Naslovna / Zdravlje

Zašto parametri u krvi „padaju“ kod pacijenata na hemioterapiji i kako ih popraviti

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 19. 12. 2023.

Ukoliko ste onkološki pacijent a imate neki od neželjenih efekata među kojima je i promena hematoloških parametara, vaša hemoterapija može biti odložena dok se nivoi krvnih zrnaca ne poprave

hemioterapija krvna slika Foto: Shutterstock

Onkološki pacijenti na hemioterapiji često su u problemu sa krvnom slikom, odnosno promenom određenih parametara koji se dalje reflektuju na njihovo opšte stanje. Upravo to je i jedan od najizraženijih neželjenih efekata tretmana za maligne bolesti.

Kako hemioterapija utiče na ćelije krvi

Hemoterapija može da utiče na sve ćelije krvne loze, koje se prave u kostnoj srži. Upravo hemioterapija svojim delovanjem može da ošteti kostnu srž, što će smanjiti broj krvnih zrnaca koji može da se proizvede. To bi bilo najjednostavnije objašnjenje i odgovor na često pitanje zašto krvna slika „pada“ kod osoba koje su na onkološkom lečenju, odnosno na hemioterapiji.

Koji su najvažniji neželjeni efekti hemioterapije na hematološki status

Onkološko lečenje podrazumeva redovne analize krvi i to kompletne krvne slike, kako bi se proverili nivoi svih krvnih zrnaca. Ukoliko broj krvnih zrnaca opadne, glavni neželjeni efekti su:

Ukoliko ste onkološki pacijent a imate neki od ovih neželjenih efekata, vaša hemoterapija može biti odložena dok se nivoi krvnih zrnaca ne poprave. Parametri bi trebalo da se vrate u normalu nakon završetka lečenja ili u pauzama između ciklusa. Onkolog takođe može smanjiti dozu sledeće hemoterapije, što takođe može pomoći u zaustavljanju neželjenih efekata.

Infekcije kod onkoloških pacijenata: Koji su simptomi

Nizak nivo belih krvnih zrnaca znači opasnost da je telo manje sposobno da se bori protiv infekcije. Infekcija je hitan slučaj ako ste na hemoterapiji, a stanje može biti i opasno po život. Potrebno je hitno lečenje, jer se stanje neće popraviti samo od sebe. Znaci infekcije su:

  • visoka temperatura
  • osećaj drhtavice i hladnoće
  • glavobolje
  • upala mišića
  • kašalj ili bol u grlu
  • bol ili peckanje pri mokrenju
  • osećaj da smo umorni i loše opšte stanje.

Kako se leče infekcije kod pacijenata na hemioterapiji

Za lečenje infekcija kod hematoloških pacijenata se mogu, prema opservaciji lekara i opštem stanju pacijenta, koristiti antibiotici. Hemioterapija se često odlaže dok se infekcija ne sanira. Pacijentima se savetuje izbegavanje bilo kakvih stomatoloških intervencija jer mogu povećati rizik od infekcije. Ukoliko imate neko hitno Ako vam je potrebna hitna stomatološka nega, prvo razgovarajte sa svojim onkologom i obavezno recite svom stomatologu da imate hemoterapiju.

U protokolima lečenja je i injekcija G-CSF (faktor stimulacije kolonije granulocita), koja može pomoći u sprečavanju infekcije jer pomaže telu da proizvodi više belih krvnih zrnaca. Međutim, ne koristi se sa svim lekovima za hemoterapiju, tako da je potrebna konsultacija lekarskog tima.

Paracetamol i ibuprofen su na listi lekova koji se koriste, ali oni takođe mogu da snize telesnu temperaturu što može da prikrije simptome infekcije. Učiniće da se osećate bolje, ali neće izlečiti infekciju.

Anemija

Neki lekovi za hemioterapiju smanjuju broj crvenih krvnih zrnaca i tada dolazi do anemije. Osećaćete se umorno, slabo, kratkog daha, malodušno. Ako je nivo crvenih krvnih zrnaca kao i hemoglobina izuzetno nizak, možda ćete morati da dobijete krv putem transfuzije.

Krvarenje i modrice

Hemoterapija može smanjiti broj trombocita u krvi i dovesti do trombocitopenije. Kako je uloga trombocita da kontrolišu zgrušavanje krvi, ako njihov broj opadne veća je verovatnoća da ćete imati krvarenje iz nosa, desni ili sitna potkožna pucanja kapilara u vidu crvenih fleka na koži ili malih hematoma. Moguće je i da će vam se modrice pojavljivati češće i bez udaraca. Posebno treba biti oprezan ako se pojavi krvarenje iz nosa. Ukoliko imate krvarenje iz nosa koje ne prestane nakon pet minuta a na hemioterapiji ste, hitno se javite lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo