Naslovna / Zdravlje

Kada je bol u stomaku „prijatelj“ i spasilac života: Šta je akutni abdomen?

Marijana M. Rajić|8:45 - 01. 03. 2024.

– Važno je napomenuti da se u slučaju sumnje na akutni abdomen nikako ne smeju davati lekovi protiv bolova jer mogu da zamaskiraju simptome – upozorava dr Zlatko Bokun, hirurg

Akutni abdomen Zlatko Bokun Dr Zlatko Bokun: Uvek treba imati na umu da kod ovog stanja nema previše vremena za detaljnu pripremu pacijenta, jer nelečen akutni abdomen gotovo stopostotno završava smrtnim ishodom Foto: Shutterstock/ Nebojša Babić/Medigroup

Akutni abdomen predstavlja skup simptoma koji se karakterisu jakim bolom u trbuhu, obično nastalim naglo ili u kratkom vremenskom periodu od nekoliko sati.

Simptomi koji ukazuju na akutni abdomen, ali i na još neka hitna stanja

Dr Zlatko Bokun, hirurg i instruktor laparoskopske hirurgije, objašnjava da je akutni abdomen najčešće praćen mučninom, povraćanjem, mišićnim „defansom“ (pacijent zateže stomak koji je pri pregledu tvrd kao daska i „brani“ se zauzimanjem prinudnog položaja), bledilom, hladnim znojem, suvoćom usta i jezika. Ovo stanje najčešće zahteva urgentno hirurško lečenje, navodi doktor i dodaje:

– Za hirurga ne postoji veći izazov od akutnog abdomena i hirurzi delom u šali a više u zbilji za to stanje kažu: „ne znam šta ti je, ali moram da te otvorim“. Ovo nije toliko besmisleno jer je ogroman broj različitih bolesti koje mogu da daju simptome akutnog abdomena. Kreću se od akutne upale slepog creva, žučne kese, pucanja čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu… Ali, i pucanja bilo kog drugog šupljeg organa (tanko i debelo crevo, cista jajnika, mokraćna bešika), zapletaja creva, bubrežne kolike ili uklještene kile, do upale jajnika, vanmaterične trudnoće, traumatskog pucanja slezine, aneurizme abdominalne aorte, akutne upale gusterače, infarkta creva i drugih oboljenja trbušnih organa.

Akutni abdomen i sepsa: Kakva je veza i šta od dijagnostike još lekari nalažu

Prema rečima sagovornika eKlinika portala, budući da slične simptome mogu dati i pojedine bolesti koje nemaju veze sa abdomenom (srčani infarkt, zapaljenje donjih delova pluća, metabolički poremećaji, pojedine infektivne bolesti i dr.), pre bilo kakve hirurške intervencije treba u razumno brzom roku sprovesti dijagnostiku. Pored kliničkog pregleda, navodi hirurg, potrebno je uraditi krvnu sliku i laboratorijske nalaze, RTG i ultrazvuk. Po potrebi, i skener abdomena kao i EKG, a dijagnostiku proširivati drugim metodama ukoliko se ne nađe tačan uzrok.

Dr Bokun upozorava i da je akutni abdomen gotovo neodvojivo povezan i sa sepsom i što duže traje, rizik od smrtnog ishoda je veći bez obzira na učinjenu intervenciju.

Lekovi protiv bolova i akutni abdomen

– Budući da je trbuh inerviran sa dva različita nervna sistema, razlikujemo takozvani visceralni bol, koji je obično početni simptom i koji se karakteriše difuznim bolom celog trbuha, praćen mučninom i neretko povraćanjem i gubitkom apetita. Sledeća faza je somatski bol. Tada pacijent može preciznije da lokalizuje poreklo bola, upućujući lekara ka obolelom organu. Važno je napomenuti da se u slučaju sumnje na akutni abdomen nikako ne smeju davati lekovi protiv bolova jer mogu da zamaskiraju simptome. Bol je u stvari naš prijatelj koji nam pomaže da utvrdimo od čega pacijent boluje i rešimo pravi problem, a ne simptom – pojašnjava dr Zlatko Bokun.

Koje kategorije pacijenata zahtevaju poseban oprez

No, kako kaže naš sagovornik, neće se svi pacijenti prezentovati jasnom kliničkom slikom akutnog abdomena. Često, navodi, stariji pacijenti, nepokretne osobe, mala deca ili pacijenti sa određenim neurološkim ili psihijatrijskim simptomima, kao i pacijenti na psihijatrijskoj terapiji ili konzumenti psihoaktivnih supstanci nemaju tako snažne reakcije ili ne mogu da objasne šta ih boli i oni su uvek dijagnostički izazov. Sa druge strane, dodaje hirurg, postoje i preosetljivi psihički labilni pacijenti, često intoksicirani zloupotrebom supstanci, koji imaju pojačane reakcije. Oni mogu navesti lekara na to da imaju akutni abdomen iako za to nema objektivnih kliničkih razloga.

Zašto je važno iskustvo hirurga i kada je neizbežno „otvaranje“

Kada ni svom raspoloživom dijagnostikom ne može da se utvrdi poreklo oboljenja, radi se hirurška eksploracija, odnosno „otvara se“ trbuh.

– U ovim slučajevima mudro je odlučiti se prvo na laparoskopsku eksploraciju. Ona je manje traumatična za pacijenta nego veliki rez, a često i samo stanje može da se zbrine laparoskopskim putem. To omogućava brži oporavak i štedi vitalne kapacitete pacijenta. Ishod lečenja akutnog abdomena je uvek rizičan i zavisi od niza faktora. Neki od njih su težina i trajanje osnovnog oboljenja, prisustvo pratećih oboljenja, starost i opšte stanje pacijenta, obim operacije i potencijalne komplikacije. Uvek treba imati na umu da kod akutnog abdomena nema previše vremena za detaljnu pripremu pacijenta. Mora se brzo reagovati, jer nelečen akutni abdomen gotovo stopostotno završava smrtnim ishodom – upozorava u razgovoru za eKlinika portal dr Zlatko Bokun, hirurg i instruktor laparoskopske hirurgije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo