Naslovna / Zdravlje

Gljivične infekcije kod muškaraca, šta o njima treba znati i koji su prvi simptomi

Priredio/la: S.St.|19:00 - 04. 07. 2023.

Gljivične infekcije se javljaju i kod muškaraca, iako su češće kod žena

Kandida se obično nalazi na muškom polnom organu, a studije pokazuju da 16 do 26 procenata muškaraca ima ovu gljivicu Foto: Shutterstock

Kada se pomenju gljivične infekcije obično se prvo pomisli na žene, ali ni muškarci nisu bezbedni kada je reč o ovim infekcijama.

Gde se sve javljaju gljivične infekcije

Termin kvasna infekcija generalno se odnosi na vaginalnu infekciju izazvanu gljivicom Candida albicans, a ređe drugim vrstama kandide, uključujući C. glabrata, C. parapsilosis, C. tropicalis i C. krusei. Ali gljivične infekcije, ili kandidijaza, mogu uticati i na druge delove tela. Na primer, gljivična infekcija u ustima naziva se sor ili oralna kandidijaza, a gljivična infekcija kože (ispod pazuha i u preponama) zove se kožna kandidijaza. 

Gljivična infekcija penisa naziva se kandidozni (ili candida) balanitis ili balanitis sor. Izraz balanitis odnosi se na infekciju glavića penisa. Candida inficira ovaj deo nuškog polnog organa češće nego bilo koji drugi infektivni agens. Ako gljivična infekcija utiče i na kožicu, to je poznato kao kandidalni balanopostitis.

Rasprostranjenost kandidoznog balanitisa

Kvasci kandide odgovorni su za 30 do 35 procenata svih slučajeva balanitisa. U druge infektivne izvore balanitisa spadaju bakterije streptokoka i stafilokoka, virus herpesa simpleksa i humani papiloma virus, i polno prenosivu bakteriju koja se zove Micoplasma genitalium.

Međutim, balanitis kandide nije dobro proučen, tako da je nejasno koliko muškaraca godišnje pogađa ova bolest (iako se smatra da je to retko stanje).

Različite vrste Candida, pre svega C. albicans, žive u gastrointestinalnom traktu i drugim toplim delovima tela i ne izazivaju bolesti (prouzrokuju probleme samo kada su prisutne u velikom broju). Tako, recimo, oko 20 procenata žena u vagini ima kandidu i ne doživljava nikakve simptome gljivične infekcije

Kandida se obično nalazi na penisu, a studije pokazuju da 16 do 26 procenata muškaraca ima ovu gljivicu. Prema studiji, oko 37 odsto muškaraca sa kandidom ne oseća simptome, dok se kod 27 odsto njih razvije balanitis.

Uzroci i faktori rizika za nastanak kandidoznog balanitisa

Za razliku od vaginalnih gljivičnih infekcija, gljivične infekcije penisa obično su seksualno stečene – kada muškarac ima seks sa osobom koja ima gljivičnu infekciju.

Ali kandidozni balanitis se ne smatra isključivo seksualno prenosivom bolešću (STD), jer muškarci mogu dobiti infekciju i bez seksa.

Postoji nekoliko faktora rizika koji povećavaju mogućnost da muškarac dobije ovu gljivičnu infekciju, a to su:

  • antibiotici koji ubijaju dobre bakterije koje drže pod kontrolom broj kandide
  • bolesti koje suzbijaju imunitet, posebno HIV
  • dijabetes (diabetes mellitus)
  • kortikosteroidi

Pored toga, kolonizacija i infekcija gljivicom kandida češće su kod muškaraca sa neobrezanim penisima nego kod muškaraca sa obrezanim penisima (toplo, vlažno okruženje ispod kožice podstiče rast gljivica). 

Jedna studija otkrila je da se kandidozni balanitis češće javlja kod muškaraca sa muškarcima starijih od 40 godina i onih koji boluju od dijabetes melitusa. Muškarci stariji od 60 godina češće su imali kolonizaciju kandide.

Higijena takođe može da bude značajna za razvoj kandidoznog balanitisa. Pranje parfimisanim gelovima za tuširanje i sapunima može da iritira kožu i tako doprinese da se kandida umnožava. 

Simptomi muške gljivične infekcije (kandidalni balanitis)

Uobičajeni simptomi kandidoznog balanitisa su sledeći:

  • pečenje i svrab oko glave penisa, koji se pogoršavaju nakon seksa
  • crvenilo i otok
  • male kvržice nalik osipu koje se nazivaju papule i koje mogu imati gnoj
  • bol tokom mokrenja ili seksa

Osobe koje imaju kandidalni balanopostitis, možda imaju i:

  • gusti, grudvast iscedak ispod kožice
  • neprijatan miris kožice
  • poteškoće sa povlačenjem kožice

Muškarci sa dijabetesom mogu imati teže simptome, uključujući nakupljanje tečnosti i ulceraciju penisa, kao i pukotine na kožici.

Komplikacije sa balanitisom su retke, ali mogu uključivati nemogućnost povlačenja kožice, celulitis (upala vezivnog tkiva ispod kože) i suženje uretre koje otežava mokrenje. 

Lečenje gljivičnih infekcija muškog polnog organa

Poput vaginalnih gljivičnih infekcija, gljivične infekcije penisa se lako leče antifungalnim lekovima koji se nazivaju azoli.

Postoji veliki broj topikalnih lekova koji se izdaju bez recepta ili na recept, uključujući:

  • klotrimazol 
  • mikonazol 
  • ekonazol 

U nekim slučajevima, ovi lekovi mogu da se kombinuju sa hidrokortizonom da bi se smanjila izražena upala. Ono što je važno naglasiti je da lokalni lekovi na bazi ulja ne mogu da se koriste sa kondomima od lateksa.

Pre upotrebe lekova koji se propisuju na recept treba se konsultovati sa lekarom, jer je možda u pitanju druga vrsta balanitisa ili infekcija vrstom kandide otpornom na azolne antimikotike. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor