Naslovna / Zdravlje

Da li ciste na jajnicima uvek znače da sledi ili već postoji rak jajnika

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 28. 05. 2022.

Ciste na jajnicima su najčešće kod žena u reproduktivnom dobu i često se formiraju kao deo redovnog menstrualnog ciklusa

ciste na jajnicima Ciste na jajnicima se uglavnom javljaju kao prateća pojava menstrualnog ciklusa, najčešće su benigne i prolaze same od sebe Foto: Shutterstock

Ciste na jajnicima se često javljaju, pa samim tim slede i razna pitanja i nedoumice. Svakako je jedno od najvažnijih u kakvoj su vezi ove promene sa malignim oboljenjima i da li, kada se pojave ciste, imamo razloga da strahujemo od raka jajnika.

Sličnosti i razlike između ciste na jajnicima i raka jajnika

Svakako je važno biti oprezan kada je u pitanju bilo kakva atipična promena. Ali, između cista na jajnicima i tumora jajnika postoje neke značajne razlike:

  • ciste jajnika su vrećice ili džepovi pravilne strukture tkiva ili ćelija i obično su ispunjene tečnošću, dok su tumori jajnika naslage čvrste mase izmenjenih, malignih ćelija
  • većina cista na jajnicima se pojavljuje i nestaje sa menstrualnim ciklusima, dok tumori jajnika neće nestati sami od sebe i zahtevaju lečenje.

Veličina cista jajnika ne govori o većoj opasnosti i one mogu da postoje bez ikakvih simptoma. Iako dugotrajne ciste mogu da povećaju rizik od karcinoma jajnika, kada se prvi put pojave, obično ne znače i postojanje maligniteta. Dakle, iako dijagnoza ciste jajnika ne mora nužno da ukazuje na rak jajnika, važno je ustanoviti faktore rizika i druge okolnosti, a ako lekar naloži da je potrebno, ispitati ih detaljnije.

Koji simptomi ipak mogu da dovedu u vezu ciste jajnika i rak jajnika

Budući da ciste na jajnicima ne izazivaju u svim slučajevima simptome i često se povlače same od sebe, mnoge žene ih imaju a da to i ne znaju. Najčešće se otkriju tek pregledom koji obavi ginekolog.

Kada ciste jajnika daju simptome, oni mogu biti slične simptomima raka jajnika. U tom slučaju, običajeni simptomi i cista i raka jajnika mogu da budu bolovi u stomaku, nadimanje, bol u toku intimnog odnosa, neredovne i nepravilne menstruacije i ponekad često mokrenje. Neobična ili prekomerna maljavost na licu i telu je simptom koji je češći kod cista jajnika nego kod raka. Iznenadni oštar bol u stomaku, groznica i mučnina mogu biti znak da je cista jajnika pukla ili se uvrnula. To onda zahteva brzu medicinsku reakciju koju često prati hitna operacija.

Još neke analize koje služe proveri cista na jajnicima

Ako je test na trudnoću pozitivan a pacijentkinja nije trudna, cista takođe može da bude uzrok. Transvaginalni ultrazvuk omogućava lekaru da vidi veličinu, oblik, lokaciju i vrstu formirane mase. U slučaju da putem ultrazvuka lekar vidi da masa izgleda čvrsto i složene je strukture, ili ako postoji povećan dotok krvi u nju, potrebno je dodatno praćenje ili dijagnostika.

CA125 krvni test meri protein koji je često povišen kod osoba sa rakom jajnika. Lekar može da naloži ovu analizu ako se pacijent smatra visokorizičnim ili ako ultrazvuk pokazuje karakteristike tumora. Važno je napomenuti da nivoi CA125 takođe mogu da budu povišeni u nekanceroznim stanjima, kao što su endometrioza, fibroidi materice ili neka inflamatorna stanja karlice.

Ukoliko postoji sumnja da se radi o raku jajnika, pristupa se daljim dijagnostičkim metodama. Radi se biopsija, a ako se potvrdi malignitet, operativno uklanjanje.

Šta je i kako nastaje cista jajnika i koje vrste postoje

Ciste na jajnicima su najčešće kod žena koje nisu prošle kroz menopauzu i često se formiraju kao deo redovnog menstrualnog ciklusa. Svakog meseca tokom menstruacije, jajnik se menja u strukturu nalik cisti, koja se zove folikul. Folikul sadrži progesteron i estrogen, koji pomažu u oslobađanju jajne ćelije i podstiču začeće. Kada folikul pukne, jajna ćelija se pusti niz jajovod i krene krpoz njega, nastaje ovulacija.

Ciste jajnika koje se formiraju kao rezultat menstrualnog procesa nazivaju se funkcionalne ciste. Obično su benigne, ne daju primetne simptome i obično nestaju same od sebe u roku od 2-3 meseca. Patološke ciste su uzrokovane promenom, odnosno abnormalnim razvojem ćelija. Ove vrste su ređe i često su benigne, ali mogu da imaju veću verovatnoću maligniteta.

Šta neke žene čini sklonijim cistama na jajnicima

Različiti faktori mogu da predisponiraju neke žene za određene vrste cista. To je, recimo, hormonska neravnoteža, koja je često izazvana lekovima koji stimulišu začeće. Posledica su uglavnom funkcionalne ciste. Endometrioza, teške infekcije karlice, komplikacije u ranoj trudnoći i sindrom policističnih jajnika takođe mogu da dovedu do stvaranja cista.

Umesto zaključka: prisustvo ciste jajnika nije razlog za uzbunu jer rak jajnika i ciste jajnika nisu isto, ali je razlog za oprez.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ljubica
22:40, 24. 11. 2023.
Odgovori

Imam dibroćufnu tumor sekundarne dijagnoze na desnom jajniku vel. 77 mm i nikako da me opeŕišu svaka 4 meseca dolazim na kontrolu i uvek se povećva.

Julijana
15:53, 11. 01. 2024.
Odgovori

Moja cerka ima cistu na jajniku ,sta znaci kada je cista na jajniku zute boje i dali zbog toga nemoze da ostane trudna

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo