Naslovna / Zdravlje

Tumor marker jajnika, da li povišene vrednosti CA 125 u krvi ukazuju na rak?

Priredio/la: D. T.|13:30 - 27. 01. 2024.

Veliki je problem što se rak jajnika kod jednog broja pacijentkinja otkrije u uznapredovaloj fazi bolesti

tumor marker CA 125 Stručnjaci Mayo klinike navode da ne postoji ni jedan dokaz da bi ovaj skrining mogao da smanji šanse za nastanak karcinoma. Foto: Shutterstock

Tumor marker jajnika CA (karcinom antigen) 125 je test kojim se prati učinak lečenja kod pacijentkinja sa karcinomom epitelnih ćelija jajnika. Nešto više vrednosti znače da nema zadovoljavajućeg odgovora na postojeću terapiju, dok snižene vrednosti mogu da ukažu na pozitivan učinak lečenja. Iako se veći nivoi CA 125 uočavaju kod žena sa rakom jajnika, stručnjaci ističu da CA 125 nije specifičan marker za rak jajnika.

Povišene vrednosti CA 125 ne zapažaju se samo kod raka jajnika

Moguće je da se nešto više vrednosti CA 125 jave i kod žena koje nemaju rak jajnika, već neku drugu nemalignu bolest kao što je endometrioza, hepatitis, ciste na jajnicima. Povećane vrednosti mogu se zabeležiti i kod žena u prvom trimestru trudnoće i tokom menstrualnog ciklusa.

Lekari skreću pažnju da je rak jajnika podmukla bolest, praćena nejasnim simptomima, a da je test krvi CA 125 samo jedan od načina za dijagnostiku mogućeg karcinoma jajnika. Veliki je problem što se rak jajnika kod jednog broja pacijentkinja otkrije u uznapredovaloj fazi bolesti. Simptomi raka jajnika su nelagodnost ili bol u karlici, mučnina, gubitak apetita, nadimanje, oticanje stomaka, loše varenje, umor. Lekar će uraditi fizički pregled, ultrazvuk, CT abdomena i karlice, a u sklopu dijagnostike i CA 125 test. Preporuka je da se test ne radi neposredno ili tokom menstruacije, koja može da utiče na rezultate.

Šta je CA 125?

CA 125 je protein prisutan na površini većine, ali ne i svih, ćelija raka. Ovaj tumor marker jajnika se određuje na osnovu analize krvi. Kod većine zdravih žena nivo CA 125 je manji od 35 U/ml. Stručnjaci skreću pažnju da je moguće da pojedine žene imaju prirodno visoke vrednosti ovog tumor marker jajnika. Referentne fiziološke vrednosti iznose 0-35 U/ml, a povećane CA 125 iznad 35 U/ml.

Kada se radi tumor marker jajnika CA 125?

Već pomenuti simptomi koji uključuju nadimanje, nelagodnost, bol u stomaku, brz osećaj punosti stomaka tokom jela, češća potreba za mokrenjem, mogu da budu znaci mnogih bolesti i stanja, pa i raka jajnika. CA 125 test je jedan od načina na koji može da se otrkije bolest.

Da li skor CA 125 iznad 35 znači rak jajnika?

Ne, jednoglasan je odgovor stručnjaka. Povišene vrednosti ovog tumor markera jajnika ne upućuju uvek na postojanje maligne bolesti. Vrednosti CA 125 iznad 35 znače da su potrebne dopunske dijagnostičke metode kako bi se tačno otkrilo o kakvoj vrsti tegobe ili bolesti se radi. Većina žena sa CA 125 nižim od 35 U/ml neće imati rak jajnika, ipak, moguće je da će, ipak, veoma mali procenat žena sa CA 125 ispod 35 U/ml imati rak jajnika.

Prema preporukama, National Academy od Clinical Biochemistry osobe sa porodičnom istorijom raka jajnika ili dojke, potrebno je da na svakih 6 meseci urade CA 125 test, kao i žene sa čvorićima u karlici, kako bi se razlikovale dobroćudne od zloćudnih lezija. Vrednosti ovog tumor markera proveravaju se i tokom terapije karcinoma da bi se utvrditi učinci lečenja.

Da li praćenje CA 125 utiče na ishod bolesti?

Povećane vrednosti CA 125  javljaju se i kod raka endometrijuma, peritoneuma i jajovoda. Lekar može da preporuči redovno praćenje ovog tumor markera kod raka jajnika i navedenih bolesti. Stručnjaci Mayo klinike navode da ovo praćenje nije uticalo na ishod bolesti, a da sa druge strane može nekada da dovede do nepotrebnih hemioterapija i drugih načina lečenja.

I pored preporuke, da osobe sa slučajevima raka jajnika ili dojke u porodici proveravaju nivo CA 125, stručnjaci Mayo klinike navode da ne postoji ni jedan dokaz da bi ovaj skrining mogao da smanji šanse za nastanak karcinoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo