Naslovna / Zdravlje

Menopauza – 6 činjenica o ovom biloškom procesu

Priredio/la: I. V. |19:00 - 03. 06. 2022.

Menopauza je prirodni biološki proces starenja žene, praćen tipičnim simptomima i može da traje mesecima, ili čak i godinama

menopauza Menopauza je normalan proces starenja žene Foto: Shutterstock

Menopauza je prirodni proces starenja žene i označava kraj menstrualnih ciklusa, a dijagnostikuje se nakon što prođe 12 meseci od poslednje menstruacije.  Reč je o postepenom procesu koji se dešava mesecima, ili čak i godinama. Menopauza je prirodni biološki proces, ali iako se smatra prirodnim, simptomi, kao što su talasi vrućine (valunzi) mogu da poremete san, smanje energiju ili utiču na emocionalno zdravlje.

Menopauza i 6 kratkih činjenica o ovom stanju

1. Menopauza je uzrokovana promenama u nivou hormona koje se dešavaju kako žena stari.
2. Simptomi menopauze podrazumevaju napade vrućine, promene raspoloženja, probleme sa pamćenjem i promene u seksualnom nagonu.
3. Dužina trajanja simptoma varira između pojedinih osoba, ali u proseku iznosi oko 4 godine.
4. Dostupni su tretmani za pomoć ukoliko postoje problemi sa simptomima.
5. Zdrava ishrana i redovno vežbanje, uz jednostavne promene životnih navika, mogu da ublaže neke simptome.
6. Razgovor može dosta da pomogne – sa prijateljima, porodicom i profesionalcima, koji mogu da daju podršku i korisne smernice.

Zašto dolazi do menopauze i koji su simptomi?

Menopauza je normalan deo životnog ciklusa tokom kojeg nivo hormona estrogena opada sa godinama, tako da menstruacije postaju ređe i na kraju potpuno prestaju. To znači da žena više ne može da zatrudni. Promena u obrascu, redovnom ciklusu menstruacije, prvi je znak menopauze. Ostali simptomi su napadi vrućine ili valunzi, noćno znojenje, anksioznost, problemi sa pamćenjem, suvoća vagine, promene u seksualnoj želji, povećanje telesne težine, usporen metabolizam, proređena kosa, suva koža, gubitak punoće grudi. Simptomi se razlikuju – neke žene će imati blage simptome, dok druge mogu da imaju simptome koji imaju veliki uticaj na njihov svakodnevni život.

Dok je žena u fazi perimenopauze, periodu koji prethodi menopauzi, menstrualni ciklusi mogu da preskoče mesec dana i vrate se, ili čak može da se desi da se ciklus ne pojavi nekoliko meseci, a zatim ponovo započne. Menstrualni ciklus mođe da bude kraći nego što je bilo uobičajeno do tada. Međutim, uprkos neredovnim menstruacijama, trudnoća je moguća.

Koliko dugo traje menopauza?

Simptomi menopauze mogu da počnu mesecima ili čak godinama pre nego što menstruacija potpuno prestane. Obično se nastavljaju oko 4 godine nakon poslednje menstruacije, mada kod nekih žena simptomi traju mnogo duže. Menopauza se obično dešava između 45. i 55. godine, ali je veoma teško predvideti kada će se desiti kod svake žene pojedinačno.

Da li postoje tretmani za menopauzu?

Ako su simptomi ozbiljni, postoji tretman koji bi mogao da pomogne. On uključuje terapiju zamene hormona (HRT), koja zamenjuje estrogen za ublažavanje simptoma, kreme za suvoću vagine i terapiju kognitivnog ponašanja (CBT), koja pomaže kod promena raspoloženja. Razgovarajte sa svojim lekarom o rizicima i prednostima različitih tretmana.

Šta žena može da uradi kako bi pomogla sebi?

Kako bi se lakše kontrolisali naleti vrućine, mogle bi da pomognu jednostavne stvari kao što je nošenje lagane odeće, korišćenje klime/ventilatora i rashlađivanje spavaće sobe. Ukolite imate problem sa promenom raspoloženja, uvek treba razmisliti i o takozvanim merama samopomoći kao što su opuštanje i dovoljno sna. Redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana takođe mogu da  pomognu u poboljšanju simptoma menopauze.

S kim treba razgovarati na temu menopauze?

Iako još uvek postoji stigma i sramota oko menopauze, važno je znati da niste sami i da postoji podrška. Pokušajte da budete otvoreni sa svojim partnerom u vezi simptoma koji vas muče, a takođe i sa porodicom i prijateljima – jer to im može pomoći da shvate kroz šta prolazite i moglo bi da umanji bilo kakvu neprijatnost zbog toga što vam se dešava. Deljenje iskustava sa drugim ženama, koje prolaze kroz istu situaciju, takođe može da bude ohrabrujuće. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo