Naslovna / Zdravlje

Gljivične infekcije polnih organa – šta muškarci i žene treba da znaju

Priredio/la: D. T.|15:00 - 09. 01. 2022.

Oko 40 vrsta gljivičnih mikroorganizama je patogeno i vrlo štetno za ljudsko zdravlje

gljivične infekcije Šta sve žene i muškarci treba da znaju o gljivičnim infekcijama Foto: Shutterstock

Gljivične infekcije ne smatraju se strogo polno prenosivim bolestima, jer se mogu javiti i kod osoba koje nisu seksualno aktivne. Hormonske promene i upotreba nekih antibiotika, narušena mikrobna ravnoteža organizma, najčeši su krivci za gljivične infekcije. Gljivice su mikroorganizmi, široko rasprostranjeni, a oko 40 vrsta je patogeno i štetno za ljudsko zdravlje.

Gljivične infekcije i seksualna aktivnost

Gljivične infekcije često se ispoljavaju simptomima kao što su vaginalni svrab, osećaj peckanja, bola ili nelagodnosti. Slične simptome imaju i mnoge seksualno prenosive bolesti. S obzirom na sve veći broj polno prenosivih bolesti i gljivičnih infekcija, mnoge se žene s razlogom pitaju, da li ovaj oblik infekcije može da povećava rizik od vaginalnih infekcija.

U većini slučajeva, gljivične infekcije nisu povezane sa razvojem polno prenosivih bolesti, ipak češanjem mogu se stvoriti ranice koje mogu omogućiti bakterijama ili virusima da lako prodru u naše telo.

HIV i vaginalne gljivične infekcije

I pored toga, što najčešće nisu povezane sa polno prenosivim bolestima, dobro je poznata veza HIV i AIDS  i polno prenosivom infekcijama. HIV infekcija i AIDS se mogu preneti i razmenom telesnih tečnosti, putem neke ranice na koži ili prljave igle, kod narkomana. HIV slabi imuni sistem, usled čega je lakši prodor gljivica u organizam.

Neke studije pokazuju, da od 50 do 70 odsto žena sa infekcijom HIV, dobije i vaginalnu gljivičnu infekciju u nekom trenutku. S druge strane, neka istraživanja sugerišu da i vaginalne gljivične infekcije povećavaju rizik od HIV. U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Women’s Health, posmatrane su žene koje nisu bile HIV pozitivne, ali koje su bile u seksualnoj vezi sa nekim ko jeste. Uočeno je da su se virusom HIV, češće zaražavale žene koje su imale ove infekcije. Gljivice mogu da iritiraju sluznicu vagine, savet je da osobe koje imaju vaginalnu gljivičnu infekciju i ne znaju HIV status svog partnera, prilikom seksa koristite kondome.

Vaginalne gljivične infekcije i siguran seks

Generalna preporuka jeste da se uzdržavate od seksualnih aktivnosti, dok imate infekciju. Stanje se leči, do nedelju dana, antifungalnim lekovima. Vaginalni svrab i peckanje, koji su deo infekcije, mogu učiniti seks neprijatnim ili bolnim i dodatno prolongirati upalu.

Ukoliko vaginalnu gljivičnu infekciju lečite kremom, uzdržite se od seksta dok traje terapija, jer tokom odnosa krema može da se istisne iz vagine. Pred toga, neki lekovi, sadrže ulja koja mogu oštetiti kondom.

Gljivične infekcije i seksualna aktivnost muškaraca

Moguće je da muškarac putem seksa dobije gljivičnu infekciju od partnera. Iako je mogućnost za ovako nešto mala, smatra se da do 15 odsto muškaraca može dobiti neprijatan osip na penisu. U lezbejskim vezama, moguće je da se gljivične infekcije, mogu preneti oralnim seksom, dodaju stručnjaci. U studiji objavljenoj u Journal of Women’s Health, tvrdi se da za ovako nešto postoji mogućnost. Bitno je zato da se pri pojavi svraba ili peckanja, počne s lečenjem na vreme, iako vaginalne infekcije, uglavnom, nisu opasne.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
sonja
7:22, 11. 10. 2022.
Odgovori

Prevelika konzumazija šećera stvara vaginalne bakterije koje je prosto ne moguće izlečiti!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo