Naslovna / Zdravlje

Pet trikova za zdrav nivo vlažnosti vazduha u stanu

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 01. 11. 2023.

Za naš respiratorni sistem nije dobar ni previše suv ni prekomerno vlažan vazduh, pa o optimalnom nivou u prostorijama u kojima boravimo treba voditi računa posebno u toku hladnijih dana

Vlažnost vazduha I neke biljke mogu da pomognu u regulaciji nivoa vlažnosti vazduha u prostoru Foto: Shutterstock

Vlažnost vazduha u stanu ili radnom prostoru, odnosno to da li je njen nivo adekvatno regulisan nije samo značajno za naše zdravlje, već ćemo se osećati prijatnije, smirenije i udobnije zbog boljeg protoka kiseonika. Postoji i finansijski efekat jer se smanjuju eventualni troškovi pojave buđi u kući zbog pojačane kondenzacije.

Koje sve probleme može da prouzrokuje neadekvatna vlažnost vazduha

Previše vlažan vazduh može da prouzrokuje poteškoće sa spavanjem, sklonost ka alergijama, probleme sa buđi i truljenje drvenih provršina, što takođe može da našteti zdravlju. Samo naizgled je banalan problem, na primer, kovrdžanje kose, jer i to može da utiče na više životnih segmenata. Stručnjaci kažu da bi bilo idealno održavati nivo vlažnosti vlažnosti vazduha u od 30-50 odsto.

Kada smo dugo u zatvorenom prostoru, neophodno je češće provetravanje prostorija. Evo još nekih efikasnih predloga za smanjenje nivoa vlažnosti vazduha ako zanemarimo difuzere, apsorbere ili prečišćivače.

Pojačajte ventilaciju u kući

Ventilatori sigurno mogu pomoći u boljoj cirkulaciji vazduha i uklanjanju vlage iz unutrašnjeg prostora. Čak iako je hladno vreme, luftirajte prostor više puta barem na nekoliko minuta. Ne samo da će to pomoći balansiranju nivoa vlažnosti, već će osvežiti vazduh u vašem domu, koji je iako vam to čudno zvuči, često zagađeniji od vazduha na otvorenom.

Dobri ventilacioni sistemi su od vitalnog značaja za zdravlje i udobnost. Razmislite o dodavanju ventilatora u izduvne kanale iz kuhinja, kupatila i vešernica.

Zaštitite i prekrijte zemlju u saksijama

Ako imate dosta sobnih biljaka u kući, dobra je ideja da pokrijete površinu zemlje u saksiji. Vlaga koja se nalazi u zemljištu može da ispusti čestice pare vlage u vazduh kroz proces isparavanja.

Najbolji i najlepši način da pokrijete tlo vaših sobnih biljaka je sloj kamenčića. Pokrivanje vaših kućnih biljaka takođe će pomoći da se smanji potreba za zalivanjem. Delotovorno je i premestiti biljke napolje nekoliko sati nakon zalivanja, kada nije previše hladno vreme.

Nabavite biljke koje regulišu nivo vlage

Kućne biljke takođe mogu pomoći u balansiranju nivoa vlažnosti u zatvorenom prostoru. Evo nekih:

  • bostonska paprat
  • spatilifium (ženska sreća)
  • kaktusi
  • orhideja
  • palme
  • hlorofitum (pauk-biljka).

Kraće se tuširajte i koristite hladniju vodu

Dugo tuširanje, posebno ako postoji jači protok vruće vode jedan od najčešćih uzroka problema sa pojavom buđi. Poželjno je tuširati se kraće i hladnijom vodom i ugraditi glava tuševa sa malim protokom.

Pored smanjenja nivoa vlažnosti u kući, dokazano je da tuširanje hladnijom vodom ima određene prednosti hladni tuševi imaju niz neverovatnih zdravstvenih prednosti za vaš um, telo i dušu. Neke nuspojave hladnog tuširanja su: niži nivoi stresa, mladalačka koža i kosa, poboljšani nivoi imuniteta, bolji noćni san i više energije tokom dana.

Proverite i popravite curenje u kući

Prema statistikama, oko 10 odsto domova na svetskom nivou ima kao primetni ili neprimetni kvar curenje vode. Jedan od načina da proverite da li imate curenje vodovoda u kući je redovna kontrola vodomera.

Curenje u kući nije samo skupo i loše za životnu sredinu, već može doprineti i problemima sa vlažnošću vazduha, razvojem buđi u kući i posledično pojavi alergija i iritacijer. Proverite da postoji li kondenzacija na cevima i za toplu i za hladnu vodu. Preporučuje se da cevi posebno zimi zaštitite izolacionim navlakama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo