Zdravlje

Sjogrenov sindrom: Prvi simptomi koje ne treba zanemariti

Priredio/la: Ma.R.

Zbog Sjogrenovog sindroma i neadekvatnog lučenja egzokrinih žlezda, preterana suvoća "pogađa" oči, usnu duplju, nos, gastrointestinalni trakt, vaginu...

Sjogrenov sindrom je autoimuna bolest koju karakteriše stvaranje antitela na sopstveno tkivo egzokrinih žlezda i promena njihove funkcije. Često je kombinovan sa drugim autoimunim oboljenjima.

Zašto nastaje Sjogrenov sindom i koji su mogući uzroci?

Kada neko dobije ovu bolest, žlezda sa ulogom stvaranja i lučenja pljuvačke, suza, vaginalnog i drugog sekreta ulazi u zapaljenski proces. Kao posledica upale, menja se zdravo žlezdano tkivo i pretvara u nefunkcionalno, odnosno suvo. Preterana suvoća „pogađa“ oči, usnu duplju, gastrointestinalni trakt, vaginu… Zbog toga mogu biti ugrožene razne funkcije u telu, od otežanog gutanja, podložnosti infekcijama, kao i stvaranju iritabilnog creva.

Naučnici tvrde da se uzroci nastanka bolesti najverovatnije nalaze u genetičkoj predispoziciji za autoimune bolesti i hormonskoj fluktuaciji. Naime, bolest se većinski javlja kod žena (90 odsto), pa se pretpostavlja da uloga estrogena može biti od značaja.

Bolest je najčešća kod žena od 40. do i 60. godine života.

Sjogrenov sindrom: Koje simptome nikako ne smemo da zanemarimo

Sjorgenov sindrom se javlja sa pojedinačnim ili grupom simptoma kakvi su:

  • suvoća usne šupljine (kserostomija)
  • suvoća očiju (keratokonjuktivitis sicca)
  • suvoća drugih sluznica u telu (dušnik, vagina, nos)
  • umor
  • problemi sa koncentracijom
  • loše raspoloženje
  • osip po koži, posebno nakon izlaganja suncu
  • bol u zglobovima
  • bol u mišićima.

Postoje dva oblika bolesti: primarni i sekundarni. Kada je primarni, nisu prisutne druge autoimune bolesti, a kod sekundarnog može biti kombinovan sa drugim imunološkim bolestima (reumatoidni artritis, lupus…)

Dijagnostika i lečenje Sjogrenovog sindroma

Zbog simptoma koji se često mešaju sa drugim bolestima, Sjogrenov sindrom često ostaje neprepoznat i neadekvano lečen. Posledice mogu biti gubitak zuba, stvaranje ulcera u oku sa daljim posledicama po vid…

Dijagnozu lekari postavljaju na osnovu anamneze. Potrebno je da problemi traju duže od tri meseca i da se uradi test suvoće usta, odnosno provera funkcije pljuvačnih žlezda. Takođe, neophodno je obaviti oftalmološki pregled, test funkcije suznih žlezda (Schirmerov test), kao i  rerološke analize na više antitela. Podrazumevaju se kompletna krvna slika i zapaljenski parametri, a ponekad i biopsija malih žlezda usana ili sluzokože obraza.

Terapija je najčešće simptomatska i uključuje upotrebu veštačkih suza, veštačke pljuvačke, češću hidrataciju, korišćenje nazalnog spreja, bombonice bez šećera, kao i losione za hidriranje kože. Obavezne su redovne posete stomatologu, uz disciplinovanu oralnu i intimnu higijenu.

Moguće komplikacije Sjogrenovog sindroma

Sjorgenov sindrom može da se iskomplikuje, posebno kada je reč o sekundarnoj formi bolesti. Mogući komorbiditeti su:

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.