Naslovna / Zdravlje

Koje kožne promene mogu da ukažu na rak vulve i da li se kao simptom javlja bol

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 23. 11. 2023.

Svrab genitalne regije je simptom koji izaziva najviše zabune u proceni manifestacija jer je tipičan za niz drugih poremećaja, infekcija, bolesti, kao i životnih navika

Rak vulve Postoje dva tipa raka vulve a simptomi se često nespecifični Foto: Shuttesrtock

Rak vulve je vrsta karcinoma koji se javlja na spoljašnjoj površini ženskih genitalija. Može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali je procenat obolevanja ipak najviši kod starijih žena.

Rak vulve: Po čemu se izdvaja od drugih karcinoma i zašto se javlja

Vulva je regija kože koje okružuje vaginu i uretru. Ono što je karakteristično za rak vulve jeste da se on može javiti unisono, ali da se uz njega veoma često javljaju i drugi karcinomi na okolnim delovima (paraneoplazije). Dakle, moguća je takozvana multifokalnost, što predstavlja više malignih žarišta na istom organu ali i multicentričnost (istovremena pojava više kancerogenih žarišta na različitim organima – vulvi, vagini ili cerviksu).

Tačan razlog nastanka karcinom vulve nije poznat, ali naučnici kažu da genetska predispozicija nije presudna.

Kako se manifestuje rak vulve i koji su najčešći simptomi

Ova vrsta karcinoma se najčešće manifestuje u vidu kvržica, loptica, čireva ili drugih izraslina na usminama, a često se javlja svrab. Svrab je ujedno i simptom koji izaziva najviše zabune u dijagnostici.

Gotovo sve lezije koje se pojave kod žena u genitalnoj regiji izazivaju osećaj svrba i pečenja. U slučaju raka vulve, do toga dolazi u predelu spoljnog dela genitalija. Poznato je da ovi simptomi nisu usko specifični za pojavu karcinoma, budući da je svrab veoma čest simptom kod vaginalnih, pre svega polno prenosivih infekcija (gljivice, bakterije, paraziti), ali i kod atrofičnih promena genitalija. Svrab kao simptom se javlja i kod urinarne inkontinencije, dijabetesa i hipertireoze, a može da bude i alergijske i psihosomatske prirode.

Da li je bol karakterističan za rak vulve

Bolovi se retko javljaju kod karcinoma vulve, jer elastičnost tkiva vulve ne ograničava rast tumora. Ako se i pojave, češće su rezultat infekcije nego uznapredovalog karcinoma.

Krvarenje se takođe veoma retko javlja kao rani simptom. Može da se pojavi neprijatan miris zbog sekundarne infekcije ulceroznih lezija. Najčešći razlog odlaska kod ginekologa je pojava loše opšte forme, uz navedene simptome.

Kako se sprovodi dijagnostika raka vulve

Polazna tačka za dijagnostiku karcinoma vulve je opsežan ginekološki pregled sa detaljnim pregledom izgleda spoljašnjeg vaginalnog dela  i palpacijom limfnih čvorova u preponama. Tipična klinička slika karcinoma vulve najčešće može da se prepozna makroskopskim pregledom. Kod sumnjivih lezija dodatno se sprovode kolposkopija i biopsija vulve.

Lečenje raka vulve

Metode i uspešnost lečenja zavise od stadijuma bolesti u kome je otkrivena i opšteg zdravstvenog stanja. Najčešće se primenjuju:

  • hirurgija (uklanjanje tumora i okolnog tkiva prema proceni, uklanjanje dela vulve, složenija operacija uklanjanja vulve i zahvaćenih organa sa zahvaćenim limfnim čvorovima)
  • radioterapija (cilj je smanjenje malignog tumora i veća uspešnost intervencije)
  • hemoterapija (slučajevi sa uznapredovalim stadijumom i metastazama na druge delove tela, olbično se primenjuje u kombinaciji sa radioterapijom).

Rak vulve spada u karcinome čija je indicenca recidiva visoka, čak iako je lečenje bilo uspešno. Redovne šestomesečne kontrole su obavezne, ponekad i češće u prvih nekoliko godina od intervencije.

Koje vrste raka vulve postoje

Najčešća vrsta karcinoma vulve je takozvani skvamozni karcinom vulve. Ova vrsta maligne bolesti se razvija iz pločastog epitela vulve. Čini više od 95 odsto svih karcinoma vulve.

Na drugom mestu je melanom, rak kože koji u ovom slučaju zahvata područje kože spoljnih genitalija (2 – 10 odsto).

Koliko se često javlja karcinom vulve

Rak vulve spada u retke karcinome i pojavljuje se u oko 1 – 2/100.000 žena. Čini tek 1 procenat svih ženskih karcinoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo