Naslovna / Zdravlje

Srebrna voda – Šta je mit, a šta istina, može li koloidno srebro da ošteti nerve i bubrege?

Priredio/la: D. T.|15:00 - 16. 01. 2024.

Preparati od koloidnog srebra obično se koriste kao homeopatski lekovi, a čestice srebra mogu se naći u sredstvima za čišćenje domaćinstva, primenjuju se i u poljoprivredi i kao proizvodi za ličnu higijenu, ima ih u kupkama i dezodoransima

srebrna voda Foto: Shutterstock

Srebrna voda je koloidni rastvor jonskog srebra i nanočestica srebra. U pitanju je redestilovana voda koja sadrži submikroskopske klastere, sitne čestice srebra. Zagovornici srebrne vode tvrde da koloidno srebro ima jako antimikrobno, antigljivično i regenerativno dejstvo i da pomaže u lečenju različitih akutnih i hroničnih stanja. Navode da koloidno srebro leči skoro sve vrste infekcija i da može da pomogne i onkološkim pacijentima.

U nauci ne postoje relevantni dokazi koji mogu da potvrde korist od upotrebe srebrne vode. Medicinski stručnjaci skreću pažnju da koloidno srebro može  veoma negativno da deluje na nerve i bubrege.

Srebrna voda se prodaje kao dodatak ishrani

U bogatim državama sveta firme koje su reklamirale koloidno srebro, morale su, u nekim slučajevima, na ime tužbi građana da isplate novčane nadoknade. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) navodi da koloidno srebro nije priznato kao lek ni za spoljašnju, ni za unutrašnju upotrebu, naglašava se da se ne može smatrati ni sigurnim, ni efikasnim sredstvom. FDA ističe da nema relevantnih naučnih dokaza na osnovu kojih se koloidno srebro može koristiti za lečenje. Bez obzira na napred izrečeno, u Americi i u mnogim zemljama sveta, srebrna voda se prodaje i dalje kao dodatak ishrani.

Srebrna voda može da smanji apsorpciju nekih lekova

Koloidno srebro je odobreno za lokalnu primenu kada su u pitanju infekcije kože, rane na koži, kod lečenja opekotina. Preparati koloidnog srebra za oralni unos nisu legalni za prodaju u Americi.

Upotreba koloidnog srebra dovodi se u vezu sa oštećenjima jetre i bubrega, zdravstvenim rizicima, kao što su argirija, neurološki problemi. Stručnjaci naglašavaju da srebrna voda može da smanji apsorpciju i efikasnost određenih vrsta lekova, poput antibiotika i lekova za štitastu žlezdu. Osobe alergične na srebro ne smeju da koriste ove preparate.

Taloženje srebra u organizmu moguće je posle nekontrolisane i dugotrajne upotrebe. Organizam u takvoj situaciji crpe velike količine selena kako bi izbacio višak srebra.

Može li da bude zamena za antibiotike?

U prošlim vremenima srebro se koristilo kao univerzalni lek za razne oblike infekcija i bolesti zbog svojih antimikrobnih svojstava. Najranija zabeležena upotreba srebra kao medicinskog tretmana datira iz dinastije Han u Kini (1.500. godine pre nove ere). Sa otkrićem i razvojem antibiotika početkom 20. veka brzo se prestalo sa primenom srebra, jer su se antibiotici pokazali daleko efikasnijim u lečenju niza bolesti.

Početkom 90- tih godina prošlog veka, sa porastom popularnosti alternativnih oblika lečenja, ponovo dolazi do vraćanja koloidnog srebra. Zagovornici tvrde da srebrna voda može da bude zamena za antibiotike i dobro sredstvo u terapiji bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija.

Ide se toliko daleko, pa se smatra da srebrna voda može biti dobra terapija i kod Lajmske bolesti, tuberkuloze, HIV-a, raka. Stručnjaci, ipak, podvlače da rizik od toksičnosti prevazilazi vrednosti upotrebe. Ne postoje dovoljno relevantni uzroci koji bi mogli da potvrde koristi od ovog oblika alternativnog lečenja.

Kako jon metala može da zna koju će ćeliju da napadne?

Istraživači su testirali devet najčešće korišćenih preparata i zaključili da su dva proizvoda bila kontaminirana mikroorganizmima. Samo četiri proizvoda su pokazala antibakterijsko dejstvo u laboratorijskim uslovima. Naučnici skreću pažnju na činjenicu, da zaustavljanje rasta bakterija u laboratorijskim uslovima ne znači da će rezultati biti isti i u organizmu čoveka. Postoji mogućnost da dođe do razvoja argirije posle višegodišnje primene. Argirija je posledica taloženja srebra u organizmu i ogleda se u vidu promenjene boje kože, kose, očiju,unutrašnjih organa, noktiju i zubnog mesa. Ove osobe mogu da budu zdrave, ali da imaju plavo-sivkastu boju kože.

Protivnici primene koloidnog srebra postavljaju pitanje i kako preparati mogu da deluju isključivo na loše bakterije, a da dobre ne diraju, kako jon jednog metala može da zna koju će bakteriju da napadne?

Zagovornici terapije srebrnom vodom navode da koloidno srebro ima široka antibakterijska i antiseptička dejstva kada se uzima oralno ili stavlja na ranu. Stručnjaci, ipak, upozoravaju da se ne zna tačno kako koloidno srebro funkcioniše. Prema nekim istraživanjima, joni srebra mogu da prodru u bakterije i ometaju metaboličke procese i na taj način zaustave rast bakterija u organizmu. Naučnici skreću pažnju da srebro zbog svoje sposobnosti da podstakne oksidaciju i oštećenje ćelija, može da oštetiti i zdrave ćelije.

Čestice srebra se mogu naći i u vazduhu, vodi

I pored toga što se ne preporučuje za oralnu upotrebu, koloidno srebro se može naći na tržištu u različitim oblicima. Kod nas najčešće u obliku srebrne vode, mada postoji i u obliku spreja. Većina preparata sadrži niske doze koloidnog srebra. Preparati od koloidnog srebra obično se koriste kao homeopatski lekovi, a čestice srebra mogu se naći u sredstvima za čišćenje domaćinstva, koriste se i u poljoprivredi i kao proizvodi za ličnu higijenu, ima ih u kupkama i dezodoransima.

Ne postoje istraživanja na humanoj populaciju koja mogu da opravdaju primenu srebrne vode, kao sredstva za lečenje ili prevenciju dijabetesa, karcinoma, HIV-a, problema sa digestivnim traktom ili nekih drugih bolesti. Jedina do danas priznata upotreba koloidnog srebra je lokalna primena u tretmanu rana i opekotina, s tim da ne postoji potpuna saglasnost o primeni srebrne vode za ove indikacije.

Ekološki aktivisti upozoravaju da smo svakodnevno izloženi malim česticama srebra u vodi za piće, hrani, pa čak i u vazduhu. Smatra se da je srebro prilično bezopasno jedinjenje u okruženju. Ipak, nisu do kraja shvaćeni svi rizici, pa se zato smatra da je nebezbedno dodno uzimanje u vidu srebrne vode. Učestala upotreba srebrne vode na otvorenim ranama faktor je rizika za razvoj lokalizovane argirije – retkog, bezopasnog, ali i neizlečivog stanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Komando
6:52, 17. 01. 2024.
Odgovori

Srebrna voda je korisna za ljudski oporavak a svi oni koji je osporavaju i napadaju,to rade samo zato jer im to remeti biznis prodaje sintetičkih lekova.Kako bi oni zgrtali milijarde dolara,ako ih neko remeti u tome.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo