptome, pokušajte da smanjite nivo stresa uz tehnike opuštanja kao što su meditacija i duboko disanje. Akupunktura, kognitivna bihejvioralna terapija i hipnoza takođe mogu da pomognu da se stres bolje kontroliše i spreče valunzi i noćno znojenje.

Pogrešna odeća

Ako nosite odeću koja ne dozvoljava vašoj koži da diše, možda ćete se naći u situaciju da vas obuzme vrućina ili da se znojite noću. Čak i malo povećanje telesne temperature može izazvati  simptome menopauze. Kako bi telo „disalo“ birajte odeću od pamuka, jer je prozračnija od drugih tkanina. Obucite se slojevito tako da, kada temperatura tela počne da raste, možete da skinete komade odeće kako bi se rashladili.

Lični pokretači simptoma

Nemaju sve žene iste okidače. Ono što izaziva talase vrućine i noćno znojenje kod jedne žene može imati nula efekta na drugu. Najlakši način da uočite svoje lične okidače je da pratite i beležite u dnevniku aktivnosti i simptome – vodite evidenciju o tome šta radite, šta jedete i šta pijete pre ili tokom talasa vrućine. Tako se lakše uočava veza između onoga što radite i kako se osećate.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo